VIRTUAL ENVIRONMENTS LAB:

Nauči kako se kreiraju digitalna okruženja uz Unreal Engine

Ovog leta, Crater Training Center svojim polaznicima, ali i drugim ambicioznim stvaraocima omogućava jedinstveno iskustvo u sferi kreiranja virtuelnih okruženja za video igre, film i televiziju.

CGA 2022: Virtual Environments Lab je edukativni program koji će mladim umetnicima pružiti mogućnost da se upoznaju sa različitim aspektima kreiranja okruženja za tri različita digitalna seta. Program će se u velikoj meri fokusirati na praktičan rad u alatu Unreal Engine i za deo učesnika predstavlja logičan nastavak našeg kursa Environment Art. Višemesečni program Virtual Environments Lab startuje 1. jula u prostorijama Crater Training Centra.

Sve vreme tokom trajanja programa, učesnici će imati kontinuiranu podršku od strane senior artista i eksperata u svojim poljima rada koji nam dolaze iz studija Hexworks, Mad Head Games, kompanije Case 3D i drugih. Na ovaj način, Virtual Environments Lab povezaće junior artiste sa predstavnicima profesionalne zajednice koji jednim oko uvek tragaju za novim mladim talentima.

Program zapravo predstavlja pripremni deo CGA konferencije u organizaciji Crater Training Centra. Šesto izdanje CGA Belgrade očekuje se krajem septembra, a sva tri okruženja koja budu nastala tokom leta u Crateru koristiće se u produkciji konferencije, i to tako što će simulirati level u video igri, filmski set i televizijski studio.

Kao jedni od osnivača CGA, izuzetno smo uzbuđeni što ćemo baš pod našim krovom stvarati nešto potpuno novo i uzbudljivo zajedno sa lokalnom CG zajednicom. U nastavku pročitajte ko će nam se sve pridružiti u ovoj avanturi.

Ko su rukovodioci našeg “virtuelnog gradilišta”

DIREKCIJA

Dane-Blacic_new-EA-Lab_2022

Dane Blačić -Technical Director@CGA 2022

Tehnički direktor ovogodišnjeg CGA programa, predavač i glavni mentor Virtual Environments Lab-a je . U pitanju je iskusni XR producent, kreativni broadcast direktor i majstor virtuelne produkcije čija agencija Mogul Digital radi za klijente širom sveta, a od nedavno se pridružio impresivnom timu britanske kuće disguise.

Dimitrije MiljušArt Director@CGA 2022

Dimitrije Miljuš je ilustrator i koncept artista koji se u svom radu fokusira na oblasti kakve su environment design, keyframe concept art, world building i visual development. Veliko iskustvo stekao je u gejmingu, a radio je i za španski game dev studio Hexworks (iz CI Games porodice) u kojem se razvija nastavak igre Lord of the Fallen.

Artstation Portfolio

MENTORI & PREDAVAČI

Uros-Pavlovic_MHG_EA-Lab_2022

Uroš Pavlović(Mad Head Games)

Uroš je modelingom počeo da se bavi još pre 20 godina i skoro celu karijeru je proveo u industriji video igara. Oblasti koje drži “u malom džepu” su Look Development, Conceptual Art, Texture Painting, and Lighting. Pre dve zime, ulazi u studio Mad Head Games kao Level Artist, a učesnici Laba će od njega moći da nauče kako od razrade ideje doći do krajnjeg nivoa za igru. Tokom leta u Crateru, videćete ga i u ulozi gost predavača.

Marija-Josifovic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Marija Josifović(Ubisoft Belgrade)

Marija je svoje bogato iskustvo stekla u art departmanima nekoliko domaćih game dev kompanija, a već dve godine je u beogradskom Ubisoftu gde radi kao Level Artist. Učecnicima Lab-a pruža podršku u obastima kao što su 3d modelovanje, teksturisanje, materijalizacija i formiranje okruženja u gejm endžinu.

Artstation portfolio

Vladimiri-Turcan_Ubisoft_EA-Lab_2022

Vladimir Turčan(Ubisoft Belgrade)

Iskusni 3D artista sa lokalne scene, danas 3D Environment Artist u beogradskom Ubisoftu. Vladimirovo znanje će učesnicima biti od velike koristi kada se budu bavili temama kao što su Game Environment Art, Level Art i Prop Art.

Artstation portfolio

Miroslav-Gajevic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Miroslav Gajović(Ubisoft Belgrade)

Miroslav na Lab dolazi sa velikim iskustvom u dizajniranju okruženja – i to ne samo digitalnih, nego i prostora u koje zapravo možete da zakoračite. Nekadašnji dizajner enterijera, a sada Level Artist biće tu da učesnicima pruži ruku kada je u pitanju Environment Art i 3D modelovanje.

Behance portfolio

nemanja-Jacimovski_Case3D_EA-Lab_2022

Nemanja Jaćimovski(Case 3D)

Nemanja je Lead Technical Artist u prop-tech kompaniji Case3D. U okviru programa održaće predavanje na temu optmizacije scena i editing alata.

Milan-Licina_CTC_EA-Lab_2022

Milan Ličina(Crater Training Center)

Na Lab stiže i predavač iz naših redova, i to direktno sa kursa Unreal Engine Essentials. Milan je vizuelni umetnik impresivnog staža stečenog na projekatima koji uključuju TV produkciju, kreiranje VR sadržaja, upotrebu gejm endžina za razvoj interaktivnih instalacija i virtuelni scenski dizajn. Aktivan u kolektivu Galerije 12 i predaje na Univerzitetu Metropoliten.

Dusan-Marinkovic_UnaTV_EA-Lab_

Dušan Marinković(Una TV)

Regionalni šef grafike i virtuelne produkcije u najnovijoj multimedijskoj kući u regionu objasniće nam kako funkcioniše televizijski setap za virtuelnu produkciju. Dušan broji debelo preko 10 godina u televizijskim studijima na poziijama grafičara, tehničara, broadcast dizajnera i šefa virtielne produkcije, te će našim artistima moći da podeli zaista vredne lekcije o televizijskoj real-time grafici.

Zašto pokrećemo ovaj program

Osnovni cilj Virtual Environment Lab-a jeste da, kroz prikaz celog procesa za razvoj okruženja polaznicima i celokupnoj zajednici pokaže ključne sličnosti i razlike u kreiranju scena za potrebe produkcije filmova, televizijskog programa i produkcije igara.
Neke od ključnih stvari koje ćemo obrađivati tokom trajanja programa su:
 • Razvoj scena od ideje do krajnjeg proizvoda;
 • Upoznavanje sa Unreal Engine mogućnostima;
 • Modelovanje elemenata za scene;
 • Level dizajn i set dressing;
 • Kreiranje različitih vizuelnih doživljaja i efekata pomoću post processing-a;
 • Optimizacija scena za film, TV i igre;
 • Testiranje kreiranih okruženja u pravom studiju ispred zelenog ekrana sa kamera trekingom.

Virtual Environments Lab u kratkim crticama

 • Edukativni program iz kreiranja virtuenih okruženja pod okriljem CGA konferencije održavaće se uživo u prostorijama Crater Training Centra u Beogradu od 1. jula do 27. avgusta 2022. Učešće u programu podrazumeva obavezna predavanja, maserklasove, te praktičan rad pod mentorstvom iskusnih profesionalaca.
 • Nakon toga, timovi će testirati svoje završne radove u studijskim uslovima i videti kako njihove kreacije interaktuju sa glumcima i kamerama u produkcijskom procesu. Finalna faza Virtual Environments Lab-a biće organizovana u septembru i planirano je da se završi pred CGA Belgrade konfernciju.
 • Učešće na Virtual Environments Lab-u je besplatno za sve artiste, uz obavezno prisutstvo tokom celokupnog trajanja programa, svakog radnog dana, od 10 do 17h.
 • Okruženja koja budu nastala ovom prilikom doživeće svoju premijeru na šestoj CGA Belgrade konferenciji koja će se održati krajem septembra 2022. Polaznici kao, i svi posetioci CGA Belgrade će imati priliku da ove kreacije vide kroz kameru u realnom vremenu.
Nećemo biti skromni. Planiramo da vas oduševimo.

REKLI SU O KURSU