Summer of Unreal: Edukativni program za evropske animatore

Summer of Unreal je besplatan četvoronedeljni bootcamp održan u leto 2021. godine. Organizovao ga je londonski Escape Studios u saradnji sa kompanijom Epic Games i vodećim evropskim školama u sferi kompjuterske grafike, uključujući našu.

Tokom trajanja programa, skoro 1000 prolaznika je steklo veštine koje će im pomoći da kreiraju kvalitetan interaktivni sadržaj u realnom vremenu. Počevši od osnova, polaznici su tokom leta otkrivali razne zanimljive lekcije, kao što su stilizovanje fotorealističnih predmeta i digitalnih ljudi.

U programu je učestvovalo ukupno sedam vrhunskih evropskih škola za animaciju i vizuelne efekte. To su nosioci projekta Escape Studios (Velika Britanija), zatim The Animation Workshop (Danska), ARTFX (Francuska), LaSalle Barcelona (Španija), Screen Skills Ireland (Irska), HdM Stuttgart (Nemačka), kao i naš centar. Kao partner u projektu za jugoistočnu Evropu, Crater Training Center je obezbedio učešće za oko 200 zainteresovanih polaznika iz više zemalja.

Na Summer of Unreal bili su dobrodošli profesionalni ali i budući animatori, VFX i motion graphics artisti, profesionalci iz filma i televizije, kao i predavači iz pomenutih oblasti. Za program su mogli da se prijavljuju apsolutni početnici u Unrealu, ali je poznavanje osnova 3D softvera, grafike ili animacije bilo neophodno.

 • Kurs je bio fokusiran na upotrebu softvera Unreal Engine u oblastima kao što su previzuelizacija, layout, rigging, animacija, modelovanje, lighting, importovanje u Unreal Engine i rendering.
 • Nastava se održavala svakog radnog dana, a predavanja su držali eksperti za sve ključne aspekte softvera Unreal Engine.
 • Tokom celokupnog trajanja bootcampa, učesnici su imali online podršku asistenata, odnosno predstavnika svake od sedam pomenutih škola.
 • Za komunikaciju vezanu za rad na zajedničkim projektima koristio se Discord kao odličan alat za umrežavanje i koji je, zahvaljujući “armiji” administratora iz cele Evrope funkcionisao savršeno.
 • Predavanja su držali kreativni stvaraoci sa velikim kreativnim iskustvom u virtuelnoj produkciji i UE.
 • Učesnici iz svih krajeva Evrope zajedno su rešavali kreativne izazove tokom učenja.
 • Sveže informacije o novim planovima i događajima vezanim za UE stizali su direktno iz kompanije Epic Games.
 • Tokom trajanja programa održano je nekoliko panela na kojima su stručnjaci raspravljali o tome kako Unreal Engine menja proizvodnju medijskog sadržaja.
 • Učesnici su naučili kako Unreal Engine mogu koriste za potrebe ličnih projekata.
 • Za svaki dan koji provedu na predavanjima, učesnici su dobijali po jedan digitalni bedž. Oni koji su sakupili najmanje 80% od ukupnog broja bedževa, dobili su sertifikat o uspešnom završetku kursa u izdanju Escape Studios, a sa pečatom kompanije Epic Games.

Kurs je targetirao profesionalce koji rade na projektima animacije u bilo kojoj ulozi artiste (uključujući one koji se specijalizuju za rigging, layout, pre-vizualizaciju, koncept art, animaciju, lighting i rendering) sa najmanje dve godine radnog iskustva. Pored njih, kurs su mogli da upišu i profesionalci iz sveta filma ili televizije, fakultetski profesori, ali ne i studenti.

Summer of Unreal je kreiran sa ciljem da obuhvati gotovo sve aspekte animacije. Obuka je bila namenjena onima koji pomažu u stvaranju animiranog sadržaja u profesionalnom svojstvu. Kurs je bio koristan i VFX artistima, kao i motion graphics artistima, producentima i režiserima koje je zanimalo kako bi Unreal Engine mogao da se uklopi u njihov sistem rada.

Prvobitno razvijen za industriju igara, Unreal Engine se sve više koristi u VFX industriji zbog nivoa detalja koji sa njim mogu da se prikažu i kreiraju. Neki od najpopularnijih projekata na kojima se radilo u UE su Game of Thrones i The Mandalorian. Sledeća na redu je industrija animacije i brojne mogućnosti koje ovaj softver nudi za kreiranje sadržaja u realnom vremenu.

Unreal Engine je najotvoreniji i najnapredniji alat za 3D kreiranje u realnom vremenu. Promenio je način na koji su se igre godinama stvarale, ali je nedavno postao moćno sredstvo za animatore i umetnike vizuelnih efekata jer nudi razne mogućnosti pokretanja fotorealnih i složenih 3D scena u realnom vremenu. Otvorio je neverovatne nove mogućnosti za animaciju i 3D CGI industriju.

Kreatorima daje slobodu i kontrolu da pružaju vrhunsku zabavu, upečatljive vizualizacije, pa čak i neverovatne virtuelne svetove. Potražnja za 3D veštinama u realnom vremenu je na vrhuncu i učenje programa Unreal Engine mnogima može da proširi karijerne vidike i poveća potencijal za zaposlenje i rad na novim, uzbudljivim projektima.

Summer of Unreal Timetable

Nedelja 1

 • Uvod u Unreal Engine
 • Materijali
 • Lajting
 • Showcase partnera

Nedelja 2

 • Funkcionalno osvetljenje
 • Animacija u programu Unreal Engine
 • Showcase partnera

Nedelja 3

 • Stvaranje fotorealnih sekvenci pomoću biblioteke Megascan i drugih dodataka
 • Rendering u programu Unreal Engine
 • Motion graphics u sekvenseru
 • Showcase partnera

Nedelja 4

 • Tehničke informacije i dijagnostika
 • Korišćenje Nijagare
 • Showcase partnera
 • Predstavljanje projekata i showcase

Kurs je odigran na engleskom jeziku kroz Zoom i Discord platforme tokom perioda od četiri nedelje. Plan i program kursa bili su podeljeni na učenje, eksperimentisanje i vežbanje. Kurs je nudio fleksibilan nastavni plan, što znači da su učesnici mogli da balansiraju između učenja i slobodnog vremena. Pored svakodnevnih radionica koje su pokrivale sve glavne aspekte UE, učesnicima je bilo omogućeno vreme za vežbe, timski rad, prezentacije i masterklasove koje su držali neki od vodećih evropskih kompanija i artista.

Polaznici kursa bili podeljeni u manje grupe i svaka grupa je na kraju kursa, tokom ”svečane Zoom ceremonije” predstavila svoj originalni projekat.

Potražnja za talentima koji koriste Unreal Engine u kreativnoj industriji brzo raste, te je svakom profesionalcu bitno da svoj set veština ojača znanjem dobijenim upravo na jednom zaokruženom edukativnom projektu kakav je Summer of Unreal. Kurs je učesnicima pomogao da uz Unreal Engine krenu na nadahnuto putovanje kroz animaciju i virtuelnu produkciju i da novostečena znanja kasnije primene u svom sistemu rada. Pored toga, Summer of Unreal je korisnicima omogućio da upoznaju veliki broj istomišljenika i kolega iz različitih delova Evrope kojima bi se putevi drugačije možda nikad ne bi ukrstili.

Veoma smo ponosni na zajednicu koja se okupila oko ove inicijative i nadamo se da ćemo u budućnosti videti plodove njihovih zajedničkih angažmana.

Predavanja u okviru Summer of Unreal bootcampa držali su najpre redovni predavači sa koledža Escape Studios, kao i njihove kolege iz kompanija Framestore i Blue Zoo Animations. Nabrojaćemo samo neke od njih: Simon Fenton, Kevin Nally, Christian Avigni, Michael Davies, Clement Gharini i drugi… Pored njih, gostujuća predavanja držali su predavači i saradnici iz partnerskih škola.

Crater Training Center je u okviru Summer of Unreal organizovao tri gostujuća predavanja. Darko Subotin, profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu ovom je prilikom održao jednodnevnu obuku u renderovanju, dok je tim kompanije 3Lateral/ EpicGames učesnicima bootcampa omogućio “privatnu” premijeru Epicovog tutorijala na temu MetaHuman kreatora. Zanimljivo predavanje održao je i beogradski reditelj Sava Živković koji se ovom prilikom osvrnuo na mogućnosti koje Unreal Engine pruža animatorima.

UTISCI

Partneri