Teen kamp - Multimedija

PRIJAVI SE NA KAMP

Od ideje do završnog rada

Teen kamp kompjuterske grafike u Crater Training centru je namenjen mladima uzrasta od 12 do 16 godina. Kamp se održava tokom zimskog i letnjeg raspusta. Za vreme kampa će svakodnevno u periodu od 2 nedelje učestvovati na našem programu, družiti se i imati priliku da se upoznaju sa radom u nekom od softvera, kao što su Photoshop, Illustrator, After Effects ili Maya 3D. Polaznici će steći osnovu za prekopotrebne digitalne veštine i online svet, upoznaće se sa stvaralačkim procesom od početka do kraja i zaroniće u – svetove kreativnih profesija budućnosti.

Pored učenja softvera, fotografije i videografije u okviru kampa su organizovane filmske projekcije u našem bioskopu, obilazak Crater Studija, upoznavanje sa produkcijskim okruženjem i umetnicima vizuelnih efekata, obilasci gradskih kulturnih institucija, likovne radionice i druge aktivnosti. Nakon kampa će polaznici moći sebe da zamisle u kreativnim industrijama kao što su vizuelni efekti za film i televiziju, animacija, dizajn video igara, arhitektonska vizuelizacija, industrijski dizajn, scenografija, grafički dizajn, web dizajn i mnogim drugim zanimanjima budućnosti koje spajaju tehnologiju i kreativnost.

Zimski kampa se održava od 1. do 12. februara 2021. godine, u toku školskog raspusta. Kamp je koncipiran kao timski rad na jedinstvenom projektu, a temu ovog ciklusa prate softveri Adobe After Effects i Adobe Premier. Ciklusi su podeljeni na teorijski, praktični i istraživački deo, a učesnici kampa će se kroz predavanja i praktični rad sa mentorima približiti digitalnim i klasičnim stilovima umetnosti i videti koliko su ti stilovi usko povezani i koliko se digitalna umetnost zapravo temelji na onoj tradicionalnoj. Svi materijali i reference koje se koriste na kampu proističu iz samih pratećih aktivnosti. Polaznici će sami praviti sopstvene fotografije ili video snimke, učiti kako da ih edituju i montiraju savladavajući na taj način celokupan stvaralački proces i u fizičkom i u digitalnom prostoru.

Prateći deo aktivnosti se odvija u prirodi, kao što je Kalemegdan, Pančićev park i kej 25.maj tokom leta, a u institucijama kulture, kao što su Kinoteka, Narodni muzej, Muzej nauke i tehnike, tokom zime.

U jedan ciklus kampa od dve nedelje uključeni su:

 • Učenje i rad u softveru koji je definisan za svaki ciklus
 • Likovne radionice
 • Posete kulturnim institucijama
 • Boravak u prirodi
 • Filmske projekcije u bioskopu Crater škole
 • Obilazak Crater Studija
 • Svakodnevni obroci (uz posebnu prijavu)

Po završetku kampa, svako dete dobija sertifikat o pohađanju teen kampa Crater Training Centra, kao i međunarodno priznati Autodesk ili Adobe sertifikat o odslušanom kursu.

Milka Ostojić
Likovni pedagog

Milka Ostojić, akademska slikarka i likovni pedagog. Slikarstvom se bavi od svoje petnaeste godine, a formalno obrazovanje u vidu osnovnih i master studija je stekla na Akademiji likovnih umetnosti. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama. Njena dela krase mnoge zidove privatnih kuća. Ima svoju malu oazu, školicu slikanja “Likovna stvaraonica” u kojoj predano radi sa decom različitih uzrasta. Svoje znanje je nadogradila kursevima Marije Montesori, kao i NTC sistemom Ranka Rajovića. Radeći sa decom najnižih uzrasta razvila je veliko strpljenje i pažnju u procesu rada koja je potrebna svima koji žele da stvaraju umetnost. Za nju je najvažnije da probudite dete u sebi jer ono oslobađa kreativni potencijal. Njen zadatak je da podstakne decu u tom jedinstvenom doživljaju umetnosti. Da bi digitalna umetnost imala tu snagu koju danas ima neophodno je znanje likovnih elemenata, kompozicije, kontrasta i proporcija. Milka pomaže polaznicima da na što lakši i spontaniji način uoče te osnovne likovne elemente i upotrebe ih na najbolji mogući način.

Marija Rakić Lovrić
Koordinator za nastavu kampa

Marija Rakić Lovrić je diplomirani etnomuzikolog master sa dugogodišnjim iskustvom rada sa decom u osnovnim, srednjim i internacionalnim školama kao nastavnik muzike. Iskustvo u radu sa decom je takođe stekla kroz rad u sektoru nevladinih organizacija pri kojima je organizovala brojne radionice I festival za decu koji se tiču muzike, umetnosti, kulture i edukacije (GroArt fest, Kultura za početnike, Dani evropske baštine).

Saša Živković
Education Manager@ Crater Training Center

Saša je naš stručnjak za IT obrazovanje, sertifikovan od strane Adobe i Autodesk-a, koji je do sada radio sa više hiljada polaznika svih uzrasta. Više puta je bio proglašavan za najboljeg Autodeskovog predavača u Srbiji, a takođe je sertifikovan od strane Instituta za razvoj edukacije i treninga za IT edukaciju za profesore u srednjim školama. U saradnji sa bibliotekom u Čačku Saša je izdao 4 knjige posvećene edukaciji AutoCAD softvera.

Pored toga što se tokom godina specijalizovao za IT obrazovanje, Saša je takođe radio na projektima vezanim za scenografiju, reklame i monitoring implementacije softvera u biznisu. Svoje formalno obrazovanje je stekao na Mašinskom fakultetu na odseku za Brodogradnju, a ceo život je posvetio sopstvenom usavršavanju u oblasti kompjuterske grafike i njene upotrebe u raznim disciplinama. U Crater Training Centru predaje na kursevima AutoCAD 2D, AutoCAD 3D, Teen AutoCAD 2D, 3ds Max, Teen 3ds Max, Architectural Visualization, Photoshop, Teen Photoshop, Digital Image Editing and Creation, Architecture Student Module 1 i Architecture Student Module 2.

Stefan Lakić
Predavač na kursu Teen Illustrator
Stipendista Fonda za mlade talente

Stefan je svoje formalno obrazovanje stekao na odseku za Filmsku i TV kameru, ali se ubrzo nakon toga fokusirao na grafički dizajn i završio Master u oblasti Digitalnih medija na Univerzitetu umetnosti u Bremenu. Poseduje Adobe Expert sertifikat za Adobe Illustrator. Svoju karijeru je započeo kao asistent kamere još tokom studentskih dana kada je dobio i nagradu za najboljeg studenta na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući svom radu na dokumentarnim filmovima postaje član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Nakon prakse u Lifestream Creations GmbH u Bremenu, vraća se u Beograd gde započinje svoju karijeru kao freelance grafički dizajner. U Crater Training Centru predaje na kursevima Illustrator, Teen Illustrator, Graphic Design and Printing, InDesign and Architecture Student Module 1.

Vladan Djiri Vasiljević
Compositing i Motion Graphics artista @ Freelance

Multidisciplinarni digitalni umetnik iz Beograda, Điri je stekao bogato iskustvo tokom rada u filmskoj industriji, post-produkciji i motion grafici. Sarađivao je sa Mixer festivalom, Baraka kulturnim centrom, FRKA Filmskom radionicom, Nordeusom i GameUp festivalom, a svoje vreme deli na interesovanja za gaming industriju, filmove, DJ, stripove, grafičke novele, uličnu fotografiju, motion grafiku i 3D. U Crater Training Centru Điri je predavač na kursu After Effects, Motion Graphics 2D, Motion Graphics 3D i Teen After Effects.

Stefan Plavšić
Predavač na kursevima Teen Maya Essentials i Teen Maya Advanced

Zahvaljujući svojoj ljubavi prema video igricama, filmovima i anime filmovima, Stefan je ušao u 3D modelovanje i industriju vizuelnih efekata gotovo prirodno. Svoje formalno obrazovanje je stekao u Školi za VFX animaciju u Barseloni, gde je završio Master u oblasti 3D modelovanja. 3D artista nekada zaposlen u Crater studiju, sada je freelancer koji je osnovao sopstvenu firmu Ensionix zaduženu za aplikaciju za profesionalnu fotografiju PhotoLoot. U Crater Training Centru Stefan predaje na kursevima Teen Maya Essentials i Teen Maya Advanced.

Crater VFX Training Center se zadnjih 7 godina bavi edukacijom u oblasti vizuelnih efekata i kompjuterske grafike za odrasle i za tinejdžere. Škola je nastala iz inicijative Crater Studija, jednog od najpoznatijih domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju na filmu i televiziji, sa preko 15 godina iskustva u radu na svetskim naslovima. Crater training centar se od trenutka osnivanja pa do danas bavi negovanjem zajednice, pružanjem podrške za učenje i kreativni napredak kroz veliki broj organizovanih aktivnosti za decu i srednjoškolce, otvorenih vrata, događaja i konferencija. Kroz svoju posvećenost i trud, naš centar nastoji da kreativna zanimanja u oblasti kompjuterske grafike približi mladima. Veštine koje tinejdžeri stiču na kursevima u Crater školi podstiču kreativnost, socijalizaciju i timski duh koji im pomažu da prepoznaju i razvijaju svoja interesovanja i sa samopouzdanjem u nekom trenutku odaberu čime će se baviti u životu.

 1. Kada moram da dovedem i preuzmem dete?

Svaki ciklus kampa traje od ponedeljka do petka, dve nedelje. Aktivnosti počinju od 9h ujutru i traju do 16h. Nastavnici dočekuju decu od 8h ujutru. Ukoliko roditelji ne mogu da stignu do 16h, uz prethodnu najavu, moguće je da deca ostanu do 17h.

 1. Gde se odvijaju aktivnosti kampa?

Glavni deo aktivnosti se odvija u prostorijama našeg trening centra u Knićaninovoj 3, na Donjem Dorćolu, u Beogradu. Na raspolaganju imamo dve učionice potpuno opremljene računarima, atrijum, bioskopsku salu. Takođe, polaznicima će biti omogućena poseta našem studiju za filmsku produkciju i postprodukciju koji se nalazi na spratu iznad trening centra. Na taj način će polaznici steći najbolje utisak kako izgleda rad u studiju, a naši artisti će ih upoznati sa različitim softverima u kojima rade.

Prateći deo letnjih aktivnosti se odvija u prirodi, kao što je Kalemegdan, Pančićev park i kej 25.maj. Za zimske aktivnosti smo izabrali posete ustanovama kulture, kao što su kinoteka, narodni muzej ili Muzej nauke i tehnike. U šetnjama će aktivno prikupljati reference i materijal za projekat na kom rade, tako da su deca praktično angažovana sve vreme trajanja kampa.

 1. Ko je sa decom i kolike su grupe?

Sa vašom decom u malim grupama do 9 polaznika, vreme će provoditi naši PREDAVAČI

 1. Da li dete treba da ima neko predznanje da bi se prijavilo na kamp?

Ne

 1. Da li su uključeni obroci?

Deca doručkuju kod kuće. Mi obezbeđujemo dve užine – prepodnevnu i popodnevnu, u vidu voća, zdravih grickalica (suvo voće), ručak možemo mi da obezbedimo kod proverenog dobavljača, uz prethodnu prijavu (supa/čorba, kuvano jelo sa mesom/meso sa prilogom od povrća, salata, hleb, domaći ice tea/domaći sok od zove), ili možete sami da spremate deci.

 1. Da li je potrebno da deca donose svoju kompjutersku opremu?

Naš trening centar je potpuno opremljen svom neophodnom opremom za rad u navedenim softverima; ipak dobro je da deca sa sobom ponesu mobilne telefone sa kojima mogu da slikaju ili snimaju materijal koji će kasnije koristiti na samim radionicama sa predavačima.

 1. Kontakt za više informacija

telefoni 011/411 88 44 i 062/840 11 00

mail school@craterstudio.com

INFORMACIJE O KAMPU

Cena
330 EUR bez ručka
390 EUR sa ručkom
U cenu je uračunat PDV. 

Dužina trajanja
2 nedelje, od 9-16 h

Potrebno predznanje
osnovno poznavanje rada na računaru

PRIJAVI SE NA KAMP

Radovi sa kampa