Na koje sve načine koristimo Unreal Engine i zašto je baš on postao industrijski standard

Godinama unazad, Unreal Engine praktično dominira u svetu gejminga, a u poslednje vreme je sve zastupljeniji u oblastima koja su, u svakom smislu, eonima daleko od multiplayer “pucačina”.

Njegova prva inkarnacija desila se sada davne 1998. godine kada je Epic Games izbacio originalnu igru Unreal, da bi potom kompanija provela više od dve decenije eksprimentišući sa različitim novim funkcijama softvera, kao i pratećim biznis modelima. Cela priča se podiže na potpuno novi nivo 2014. godine kada izlazi Unreal Engine 4, pogodan za vizuelno programiranje. Naime, UE4 doneo je napredni vizuelni skriptni jezik, iliti Blueprints, uz koje se u UE okruženju može kreirati scena bez korišćenja ijednog koda. Ova novina u oblasti razvoja video igara učinila je Unreal Engine podjednako primamljiv programerima koliko i tehničkim artistima i dizajnerima igara. Nakon što izvorni kod napisan u jeziku C++ postaje svima dostupan na GitHub platformi, predstavnici ostalih, mahom kreativnih industrija nevezanih za gejming postaju svesni mogućnosti koje nudi UE4. Nedugo potom i sam Engine postaje besplatan za sve – uz obaveznu naknadu od 5%, ukoliko pomoću njega developeri dođu do prihoda. Nekoliko godina i hit naslova kasnije, ovo se pokazuje kao ekstremno uspešan model poslovanja, a Unreal Engine sinonim za kvalitet. Šta više, od sledeće godine, hit nad hitovima zvani Fortnite takođe prelazi na famoznu UE “peticu”.

Danas Epic Games aktivno podržava edukaciju novih korisnika UE sa ciljem da na taj način dođe ne samo da velikog broja novih komercijalnih projekata, nego da upravo ovi novi korisnici implementiraju njihov softver u široki spektar naučnih i kreativnih oblasti. Jedna od takvih inicijativa je i Train the Trainers, kurs UE namenjen edukatorima sa brojniih visokih škola u našoj zemlji koji je Epic podržao uz njihov MegaGrant program.

Budući da govorimo o moćnom alatu koji omogućava intutivni proes kreiranja interaktivnog sadržaja u realnom vremenu, UE može da se koristi na bezbroj načina i da, samim tim, podrži nastajanje interesantnih, inovativnih projekata. U nastavku pobrajamo industrije u kojima je UE već našao primenu.

Unreal Blog: Unreal Engine 5 is now available in Early Access!

1. Industrija video igara

Malo je reći da je Unreal u gejmingu odavno standard. Najveća prednost ovog softvera je to što se u njemu postiže fotorealističan kvalitet. Najviše se koristi pri izradi 3D igara dostupnih za PC i konzole, mada ga neki developeri koriste i za razvoj impresivnih 2D naslova. U ovom smislu, napredniji je od ostalih endžina, jer nudi out of the box alate koji s posebno korisni ljudima koji nisu programeri.

No, čak i Unreal Engine ima jednu manu. Kada se radi o razvoju video igara za mobilne uređaje, UE se pokazao pomalo nezgodan zbogograničene veličine fajlova koje su propisane za mobilne igre, te njegovi fajlovi uvek moraju da se smanje da bi funkcionisali na mobilnim platformama – a taj korak skoro svako pokušava da izbegne. Upravo zbog toga, drugi endžini koji nude modularne i granularne funkcije na ovom polju dobijaju prednost. Unreal Engine je fokusiran na visok vizuelni kvalitet, pa je zbog toga teško svesti sve funkcije endžina na minimum i nači dobar balans vizuelnog kvaliteta i performansi.

Unreal Engine 5 Feature Highlights Next-Gen Real-Time Demo Running on PlayStation 5

2. Animacija

Poslednjih godina, Epic Games i Unreal Engine prave veliki zaokret ka animaciji. Pojavljuje se sve više kratkih animiranih filmova produciranih u ovom softveru, a pakistanski hit Allahyar and the Legend of Markhor iz 2018. prvi je dugometražni animirani film u celosti napravljen u UE. Pored toga, Epic Games sa saradnicima pokreće sve više velikih edukativnih programa za svetske animatore, a jedan od njih je i Summer of Unreal.

Darko Subotin, docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, učestvovao je u obe edukativne inicijative, a na temu animacije u UE ima mnogo toga da kaže, budući da je upravo to njegova ekspertiza.

Unreal Engine zamenjuje rendering i omogućava vam da drugačije pristupite animaciji. U klasičnom pristupu, sve mora unapred da se dobro osmisli i animira se prema kadrovima. Međutim, kada radite u realnom vremenu, ako se radi u realnom vemenu, sve može da funkcioniše kao na sceni, odnosno u teatru, da se eksperimentiše sa kadrovima i sa osvetljenjem. Uz Unreal Engine, dobijate više prostora za eksperiment, a motion capture sistemi mogu da se povežu sa njim, što je baš zanimljivo – objašnjava Subotin.

Pored pomenutog, tek treba da vidimo šta nam u ovom kontektu nudi famozna “petica”, odnosno Unreal Engine 5 koji javnosti postaje dostupan početkom naredne godine.

K.I.T. | Award-Winning Animated Short Film | Unreal Engine 4

3. Film & TV

Standardi u filmskoj industriji menjaju se svetlosnom brzinom i definitivno se približava momenat kada će green screen otići u zaborav, ili makar postati retkost na setu komercijalnih projekata. Za razliku od zelenog platna, UE nudi mnogo više mogućnosti, budući da doslovno proširuje prostor u realnom vremenu, a da pritom pojednostavljuje produkcijski pipeline i, samim tim, omogućava jaču kontrolu nad kreativnim procesom.

Osim na setu, UE se još češće koristi i u postprodukciji jer je sa njim najlakše uklapati live action i CG elemente. Filmski stvaraoci vole UE zbog toga što omogućava kraće trajanje kompletne produkcije filma, brze revizije i olakšava komunikaciju i razmenu informacija među timovima.

On Set with the Latest In-Camera VFX Feature Set in UE 4.27 | Spotlight | Unreal Engine

4. Produkcija događaja i njihov prenos

Bez obzira na to da li se radi o prenosu uživo ili o bombastičnoj produkciji koncerata i drugih atraktivnih događaja, Unreal Engine je siguran izbor, prvenstveno zato što, za razliku od klasičnih rendera, sve kreira u realnom vremenu, brzo i efikasno. U live prenosima, UE se mahom koristi za potrebe virtuelne produkcije koje, kao i u filmu, proširuju realnost u kojoj vidimo voditelje događaja. Štaviše, UE na ekranu gledate mnogo češće nego što mislite. Neke kuće ovaj softver koriste za prezentaciju vremenske prognoze, a isto tako, vrlo često se koristi pri prenosu sportskih događaja, bilo pri analizi utakmica ili za atraktivno prikazivanje rezultata.

Isto tako, UE polako počinje da diže produkciju samih live događaja na potpuno viši nivo. Muzičar Childish Gambino je nedavno svoju publiku stavio pod beli šator u obliku kupole, pa je njegov VJ tim imao “čitavo nebo” na raspolaganju da stvori nezaboravno koncertno iskustvo. Sa druge strane, Unreal Engine se koristi za produkciju live događaja u vrtuelnom prostoru, mada je to teritorija koju strani izvođači tek počinju da “opipavaju”. Pionir u ovom aspektu je naravno Epic Games, odnosno tim koji vodi igru Fortnite i koji se već uveliko ubacio u priču oko organizacije koncerata – u Fortnite svetu. Njihovu novu seriju “metakoncerata” ove godine predvodi pop zvezda Ariana Grande.

Unreal Build: Virtual Production 2020 Full Length Sizzle | Unreal Engine

5. Arhitektura

Unreal Engine je jednu od najčešćih, van video igara, našao na polju arhitekture, odnosno vizualizacije prostora. Arhitekte su mu sve više naklonjene jer nudi odlične funkcije za kreiranje fotorealističnih vizualizacija u realnom vremenu, što je ogromna prednost u odnosu na druge softvere, jer kao što je Darko gore napomenuo – UE štedi vreme za rendering. U praktičnom smislu, Unreal Engine je korak ispred svih jer u njega kroz Datasmith možete da importujete fajlove iz drugih softvera kao što su Blender, 3ds MAX, Revit, Sketchup Pro i ostali koji se redono koriste u arhitekturi, a podržava CAD i druge formate.

Osim toga, archiviz profesionalci sve češće koriste Unreal Engine pri kreiranju VR iskustva planiranih objekata, odnosno virtuelnih tura koje se u svetu nekretnina zovu virtual walkthroughs. Klijentima se oni mogu predočitii uz VR setove ili putem velikih LED ekrana, u zavisnosti od mogućnosti studija. U svakom slučaju, radi se o vrednom interaktivnom iskustvu kojem klijenti retko odolevaju.

Project Anywhere | Unreal Engine

Ostale primene

Edukacija
Koliko je raznovrsna primena UE, toliko je on koristan i za edukaciju budućeg kadra. Profesori na našim i svetskim fakultetima počeli su još godinama unazad da se oslanjaju na UE u svojim predavanjima na različite načine, čemu mogu da posvedoče i polaznici kursa Train the Trainers. Jedna od njih, dr Ana Perišić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, redovno koristi Unreal Engine u radu sa studentima o čemu nam govori sa zadovoljstvom:

Uz Unreal Engine pokrivamo oblasti prostornog narativa, osnove vizualizacije i dizajn mikrocelina za potrebe 3D video igara. Okruženje u UE je vrlo intuitivno i inicijalno se dobijaju odlični rezultati sa aspekta vizualizacije. Pritom imamo mogućnost da testiramo različite ideje i način kretanja kroz prostor. U budućnosti planiram da implementiram osnovne principe AI u završne projekte i da unapredim rad na interakcijama. To je oblast koja mi je nedostajala kako bismo podigli projekte na još viši nivo i drago mi je što je pokrivena na kursu.

Advertajzing
Ukoliko postoji industrija u konstantnoj trci za inovacijom, to je svakako advertajzing. Primena UE u marketinškim projektima slična je kao na filmu i televiziji, mada mnogo zavisi od budžeta i samog proizvoda koji se predstavlja. No, opcije proširenja stvarnosti, bilo kroz VR i AR kanale, svakako umnogome može da bustuje iskustvo još nekupljenog proizvoda.

Automobilska industrija
Automoto zajednica koristi Unreal Engine prvenstveno za simulaciju novih modela. Međutim, to se ne radi isključivo u promotivne svrhe, već i za testiranje i unapređenje funkcija na modelima koji još nisu u proizvodnji.

Treninzi profesionalaca
Simulacije u UE koriste se pri treninzima vojnih lica, pilota, kao i pri testiranju samovozećih vozila.

Medicina
Verovatno oblast zbog koje smo najuzbuđeniji što otvara vrata jednom tako svestranom softveru kakav je Unreal Engine. Za sada, u nekim zemljama se UE koristi za trening doktora i simulaciju, odnosno realistični prikaz ljudskog tela u 3D, a ostaje da se vidi kakvi će se još pomaci na tom polju u budućnosti napraviti.

Kurs Unreal Engine Essentials se nalazi u redovnoj ponudi kurseva u Crater Training Centru. Možete ga upisati samostalno ili u okviru akreditovanog obrazovnog programa Technical Art in Unreal Engine.

Napisala: Branka Malenica

Naslovna Ilustracija: Darko Subotin