CGA: Prva regionalna konferencija kompjuterske grafike i digitalnih umetnosti

Computer Graphics and Arts Conference (CGA Belgrade) okuplja zaljubljenike u vizuelne efekte na filmu, umetnost video igara, VR/AR tehnologije i srodne oblasti i prva je međunarodna konferencija ovakvog tipa u regionu.

Za nas najbitniji podatak je da se ideja o pokretanju konferencije rodila baš ovde pod Craterovim krovom za šta su zaslužne Miljana Jovović (nekadašnja drektorica našeg centra i producentkinja u Crater studiju, sada direktorica Materriya Talent Development kompanije) i Milica Božanić (izvršna menadžerka Srpske filmske asocijacije). Kada je u priču ušao i Miloš Milošević (nekadašnji urednik portala VFX Serbia), priča je mogla da se zakotrlja.

Danas sa ponosom ističemo da CGA za lokalnu umetničku zajednicu predstavlja događaj godine. Vremenom je inicijativa počela da se širi kroz različite programske celine, propratne događaje i gostovanja u čiju organizaciju su uključeni svi članovi našeg tima.
U nastavku pročitajte kako ovo iskustvo izgleda iz našeg ugla..

CGA KROZ VREME

Konferencija pre konferencije

Inicijalni događaji u Crateru nastali su kad i sama škola, 2012. Krenuli smo sa Otvorenim vratima i videli smo da su ljudi zainteresovani za stručna okupljanja. Već sledeći događaj pri kojem smo kombinovali predavanja i radionice je bio neverovatno posećen i tog vikenda je oko 100 artista protutnjalo kroz naše prostorije, što je samo potvrdilo da je ovdašnja publika bila željna programa tog tipa. Dani otvorenih vrata su 2015. godine prerasli u Craterove meetup-ove, a oni u konferenciju.
Avantura zvana CGA Belgrade zvanično je krenula 2017. godine kada je u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu održano prvo izdanje konferencije. Za nas je ovo bio logičan nastavak događaja po kojima je Crater bio (i ostao) poznat na domaćoj VFX sceni.
“Mi smo bili u šoku koliko je to dobro prošlo.Tada nismo imali neke velike planove vezane za to šta ćemo od toga napraviti, ali pozitivne reakcije ljudi, činjenica da su oni bili toliko srećni što konačno imaju događaj na kom mogu da se druže, je ono što nas je motivisalo da nastavimo da guramo”, Miljana Jovović

2018 / 2019

Naredne godine, CGA selimo u Jugoslovensku kinoteku gde “naš porodični događaj” dobija ozbiljno velike razmere. U Kinoteci smo održali najposećenija izdanja konferencije koju je u jednom danu umelo da poseti i do 700 ljudi, a čitavo iskustvo smo delili u dve tematske celine tako da svaki posetilac može da prisustvuje sesiji koja ga najviše interesuje.
“CGA je nastao iz naše ljubavi za prenošenjem znanja koje nisu samo hard skills, već i neke inspirativne priče, iskustva artista iz velikih kompanija koji rade na vrhunskim projektima. Na CGA su pohrlili da čuju kako je to raditi u studijima širom sveta ili, na primer, na Spajdermenu, a binus su nam uvek bile priče uspešnih artista koji su krenuli od nule”, Miljana Jovović

Novo ruho konferencije od 2020 do danas

Godina 2020. je počela uzbudljivo – našim prvim gostovanjem van granica zemlje, i to u Banja Luci, da bi nas potom, kao i svima, bacila pred izazov budući da održavanje velikog događaja uživo nije bilo moguće. Situaciju smo nekako uspeli da premostimo održavanjem prve online CGA konferencije, što se ispostavilo kao odličan potez, jer nam je raširio krila da probamo nove formate i uz partnere realizujemo posebne programske celine.

CGAcademy – edukativni program za mlade u našoj organizaciji

CGAlliance – sekcija posvećena razvoju biznisa u kreativnim industrijama

CGArts – platforma za showcase umetničkih radova i veština

Od 2021. godine i gostovanja u Novom Sadu, CGA prelazi na hibridni format, tako da se deo sadržaja emituje na sajtu konferencije, a deo vodimo uživo pred publikom.
Ovaj format smo usavršili do šestog izdanja godišnjeg CGA Belgrade okupljanja kojem je prethodio višemesečni program kreiranja originalnih 3D okruženja u kojima smo snimili prvi, virtuelni dan konferencije. Virtual Environments Lab je održan u leto 2022. baš u našoj školi, u njemu je učestvovala 12 mladih stvaralaca i isto toliko mentora, i predstavlja jednu od naših najambicioznijih inicijativa do sada.

CGA SIDE EVENTS

Prateći događaji konferencije gotovo se uvek održavaju u Crateru. To su obično radionice i masterklasovi vrhunskih umetnika kakav je VFX velikan Victor Perez koji je baš u našoj učionici delio dobro čuvane tajne kompozitinga. Tu praksu nesebičnog deljenja znanja kroz Crater i CGA podržale su još od samog starta i naše partnerske kompanije među kojima su 3Lateral, SideFX, Nordeus, Autodesk, Foundry i druge.
U septembru 2022. godine, neposredno pre početka naše šeste po redu konferencije, u Craterovom bioskopu održan je prvi Houdini User Group u regionu (HUG Belgrade).
Zgodno je napomenuti da je Crater fizički dom svih CGA online događaja, budući da se program u najvećoj meri strimuje baš iz naših prostorija.

CGACADEMY EDUKACIJE

Programska celina CGAcademy nudi kvalitetan edukativni sadržaj koji srednjoškolcima, studentima i junior artistima pomaže da napreduju u različitim granama kreativne industrije.
CGAcademy smo pokrenuli sa ciljem da kroz razvoj softverskih i ostalih relevantnih veština podržimo novu generaciju digitalnih umetnika. Kroz nju dopiremo do mladih kreativaca koji delaju na polju vizuelnih efekata, gejm arta, animacije, interaktivnih medija i drugih oblasti o čemu možete pročitati OVDE.

Rekli su o CGA Belgrade konferenciji

IZDVAJAMO

Više o CGA aktivnostima možete iz prve ruke saznati direktno od nas ukoliko se prijavite na CGA newsletter ili uskočite u naš Discord server!

CGA PARTNERI