TRAIN the TRAINERS: Razvijanje igara uz Unreal Engine 4

Train the Trainers – Razvijanje igara uz Unreal Engine 4 je specijalizovan kurs osmišljen s namerom da osnaži profesore sa nekih od vodećih univerziteta u Srbiji koji aktivno istražuju mogućnosti interaktivnih tehnologija.

Po završetku kursa, učesnici su spremni da implementiraju novostečeno znanje u akademskom radu i da podignu kvalitet svojih predavanja na viši nivo uz pomoć visoko kvalitetnog interaktivnog sadržaja. Veštine i znanje koje se stiče na ovom kursu prevazilazi trenutne potrebe lokalne industrije, ali ono što je najvažnije, omogućava profesorima da znanje o UE4 prenesu svojim studentima. 

Inicijativu Train the Trainers organizuje Crater Training Center uz podršku kompanije Epic Games kroz Epic MegaGrant. Veliku pomoć u organizaciji dao je novosadski 3Lateral, tim koji stoji iza MetaHuman kreatora.

OBRAZOVANJE KOJE USMERAVA PUTANJU KREATIVNIH INDUSTRIJA

Kao veza koja spaja akademiju i industriju, kroz dve iteracije ovog kursa u 2021, Crater Training Center je okupio više od 40 univerzitetskih profesora iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša i Zrenjanina. Zajedno, oni edukuju između 1000 i 1500 studenata godišnje.

Ko su polaznici kursa?

Prve dve iteracije kursa Train the Trainers održane su tokom proleća 2021. godine. Kurs je dizajniran tako da odgovori na potrebe univerzitetskih profesora koji predaju u raznovrsnim oblastima, od računarske nauke i matematike do grafičkog dizajna i primenjenih umetnosti. Na ovom kursu, učesnici su pridobili znanje i veštine neophodne da aktivno koriste Unreal Engine. Trenirani su da kreiraju interaktivni sadržaj prvenstveno za razvoj video igara, ali takođe i za potrebe animacije, arhitektonske vizualizacije i razvoj interaktivnih aplikacija.

Učesnici kursa Train the Trainers su došli sa: Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Beogradske politehnike, Beogradskog elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Akademije tehničke i primenjene umetnosti, Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti, Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta Metropolitan.

Program kursa

Na Train the Trainers kursu predavanja su bila podeljenja na teorijski deo i praksu. Učesnici su upoznati sa strukturom i alatkama unutar Unreal Engine 4, a takođe su naučili da implementiraju modele, teksture, animacije, zvučne zapise i druge elemente kreirane u drugim softverima unutar njihovih UE fajlova. Naši predavači su im pomogli da razumeju osnovne principe za kreiranje interaktivnog sadržaja primenom bluprint vizuelnog programskog jezika. Na samom kraju kursa, učesnici su naučili da prikazuju svoje projekte i pripreme ih za distribuciju.

Krajem 2022. godine, u dva termina, učesnici obe iteracije odslušali su dva dodatna predavanja tokom kojih su im predstavljene unapređene funkcije koje su zaživele objavom nove verzije ovog alata, Unreal Engine 5.

Završni rad

Finalni produkt kursa je video igra žanra Puzzle & Adventure iz perspektive igrača (first-person) čija se radnja dešava u zatvorenom prostoru u limitiranom prirodnom okruženju. Igra ima mnoštvo interaktivnih elemenata, uključujući raznovrsne objekte, jednostavne pucačke i borbene mehanike, linearne filmske sekvence, osnovni AI i sisteme menija.

KARIKA KOJA POVEZUJE INDUSTRIJU I AKADEMIJU

Već dugi niz godina, Crater Training Center predstavlja važnu poveznicu između institucija formalnog obrazovanja i industrije. Prateći potrebe kreativne industrije koja neprekidno raste, uz pomoć velike mreže naših saradnika i iskusnih predavača u oblasti računarske grafike uspešno smo oblikovali niz obrazovnih inicijativa i nastavljamo da idemo tim putem.

Kao jedni od osnivača CGA Belgrade, konferencije računarske grafike koja na svojoj platformi okuplja predstavnike naše rastuće zajednice, mi neprestano odgovaramo na potrebe industrije. Tokom 2020. godine, pokrenuli smo CGAcademy, online edukativnu platformu za studente i juniore koji tek ulaze u industriju i kojima je potrebna pomoć za napredovanje u karijeri.

Veliko nam je zadovoljstvo što je kompanija Epic Games prepoznala naš trud na polju neformalnog obrazovanja i odlučila da nam pomogne u realizaciji Train the Trainers specijalizovanog kursa. Upisivanje na prestižnu listu EpicMegaGrant primalaca za nas predstavlja zaista veliku čast.

REKLI SU O KURSU