Teen kamp multimedije

PRIJAVI SE NA KAMP

Zimski kamp za decu i tinejdžere u Crater Training Centru održaće se od 10. do 21. januara 2022. godine, tokom školskog raspusta. 

Teen kamp multimedije u Crater Training Centru namenjen je deci uzrasta od 12 do 16 godina i održava se tokom zimskog i letnjeg raspusta. Tokom dve nedelje trajanja kampa, naši najmlađi polaznici će svakodnevno učestvovati u raznovrsnim programima, družiti se i kreirati originalne multimedijalne sadržaje.

Ovo je za njih odlična prilika da se upoznaju sa radom u nekom od najaktuelnijih softvera za kompjutersku grafiku, kao i principima fotografije, videografije i animacije, filmskog jezika i režije, likovnih postulata i postprodukcije. Praktičan rad tokom kampa omogućiće im da se otkriju kako izgleda proces stvaranja kreativnog sadržaja, počevši od idejnog koncepta, pa sve do finalnog video dizajna.

Program zimskog kampa za 2022. pročitajte ispod.

Nemojte se čuditi ako vaše dete nakon kampa izrazi želju da postane digitalni umetnik, dizajner video igara, snimatelj, tonac, supervizor vizuelnih efekata, animator, umetnik motion grafike ili nešto drugo – ali podjednako uzbudljivo.

Ovoj leta u našem centru, deca će kroz niz interesantnih i interaktivnih predavanja upoznati sa osnovama rada u programima After Effects i Adobe Premiere, ali takođe i sa istorijom filma i vizuelnih efekata.

Deo programa na kampu će biti posvećeni klasičnoj likovnoj umetnosti, što znači da će polaznici steći i neka uvek primenljiva znanja o kompoziciji, osnovnim tehnikama i bojama.

Letnji kamp multimedije je dobrim delom fokusiran i na praktičan rad. Polaznici će se, pored kompjuterske grafike i montaže, baviti i fotografijom, snimanjem video materijala i crtanjem koncepta za različite kratke formate.

Prateći deo aktivnosti se delom odvija van prostorija Centra, pa su stoga u planu posete muzejima, kulturnim ustanovama i gradskim parkovima.

U jedan ciklus kampa od dve nedelje uključeni su:

 • Interaktivna predavanja na gorepomenute teme
 • Praktičan rad na video materijalu za jedan muzički spot i reklamu
 • Likovne radionice
 • Posete kulturnim institucijama
 • Boravak u prirodi
 • Filmske projekcije u bioskopu Crater Training Centra
 • Obilazak Crater Studija
 • Svakodnevni obroci (uz posebnu prijavu)

Zimski kamp multimedije osmišljen je na principu timskog rada na jedinstvenom projektu, što će pratiti i rad na softverima Adobe After Effects, Adobe Premier, Adobe Illustrator i Photoshop. Ove zime, naš kamp će se pretvoriti u pravu novinarsku radionicu sa posebnim osvetom na razvoj prezentacionih i komuniakacionih veština kod dece.

Detaljnije o temi zimskog kampa pročitajte ovde.

Ciklusi su podeljeni na teorijski, praktični i istraživački deo, a učesnici kampa će se kroz predavanja i praktični rad sa mentorima približiti digitalnim i klasičnim stilovima umetnosti i videti koliko su ti stilovi usko povezani i koliko se digitalna umetnost zapravo temelji na onoj tradicionalnoj. Svi materijali i reference koje se koriste na kampu proističu iz samih pratećih aktivnosti.

Polaznici će sami praviti sopstvene fotografije ili video snimke, učiti kako da ih edituju i montiraju , i na taj način savladati celokupan stvaralački proces, kako u fizičkom, tako i u digitalnom prostoru.

U okviru kampa su organizovane filmske projekcije u našem bioskopu, obilazak Crater Studija, upoznavanje sa produkcijskim okruženjem i umetnicima vizuelnih efekata, obilasci gradskih kulturnih institucija, likovne radionice i druge aktivnosti. Nakon kampa će polaznici moći sebe da zamisle u kreativnim industrijama i mnogim drugim zanimanjima budućnosti koje spajaju tehnologiju i kreativnost. U šetnjama će aktivno prikupljati reference i materijal za projekat na kojem rade, tako da su deca angažovana praktično sve vreme trajanja kampa. Predodređene lokacije su Kalemegdan, Pančićev park i Dunavski kej 25.maj, kao i Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej i Muzej nauke i tehnike (u slučaju da dođe do promena u programu, polaznici biti blagovremeno obavešteni).

U jedan ciklus kampa od dve nedelje uključeni su:

 • Učenje i rad u softverima definisanim za svaki ciklus
 • Likovne radionice
 • Šetnje i posete kulturnim institucijama
 • Filmske projekcije u bioskopu Crater škole
 • Obilazak Crater Studija
 • Svakodnevni obroci (uz posebnu prijavu)

Po završetku kampa, svako dete dobija sertifikat o pohađanju teen kampa Crater Training Centra.

Predavači na Letnjem kampu 2021

Vladan Djiri Vasiljević
Predavač na kursu Teen After Effects

Multidisciplinarni digitalni umetnik iz Beograda, Điri je stekao bogato iskustvo tokom rada u filmskoj industriji, post-produkciji i motion grafici. Sarađivao je sa Mixer festivalom, Baraka kulturnim centrom, FRKA Filmskom radionicom, Nordeusom i GameUp festivalom, a svoje vreme deli na interesovanja za gaming industriju, filmove, DJ, stripove, grafičke novele, uličnu fotografiju, motion grafiku i 3D. U Crater Training Centru Điri je predavač na kursu After Effects, Motion Graphics 2D, Motion Graphics 3D i Teen After Effects.

Boris Đurić
Nagrađivani videografer i producent
Predavač na kursu Filmmaking/Videography

Boris Đurić, autor, producent i novinar, rođen je u Beogradu. Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a na Fakultetu dramskih umetnosti pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu je i diplomirao na katedri za Menadžment u kulturi, pozorištu i radiju. Tokom svoje karijere, uglavnom je radio na televiziji kao novinar, spiker u vestima i voditelj u različitim TV emisijama.

Tokom svog medijskog rada kao video producent, Boris je kreirao brojne TV emisije, dokumentarne filmove, reklame i korporativne filmove. Njegovo profesionalno iskustvo i strast u podučavanju Boris je konteplirao u svojoj knjizi „Javni nastup – od prepelice do predatora“. On zapravo nikada nije prekidao veze s novinarstvom i već dugi niz godina uređuje Newswire.net, informativni portal sa sedištem u SAD (Salt Lake City, Utah).

Pored navedenog, Boris je generalni direktor i osnivač agencije za video produkciju sa sedištem u EU, ali je rado prihvatio poziv da se priključi timu naših predavača sa svojim kursom za videografere. Budući da pozivu predavača prilazi svim srcem, Boris svako svoje predavanje obogaćuje velikim znanjem iz različitih oblasti, a polaznici našeg Teen kampa tvrde da od njega svako može mnogo toga da nauči.

Milka Ostojić
Likovni pedagog

Milka Ostojić, akademska slikarka i likovni pedagog. Slikarstvom se bavi od svoje petnaeste godine, a formalno obrazovanje u vidu osnovnih i master studija je stekla na Akademiji likovnih umetnosti. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama. Njena dela krase mnoge zidove privatnih kuća. Ima svoju malu oazu, školicu slikanja “Likovna stvaraonica” u kojoj predano radi sa decom različitih uzrasta. Svoje znanje je nadogradila kursevima Marije Montesori, kao i NTC sistemom Ranka Rajovića. Radeći sa decom najnižih uzrasta razvila je veliko strpljenje i pažnju u procesu rada koja je potrebna svima koji žele da stvaraju umetnost. Za nju je najvažnije da probudite dete u sebi jer ono oslobađa kreativni potencijal. Njen zadatak je da podstakne decu u tom jedinstvenom doživljaju umetnosti. Da bi digitalna umetnost imala tu snagu koju danas ima neophodno je znanje likovnih elemenata, kompozicije, kontrasta i proporcija. Milka pomaže polaznicima da na što lakši i spontaniji način uoče te osnovne likovne elemente i upotrebe ih na najbolji mogući način.

Marija Rakić Lovrić
Koordinator za nastavu kampa

Marija Rakić Lovrić je diplomirani etnomuzikolog master sa dugogodišnjim iskustvom rada sa decom u osnovnim, srednjim i internacionalnim školama kao nastavnik muzike. Iskustvo u radu sa decom je takođe stekla kroz rad u sektoru nevladinih organizacija pri kojima je organizovala brojne radionice I festival za decu koji se tiču muzike, umetnosti, kulture i edukacije (GroArt fest, Kultura za početnike, Dani evropske baštine).

Ostali predavači na kampu

Stefan Lakić
Predavač na kursu Teen Illustrator
Stipendista Fonda za mlade talente

Stefan je svoje formalno obrazovanje stekao na odseku za Filmsku i TV kameru, ali se ubrzo nakon toga fokusirao na grafički dizajn i završio Master u oblasti Digitalnih medija na Univerzitetu umetnosti u Bremenu. Poseduje Adobe Expert sertifikat za Adobe Illustrator. Svoju karijeru je započeo kao asistent kamere još tokom studentskih dana kada je dobio i nagradu za najboljeg studenta na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući svom radu na dokumentarnim filmovima postaje član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Nakon prakse u Lifestream Creations GmbH u Bremenu, vraća se u Beograd gde započinje svoju karijeru kao freelance grafički dizajner. U Crater Training Centru predaje na kursevima Illustrator, Teen Illustrator, Graphic Design and Printing, InDesign and Architecture Student Module 1.

Saša Živković
Predavač na kursevima Teen Photoshop, Teen 3ds Max i Teen AutoCAD 2D

Saša je naš stručnjak za IT obrazovanje, sertifikovan od strane Adobe i Autodesk-a, koji je do sada radio sa više hiljada polaznika svih uzrasta. Više puta je bio proglašavan za najboljeg Autodeskovog predavača u Srbiji, a takođe je sertifikovan od strane Instituta za razvoj edukacije i treninga za IT edukaciju za profesore u srednjim školama. U saradnji sa bibliotekom u Čačku Saša je izdao 4 knjige posvećene edukaciji AutoCAD softvera.

Pored toga što se tokom godina specijalizovao za IT obrazovanje, Saša je takođe radio na projektima vezanim za scenografiju, reklame i monitoring implementacije softvera u biznisu. Svoje formalno obrazovanje je stekao na Mašinskom fakultetu na odseku za Brodogradnju, a ceo život je posvetio sopstvenom usavršavanju u oblasti kompjuterske grafike i njene upotrebe u raznim disciplinama. U Crater Training Centru predaje na kursevima AutoCAD 2D, AutoCAD 3D, Teen AutoCAD 2D, 3ds Max, Teen 3ds Max, Architectural Visualization, Photoshop, Teen Photoshop, Digital Image Editing and Creation, Architecture Student Module 1 i Architecture Student Module 2.

Stefan Plavšić
Predavač na kursevima Teen Maya Essentials i Teen Maya Advanced

Zahvaljujući svojoj ljubavi prema video igricama, filmovima i anime filmovima, Stefan je ušao u 3D modelovanje i industriju vizuelnih efekata gotovo prirodno. Svoje formalno obrazovanje je stekao u Školi za VFX animaciju u Barseloni, gde je završio Master u oblasti 3D modelovanja. 3D artista nekada zaposlen u Crater studiju, sada je freelancer koji je osnovao sopstvenu firmu Ensionix zaduženu za aplikaciju za profesionalnu fotografiju PhotoLoot. U Crater Training Centru Stefan predaje na kursevima Teen Maya Essentials i Teen Maya Advanced.

Crater Training Center se poslednjih sedam godina bavi edukacijom u oblasti vizuelnih efekata i kompjuterske grafike za odrasle i tinejdžere. Škola je nastala iz inicijative Crater Studija, jednog od najpoznatijih domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju na filmu i televiziji, sa preko 15 godina iskustva u radu na svetskim naslovima.

Naša škola, kako je neformalno zovemo, je od samog osnivanja posvećena negovanju kreativne zajednice u našoj zemlji i pružanju podrške pri učenju novih veština. Tokom godina, organizovali smo veliki broj aktivnosti za decu i srednjoškolce, otvorena vrata, razne događaje i konferencije, kako uživo, tako i u online formatu.

Jedan od naših najvažnijih ciljeva je da kreativna zanimanja u oblasti kompjuterske grafike približimo mladima. Znanje koje dobiju na kursevima u Crater Training Centru, pomoći će im da da usmere svoja interesovanja i da vremenom odaberu profesiju kojom bi voleli da se bave u budućnosti.

 1. Kada moram da dovedem i preuzmem dete?

Svaki ciklus kampa traje od ponedeljka do petka u toku dve nedelje. Aktivnosti počinju od 9 ujutru i traju do 16 časova, ali uzevši u obzir uobičajeno radno vreme roditelja, decu dočekujemo od 8 ujutru, a pojedinim danima, program će trajati i do 17 časova.

 1. Gde se odvijaju aktivnosti kampa?

Glavni deo aktivnosti se odvija u prostorijama našeg trening centra u Knićaninovoj 3, na Donjem Dorćolu, u Beogradu. Na raspolaganju imamo dve učionice potpuno opremljene računarima, atrijum i bioskopsku salu. Osim toga, polaznicima će biti omogućena poseta našem studiju za filmsku produkciju i postprodukciju koji se nalazi na spratu iznad škole. Na taj način će polaznici steći dobar uvid u to kako izgleda rad u studiju, a naši artisti će im predstaviti različite softvere u kojima rade.

Prateći deo programa podrazumeva šetnje, obilaske gradskih lokacija i ustanova kulture. U šetnjama će aktivno prikupljati reference i materijal za projekat na kojem rade, tako da su deca angažovana praktično sve vreme trajanja kampa.

 1. Ko je sa decom i kolike su grupe?

Deca će na kampu raditi u malim grupama, a društvo će im praviti naši PREDAVAČI

 1. Da li dete treba da ima neko predznanje da bi se prijavilo na kamp?

Ne, nikakvo predznanje nije potrebno za učešće na kampu.

 1. Da li su uključeni obroci?

Deca doručkuju kod kuće. Mi obezbeđujemo dve užine – jednu pre podne i drugu popodne – u vidu voća i zdravih grickalica. Uz prethodnu najavu, ručak možemo da obezbedimo kod proverenog dobavljača, i taj obrok podrazumeva supu/čorbu, kuvano jelo sa mesom/meso sa prilogom od povrća, salatu, hleb, domaći ice tea/domaći sok od zove). Ukoliko vam je draže, deca ručak mogu da ponesu od kuće.

 1. Da li je potrebno da deca donose svoju kompjutersku opremu?

Naš trening centar je potpuno opremljen svom neophodnom opremom za rad u navedenim softverima. Ipak, preporučujemo da deca ponesu mobilne telefone sa kojima mogu da slikaju ili snimaju materijal koji će kasnije koristiti na samim radionicama sa predavačima.

 1. Kontakt za više informacija

Naši telefoni su: 011/411 88 44  i  062/840 11 00

Ili nam pišite na mejl: school@craterstudio.com

INFORMACIJE O KAMPU

Cena
330 EUR bez ručka
390 EUR sa ručkom
U cenu je uračunat PDV. 

Dužina trajanja
2 nedelje, od 9-16 h

Potrebno predznanje
osnovno poznavanje rada na računaru

Period trajanja kampa
10. januar – 21. januar 2022.

PRIJAVI SE NA KAMP

Radovi sa kampa