Unreal Engine priče iza katedre: Krupnim koracima u pravcu kvalitetnijeg obrazovanja

Jedan od naših najvećih uspeha u poslednje dve godine bila je dodela Epic MegaGranta za edukaciju univerzitetskih profesora pod krovom Craterove škole. Ovaj poduhvat ne bi bio moguć bez podrške sjajnog tima iz kompanije 3Lateral koja na proleće 2023. kreće sa edukativnim programa u svom prostoru na čemu im od srca čestitamo. Do tada, osvrnimo se na uspehe koje smo postigli zajedno.

Nastavu organizovanu u sklopu inicijative Train the Trainers: Razvijanje igara uz Unreal Engine slušalo je 45 univerzitetskih profesora, a nakon završetka nastave, prezentacije sa kursa i Unreal Projekte su mogli da koriste u pripremi svojih edukativnih programa. Danas, skoro dve godine nakon početnih obuka u okviru Train the Trainers inicijative, Unreal Engine je ušao u više studijskih programa na fakultetima širom zemlje. U momentu kada smo kompletirali inicijativu, naši učesnici su na godišnjem nivou obrazovali oko 1200 studenata na različitim tehničkim i umetničkim fakultetima, a nadamo se da će kroz akreditaciju novih predmeta, ovaj broj znano porasti u narednom periodu.

Prvu uspešnu edukaciju s fokusom na Unreal Engine koju su realizovali učesnici ove inicijative odigrao se već u leto 2021. u prostorijama organizacije BEST Novi Sad kada su dr Neda Milić Keresteš i dr Bojan Banjanin sa Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu održali kurs A Dive into the Unreal o čemu smo govorili u našim prvim “Unreal Engine pričama iza katedre”.

Dr Sana Stojanović Đurđević sa Matematičkog fakulteta u Beogradu posvedočila je o kvalitetu nastave u okviru ovog programa rekavši da su joj Darkova predavanja predstavljala osnovu za spremanje univerzitetskog kursa “Arhitektura i alati za video igre” u okviru master programa “Umetnost i dizajn video igara”. Na to su se nanizale još mnoge priče iz različtih gradova u Srbiji iz kojih su i dolazili naši učesnici.

...

Počevši od ovog semestra, na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, master studentima koji slušaju predmet “Računarsko dizajniranje” predstavljen je obavezan seminarski rad u alatu Unreal Engine. To je novost koja će dati rezultate tek za koji mesec, a Višnja Ognjenović ističe da se nada da će on doneti i neke zanimljive master radove:

Pre godinu dana, sa studentima koji su već sami radili u ovom endžinu, radila sam analizu algoritama kretanja igrača u okviru predmeta koji izučava veštačku inteligenciju na osnovnim studijama. To je bio početak. Ono što je hendikep jeste što mi ovde u Zrenjaninu nemamo laboratoriju sa mašinama na kojima bi mogli da radimo u Unreal Engine-u. Zbog toga sam do sada radila parcijalno samo sa studentima koji su na svojim računarima imali instaliran endžin. U okviru rada sa master studentima, ove godine imamo jednu grupu studenata sa smera Odevna tehnologija koji će raditi radove iz Marvelous Designer-a i Unreal Engine-a.

...

Na osnovnim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završni rad u okviru studija “Dizajna video igara” zapravo predstavlja originalna video igra koju studenti kreiraju od nule u manjim timovima. Učesnik naše inicijative, profesor Ivica Milarić ohrabruje studente da projekte pokrenu baš u UE alatu, a ističe da mu je program Train the Trainers drastično pomogao kako sa obrazovnim, tako i sa njegovim ličnim, kreativnim poduhvatima:

Odmah nakon kursa, počeo sam da pravim kratke Unreal Engine tutorijale za početnike i da ih objavljujem na mom YouTube kanalu. Uz to, u septembru 2022 sam završio svoj master rad na modulu “Animacija” na novosadskoj Akademiji umetnosti. Tema je bila ‘Meta Vergilije: Simulacija bekstva ka zaboravu’, a umetničko-teorijski rad je uključivao i kratku eksperitmentalnu video igru koju sam napravio u celosti unutar Unreal Engine 4.26 platforme. Istakao bih da mi je znanje koje sam stekao na Craterovom kursu pomoglo da bolje razumem evoluciju iste platforme, kao i mogućnosti koje će ona moći da ponudi kroz razvoj elemenata kao što je MetaHuman i mnogi drugi.”

Studenti koji upravo pohađaju četvrtu godinu na katedri za Dizajn video igara, njih 16, podeljeni su u tri tima od kojih svaki pravi originalnu igru, a jedan od timova to radi u alatu Unreal Engine 5”, dodaje Milarić.

Ivica Milarić
Ivica Milarić

...

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Unreal Engine se danas izučava na čak četiri predmeta na osnovnim studijama na Departmanu za animaciju u inženjerstvu, dok je na master studijama Departmana za arhitekturu zastupljen u okviru predmeta “Interaktivne vizualizacije”. Takođe, zanimljivo je da je njihov novi akreditovani predmet “Uvod u tehnologije proširene i virtuelne realnosti” u velikoj meri fokusiran na Unreal Engine,.

Sve je to veliki pomak u odnosu na prethodnih nekoliko godina”, kaže Miloš Obradović, učesnik inicijative i asistent na Katedri teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu.

“Iskreno se nadam da ćemo u ovom pravcu i da nastavimo. Mišljenja sam da je Unreal Engine koncipiran tako da uvek nešto novo možete da naučite i saznate, tako da se nova znanja konstantno nadograđuju na stara, pa bih rekao da je uvek svako novo znanje dobrodošlo, a tako i sa vašeg kursa, sa kog sam pokupio neke informacije koje sam koristio u daljem obrazovanju i projektima. Konkretno, implementirao sam jedan segment u okviru vežbi iz predmeta na kom se radi na neimersivnim sistemima interaktivne vizualizacije. Trenutno sam u najvećoj meri implementirao ono što sam čuo o svetlu, jer je to nešto što je studentima vrlo bitno, nakon modelovanja i teksturisanja.”

...

Osnažen inicijativom Train the Trainers, Univerzitet Metropolitan je za studente smerova Računarske igre i Dizajn interaktivnih medija od jesenjeg semestra 2022. formirao i akreditovao predmet “Unreal okruženje za razvoj igara”. Poseban značaj je ukazan detaljnom upoznavanju sa tehničko-tehnološkim procesima koje donosi globalno osvetljenje u realnom vremenu, kao i najboljim praksama kada su u pitanju optimizacija i kvalitet izrade uz pomoć Epic ekosistema. Na predmetu podučavamo studente o savremenim tendencijama kada je u pitanju grafika u realnom vremenu i kako stečena znanja sa ovim alatom mogu primeniti i u ostalim sferama kreativnih industrija kada su u pitanju stilizovana ili hiper-realistična digitalna iskustva.

Pomenuti predmet izučava se u Metropolitanovim centrima u Nišu i Beogradu, a posebno smo ponosni što u njemu učestvuju čak trojica naših učesnika, docent dr Igor Savelljić, saradnik u nastavi Vuk Mihailović Takimoto i docent Milan Ličina čije aktivnosti nakon kompletirane inicijative za nas kao trening centar predstavljaju uspeh kakav nismo mogli ni da naslutimo.

Unrel-Engine-Essentials-Crater-training-Center
Milan Ličina

Naime, od proleća 2022. Milan Ličina preuzima palicu našeg komercijalnog kursa i menja njegov plan i program. Na taj način, Unreal Engine Essentials prestaje da bude projektno orijentisan kurs već je osmišljen tako da polaznici razumeju kako alat funkcioniše i šta sve nudi kako bi mogli dalje da postavljaju pitanja, da mu daju namenu i kreiraju svoje izazove.

Specifičnost ovog kursa je ta što su polaznici dobili priliku da iz prve ruke razgovaraju sa nekim ko se bavi vizuelnim programiranjem i programiranjem interakcije. Dakle, ja koristim endžine za potrebe stvaranja interaktivnog dizajna, odnosno ne bavim se developmentom igara, već aktivacijama – i kada uspem pokažem da u endžinu ne mora nužno da se pravi shooter, nego da u svom virtuelnom setu možeš da aktiviraš apsolutno bilo šta, ljudi na to jako dobro reaguju – bila to vizualizacija arheološkog nalazišta ili interaktivni sadržaj u okviru izložbe”, rekao nam je Milan u našem prošlogodišnjem intervjuu.

Milan je prošle godine od strane Epic Games dobio zvanje autorizovanog Unreal Engine instruktora i ispratio čak tri uspešne grupe polaznika koje su ovaj alat učile u našem centru, ito većinski u okviru inicijative Train the Professionals koja je targetirala profesionalne 3D artiste iz regiona. U realizaciji i ove inicijative, ogromnu podršku smo dobili od naših dugogodišnjih saradnika iz kompanije 3Lateral i Epicovog edukativnog ogranka Unreal Engine Educations.

Na kraju bismo spomenuli i potez koji nije direktno vezan za našu inicijativu ali predstavlja bitan korak za napredak domaće CG scene, a to je i otvaranje Katedre za vizuelne efekte, animaciju i gejm art pri Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na ovoj katedri danas predaje Darko Subotin, inače originalni predavač u okviru Train the Trainers: Razvijanje igara uz Unreal Engine kojem smo zahvalni za uspeh ove inicijative.

Ukoliko ste i sami zainteresovani za usavršavanje u alatu Unreal Engine i dalje istraživanje njegovih mogućnosti, sigurno će vas obradovati vest da od ovog proleća u Novom Sadu, 3Lateral pokreće niz edukativnih programa u svom Community Lab-u. Zato, ukoliko još niste, obavezno zapratite njhovu LinkedIn stranicu, da biste bili u toku sa predstojećim obaveštenjima.

Do narednog čitanja o zajedničkim uspesima!

O INICIJATIVI:

Prva iteracija kursa Unreal Engine Essentials u okviru inicijative Train the Trainers startovala je u februaru 2021. godine kada smo, u saradnji sa novosadskom kompanijom 3Lateral, okupili veliki broj profesora sa umetničkih i tehničkih fakulteta i viših škola iz svih većih univerziteta u Srbiji. Krajem istog semestra, zbog velikog interesovanja, kurs je obnovljen u online formatu. Nastavu je pohađalo ukupno 45 akademskih profesora sa ciljem da novostečeno znanje primene na budućim komercijalnim projektima ili u okviru studijskih programa. Time je kurs dostigao status edukativne inicijative sa potencijalno velikim uticajem na zajednicu u regionu, budući da nastavu naših profesora-polaznika godišnje sluša oko 1200 studenata. U jesen 2022.učesnici su dobili priliku da u okviru jednog seminara nadograde svoje znanje u unapređenoj verziji alata Unreal Endgine 5. Kako je sve to teklo pogledajte na zvaničnoj stranici inicijative.