StayNet: Kako kreativne industrije mogu da zadrže mlade u zemlji

Jedna od naših misija oduvek je bila da se uključimo i pokrenemo što više inicijativa koje mladim ljudima u našoj zemlji pružaju mogućnost kvalitetnog obrazovanja i zaposlenja u sferama novih tehnologija, medija, umetnosti i kompjuterske grafike.

Kada smo od strane Goethe Instituta, čiji smo dugogodišnji saradnici, dobili upit da se uključimo u projekat StayNet, prihvatili smo ga sa oduševljenjem.

U pitanju je projekat koji Nemačka država i Goethe instituti organizuju širom Evrope sa ciljem da motivišu mlade da uče nemački jezik i da to znanje upotrebe kako bi što pre našli posao u svojoj zemlji. Ključan deo ovog projekta je, u stvari, povezivanje srednjih stučnih škola u kojima se uči nemački jezik i privrede, tj nemačko-srpskih kompanija u kojima bi đaci mogli da primene svoje znanje jezika ali i svoja stručne veštine. Ovo je osnovna ideja projekta, mada preduzimljivi saradnici iz Goethe instituta uvek teže da svoje projekte prilagode širim potrebama i mogućnostima zajednice. Tako smo se i mi, ali i neke druge srpske kompanije, uključile u ovu priču.

Koliko su projekti ovog tipa značajni za zajednicu

U zemlji kakva je Srbija, gde postoji konstantna migracija mladih u zemlje zapadne Evrope u potrazi za bolje plaćenim radnim mestima, ovakvi projekti su od krucijalnog značaja. Ponuditi mladima mogućnost da kvalitetno rade i zarađuju u svojoj zemlji, ali ponuditi i domaćim kompanijama kvalitetan kadar koji želi da ostane ovde i radi je nešto što je teško, ali ne i nemoguće ostvariti. 

U poslednjih nekoliko godina, saradnja između obrazovnih institucija i privrede je dosta pojačana uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje stručne škole po modelu severnih i skandinavskih zemalja, koje učenicima omogućava da znanje o svojim stručnim oblastima stiču kako u školama, tako i u kompanijama na praksama. 

Takođe, Nemačka je vodeća zemlja koja radi na ovakvim politikama. Od 2020. godine, u okviru Nemačke razvojne saradnje, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja implementira projekat Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje (DECIDE). Kroz ovakve projekte naše ministarstvo dobija podršku u idejama da reformiše srednje stručno obrazovanje, a od 2013. godine fokus je na obrazovnim profilima za zanatsko-tehnička zanimanja i uvođenju dualnog obrazovanja, nešto što može biti značajno i u sferi kreativnih IT industrija kakva je naša.

Reformom školstva, na profilima u srednjim tehničkim i grafičkim školama uvedene su istorija i teorija multimedije, dok se deo nastave izvodi u softverima za 2D i 3D kompjutersku grafiku. Pored toga, tu su fotografske i videografske sekcije, što sve zajedno učenicima omogućava povezivanje znanja i bolju sliku o zanimanjima koje ih očekuju u budućnosti.

Kako je Crater Training Center doprineo projektu StayNet?

Naša škola je na uvodnoj konferenciji 18. oktobra 2021. godine imala priliku da se upozna sa samim projektom, da se predstavi i, što je ključno, da se upozna sa predstavnicima stručnih škola širom Srbije u kojima postoji obrazovanje u sferi kompjuterske grafike. 

Ideja Goethe instituta je bila da se povežu institucije kao što je Privredna komora Srbije, Privredna komora Nemačke, srednje stručne škole i srpske i srpsko-nemačke kompanije, kako bi mogle da kreiraju dalju politiku saradnje. 

Benefiti koji je Crater Training Center ostvario svojim učešćem u ovom projektu su brojni: bolje upoznavanje sistema obrazovanja u srednjim stručnim školama u sferi koja se tiče našeg polja delatnosti, prepoznavanje njihove mogućnosti u pružanju znanja učenicima, kao i obezbeđivanju praksi i zaposlenja. Takođe, same škole su dobile direktan uvid u to šta se očekuje od kandidata koji želi da se zaposli u sferi advertajzinga, filske postprodukcije i gejminga –  u tom smislu imaju bolju predstavu kako da najbolje usavrse svoje zaposlene da mogu bolje decu da osposobe i upute za ono što ih čeka kada izađu na tržište rada.

Takođe, obostrani benefit u ovoj priči imaju svi. Crater studiju i Crater Training Centru srednjoškolci predstavljaju veliki talent pool za zapošljavanje budućeg kvalitetnog kadra, i to najuspešnije ostvaruje programom Profesionalne orjentacije, u okviru kojeg organizujemo predavanja o industriji filmskih efekata i posete đaka našem studiju gde imaju prilike da popričaju sa našim artistima.

Povezivanjem sa profesorima stručnih predmeta određenih srednjih škola, đaci su dobili mogućnost da posete Crater Studio i Crater Training Center, da se upoznaju sa procesom rada u ovoj industriji, da upoznaju artiste koji rade kod nas, a samim tim da vide da li ih interesuje ova sfera za buduce zaposlenje.Takođe, dobili su mogućnost da ih povežemo sa ostalim partnerskim firmama koje mogu da im budu zanimljive za buduće zaposlenje, kao i obavestenja o raznim besplatnim radionicama, seminarima, masterklasovima i slicnim događajima koji mogu da doprinesu njihovom profesionalnom razvoju.

Nadamo se da će ovakvih programa u budućnosti biti još više!

 

 

 

Napisala Marija Rakić-Lovrić
Fotografije: Goethe institut u Beogradu