Obuči se za najtraženiju poziciju u filmskoj industriji - besplatno u Crateru

U poslednje dve godine, kreativne industrije doživele su svojevrsni bum, što je dovelo do toga trenutno vlada pomama za pozicijama iz oblasti digitalnih umetnosti kao nikada ranije. Jedna od takvih sfera je i Digital Compositing.

Umesto da pandemija uspori produkciju filmova i TV serija, desilo se upravo suprotno – industrija vizuelnih efekata i postprodukcija doživela je veliku ekspanziju, što je sa sobom povuklo i izazov vezan za nedostatak kadrova na globalnom nivou.

Iz ovih razloga, naša matična kuća Crater Studio trenutno traga za svojim budućim kolegama. Prvi korak koji ovaj tim u tom smislu planira da napravi, jeste da obuči određen broj novih artista za rad u kompozitingu i zato nam je pripala velika čast da otvorimo Craterovu stipendiju za obuku na kursu Digital Compositing.

Crater Studio je jedan od najaktivnijih domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju na filmu i digitalnim medijima sa preko 15 godina iskustva u radu na svetskim naslovima (u šta ubrajamo holivudske filmove, bolivudske avanture, ali i serije koje se vrte na Netflixu). U narednom periodu, Crateru je najavljen veliki broj novih projekata zbog čega će se potreba za novim kadrovima samo pojačati. 

Compositing je nezamenjiv u filmskoj industriji još od samog začetka savremene produkcije. Radi se o uklapanju različitih elemenata filma u smislenu celinu, i jedan od završnih postupaka obrade prepuštanja videa u etar – odnosno pred premijeru filma. U Crateru, departman za Compositing jedan je od najaktivnijih. Zahvaljujući ovom vrednom timu svetlost dana ugledali su projekti poput Netfliksove serije A Series of Unfortunate Events, holivudski filmovi kao što su The Other Guys, Shallows, The King’s Daughter, pa čak i spotovi za muzičare među kojima su Nick Cave i Kanye West.

Priliku da nauče veštine digitalnog kompozitinga za film i video od eksperata iz Cratera dobiće do 10 aplikanata. Pozvani su da se prijave svi koji imaju tendencije ka likovnim umetnostima, fotografiji, filmu, snimanju i video montaži, a želeli bi da se oprobaju u postprodukciji. U nastavku pročitajte uslove konkursa.

Digital Compositing: Uslovi za dobijanje stipendije

  • Za stipendiju se mogu prijaviti svi zainteresovani bez obzira na prethodno radno iskustvo i nivo školovanja. 
  • Prilikom prijave neophodno je poslati portfolio sa reprezentativnim radovima u digitalnom formatu (poput animacija, foto manipulacija, digitalnih grafika, ilustracija itd.), no prihvataće se i portfoliji sa analognim radovima za koje kandidati smatraju da su im relevantni i da prezentuju njihove umetničke i tehničke veštine na najbolji mogući način.
  • Neophodno je poznavanje alata Adobe Photoshop. Oni koji ne vladaju ovim softverom, a zainteresovani su za rad na filmu, mogu da upišu kod nas kurs iz Photoshopa koji kreće 26. marta 2022. 
  • Praksa u studiju nakon kursa je obavezna i trajaće minimum mesec dana. Praksu će voditi supervizori Crater Studija, a radiće se na nekomercijalnom projektu. Najbolji kandidati dobiće priliku za zaposlenje u Crateru.  
  • Neophodno je da kandidati budu locirani u Beogradu. Kurs Digital Compositing održava se u učionici Crater Training Centra (Knićaninova 3, Donji Dorćol, Beograd), a praksa će se takođe obavljati na našoj adresi. Eventualno zaposlenje u studiju nakon prakse takođe podrazumeva rad iz prostorija studija. Pozicija nije remote.
  • Rok za slanje prijava za stipendiju je 8. maj 2022.

Molimo sve kandidate da popune PRIJAVU ZA STIPENDIJU  ili da pošalju svoj portfolio i CV na bojana.simic@craterstudio.com. 

(U slučaju da se prijave šalju mejlom, fajlovi moraju biti imenovani na sledeći način: NUK_ImePrezime_portfilio, NUK_ImePrezime_CV)

Nakon prvog kruga selekcije, svi kandidati će dobiti odgovor o ishodu konkursa na email. Kandidati koji uđu u uži izbor za stipendiju će biti pozvani na intervju. Ukoliko kandidat nije ispunio uslove za dobijanje stipendije, i ako ostane neko slobodno mesto u grupi, kandidat može da upiše kurs o sopstvenom trošku. Puna cena kursa Digital Compositing iznosi 950 evra. Svi polaznici koji upišu kurs, bilo da su dobili stipendiju ili kurs plaćaju sami, dobiće jednaku šansu za radni angažman u Crater Studiju nakon obavljene prakse.

Kurs Digital Compositing u Crater Training Centru trajaće od 2. juna do 4. avgusta 2022. i obuhvata 116 školskih časova. Termini su utorak i četvrtak popodne, kao i svaka druga subota, od po pet školskih časova. Za dalje informacije o kursu, javite se našim koordinatorima na school@craterstudio.com.