Unreal Engine Essentials

PRIJAVI SE NA KURS

Kreiraj interaktivni sadržaj u realnom vremenu uz pomoć gejming tehnologije!

Kurs Unreal Engine Essentials upoznaje polaznike sa osnovama ovog moćnog alata i njegove praktične upotrebe u realnim produkcionim okvirima. Tokom rada na kursu, polaznici će kroz rad na projektima upoznati specifičnosti Unreal Engine-a vezane za dizajn okruženja i dizajn interakcije u realnom vremenu. Nakon što odslušaju predavanja, polaznici uz mentorsku pomoć predavača prelaze na kreiranje završnog projekta u kome objedinjuju stečena znanja kroz temu po izboru. Predavač na ovom kursu je autorizovani Unreal Engine instruktor i kreativni tehnolog Milan Ličina.

Kurs je namenjen svima koji već poseduju osnovna znanja iz oblasti 3D modelovanja* i žele svoje veštine da prilagode radu u realnom vremenu, što u kreativnim industrijama uveliko postaje standard.

Unreal Engine se koristi za izradu linearnog i interaktivnog sadržaja za potrebe filma, video igara ili drugih interaktivnih VR/AR aplikacija. UE je sve prisutniji u arhitekturi, advertajzingu, medicini, a posebno u studijima za virtuelnu produkciju na filmu i televiziji. Više o primenama UE pročitajte u ovom tekstu.

* Ukoliko nemate iskustva u 3D modelovanju, a želite da savladate Unreal Engine, preporučujemo vam da pogledate plan akreditovanog modularnog programa Obuka za optimizaciju kompjuterske grafike za video igre koji, pored ovog, obuhvata i kurseve za početnike.

I nedelja – Uvod u Unreal Engine 5
• Pregled UI Unreal Engine 5 i rada sa osnovnim alatima.
• Kreiranje nivoa pomoću geometrijskih primitiva i block-out osnovne scenske postavke.

II nedelja – Rad sa modelima i texturisanje
• Uvoz modela u Unreal Engine 5 i korišćenje Static Mesh Editor-a.
• Dodavanje novih materijala i rad u Material Editor-u.
• Pregled različitih shader modela u UE5.
• Optimizacija bitmapa i rad sa teksturama.

III nedelja – Master materijala i osvetljenje u Unreal Engine 5
• Kreiranje Master materijala i rad sa instancama materijala.
• Animiranje teksture na materijalu i Function materijala.
• Različite alatke za osvetljenje i kreiranje atmosfere.

IV nedelja – Level Design – Landscape
• Korišćenje Landscape toola i Landscape materijala.
• Uređivanje Landscape layer-a.
• Kreiranje drveća i trave koristeći Speedtree softver.
• Korišćenje Foliage alatke i Height mapa.
• Postavljanje vodenih površina.

V nedelja – VFX/SFX u UE5i
• Pregled Niagara editora i rad sa sistemom čestica.
• Kreiranje efekata vatre, dima, kiše i snega.
• Dodavanje zvučnih efekata u scenu.

VI nedelja – Blueprint
• Pregled Blueprint editora
• Blueprint komunikacija i animacija, rad sa Actor klasom
• Upravljanje Niagara sistemom kroz Blueprint.

VII nedelja – Kamera i Render
• Postavljanje i animiranje kamere, kadriranje i post efekti na Camera Actor-u.
• Rad sa rigovima, snimanje sekvenci i export video fajlova.

VIII nedelja – Krerirenje UI interfejsa u Unreal Engine 5
• Kreiranje widgeta i rad sa osnovnim UI elementima u UMG editoru.
• Programiranje interaktivnih funckionalnosti UI elemenata.

Početkom 2021. godine, vodeća kompanija u oblasti interaktivne i 3D engine tehnologije, Epic Games, Crater Training Centru je dodelila Epic MegaGrant za projekat namenjen obrazovanju profesora sa brojnih visokih škola u Srbiji. Iz ovoga je nastala inicijativa Train the Trainers u okviru koje smo 45 univerzitetskih profesora obučili za rad u Unreal Engine-u.

Kasnije iste godine, učestvujemo na evropskom projektu edukacije u ovom endžinu zvanom Summer of Unreal, rame uz rame sa vodećim evropskim školama za animaciju i digitalnu grafiku. To su Escape Studios, ArtFX, The Animation Workshop, Screen Skills Ireland, La Salle Barcelona i Hochschule der Medien Stuttgart.

Naš obrazovni program Technical Art in Unreal Engine, koji se završava upravo ovim kursom, akreditovala je Agencija za kvalifikacije pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Po prijemu završnog rada, polaznici dobijaju sertifikat Crater Training Centra o uspešno odslušanom kursu.

Ukoliko ovaj kurs slušate u okviru akreditovanog obrazovnog programa Obuka za optimizaciju kompjuterske grafike za video igre, uspešnim prolaskom sva tri modula stićete i uverenje o delimično ostvarenom standardu stručnih kompetencija u okviru standarda kvalifikacije “Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje”. Ovo uverenje predstavlja dodatak diplomi, srednje škole ili fakulteta. Uverenja izdajemo samo za polaznike koji su započeli akreditovan program i prošli uspešno sva tri modula od 2022 godine. Naknadne prijave za akreditaciju nisu moguće.

Milan-Licina_CTC_EA-Lab_2022

Milan Ličina

Milan Ličina je vizuelni umetnik, rođen 1990. godine u Beogradu. Tokom studija na Beogradskoj politehnici i Fakultetu digitalnih umetnosti započinje profesionalnu karijeru kao CGI generalista, dok po njihovom završetku razvija interesovanje za interaktivnu i generativnu umetnost, kao i proceduralnu i grafiku u realnom vremenu.

U svojoj praksi operiše kroz polja nastajućih tehnologija i iskustvenog dizajna, koristeći presek umetnosti, dizajna i tehnologije kao platformu za kreiranje imerzivnih narativa. Milan ima široko iskustvo u novim medijima, računarskoj grafici, kreativnoj industriji, dizajnu događaja i izložbi. Od 2014. godine radi na više domaćih i međunarodnih projekata koji uključuju TV produkciju, kreiranje VR sadržaja, upotrebu game engine-a za razvoj interaktivnih umetničkih instalacija i virtuelni scenski dizajn. Pored međunarodnog komercijalnog i umetničkog stvaralaštva, bavi se i akademskim radom kroz promovisanje STEAM modela obrazovanja.

Trenutno je u zvanju docenta na Univerzitetu Metropolitan, gde predaje na smerovima Dizajn interaktivnih medija, Računarske igre i Vizuelne komunikacije. Tokom 2022. godine, kompanija Epic Games proglasila ga je za autorizovanog Unreal Engine instruktora.

INFORMACIJE O KURSU

Cena
790 EUR
1185 EUR za polaznike iz zemalja 2. kategorije.
U cenu je uračunat PDV. 
Pogledajte opcije plaćanja.

Početak kursa
06. novembar 2023.
Pogledaj kalendar kurseva

Trajanje kursa
6 nedelja (60 školskih časova) 

Potrebno predznanje
poznavanje rada na računaru
Photoshop*
3D Essentials*
* ili ekvivalent u znanju.

Obrazovni programi

Način pohađanja
U učionici / Online

PRIJAVI SE NA KURS

Radovi studenata