Najčešće zablude o Photoshopu i kako da ih raskrinkate

Mnogo puta smo rekli da je Photoshop savršen alat za ulazak u kreativnu industriju. U praksi, to zaista jeste tako jer on nudi širok spektar mogučnosti na koje se ostali, napredniji softveri za kompjutersku grafiku prosto nastavljaju. No, baš zbog toga što je Photoshop toliko rasprostranjen softver i što praktično deluje kao da svi umeju da rade u njemu, često dolazi do zabluda o tome šta se sa njim zapravo može.

Na primer, nedavno smo na našem Instagram profilu organizovali mini kviz o Photoshopu i preko 30 pratilaca je poverovalo da postoji Photoshop ekstenzija zvana Scribble, što definitivno nije slučaj. Zato ostale zablude o ovom moćnom softveru raskrinkavamo u ovom tekstu, a svakako nas posetite i na pomenutoj društvenoj mreži gde povremeno volimo da testiramo vaše znanje o kompjuteskoj grafici.

Zabluda #1

Photoshop je program koji se lako samostalno uči. Vrlo je intuitivan.

Istina

Tvrdnja gore je delimično tačna. Pre svega, Photoshop nije intuitivan program. Uz potrebna predznanja i odgovarajuće uputstvo, zaista svako može da ga nauči, ali potrebno je malo truda.

Predznanja neophodna za lako korišćenje Photoshopa prvenstveno su vezana za grafiku, fotoaparate, monitore, uređaje za štampu (kućne i profesionalne), poznavanje osnova fotografije, prostora boja. Baš zato je upisivanje kursa u ovom softveru dobar način da savladate sve početničke izazove, jer u pitanju su oblasti kojima treba posvetiti mnogo vremena. Na kursu, predavač za sva potrebna predznanja zna tačno šta i koliko je neophodno da bi se polaznik kursa osposobio da koristi Photoshop alate sa maksimalnom efikasnošću uz potpuno razumevanje.

Zabluda #2

Photoshop je program za rastersku grafiku.

Istina

Photoshop podržava i vektorsku grafiku, slično programu Illustrator, ali u tom domenu grafike ima značajno manje alata. Zatim, Photoshop ima mogućnost kreiranja pojednostavljene 3D grafike i 3D teksta i to je u njemu mnogo lakše uraditi nego u nekim drugim programima za 3D modelovanje. Pored toga, omogućava importovanje 3D modela rađenih u programima kao što su 3ds Max, Maya, SketchUp za potrebe dalje dorade. Iako se Photoshop više ne koristi kao preferirani alat za teksturisanje, njegovu jednostavnu ali moćnu kolekciju 3D alatki je još uvek korisno imati pri ruci. Ovo posebno važi u slučaju kada je potrebno brzo generisati Normal ili Bump mapa/ mapa za detalje.

Zabluda #3

Photoshop je jako skup program i namenjen je samo vrhunskim profesionalcima. Postoji mnogo jeftinijih softvera kao i onih koji se ne plaćaju a vrlo su slični Photoshopu po mogućnostima.

Istina

Delimično tačno. Photoshop i dve dodatne aplikacije Lightroom i Bridge, kao i 2GB prostora za skladištenje fotografija (ali i samih fajlova, kolor paleta, fontova, lejera, templejta, itd.)na Adobe serveru može da se dobije za samo 9,99$ mesečno. Istina je da postoji mnogo programa koji imaju sličnu namenu Photoshopu ali su čak i za neke osnove funkcije, koje se koriste u Photoshopu, dosta komplikovanije za primenu.

Osim toga, mnogo alata za koje bi Photoshop korisnik rekao da ne bi mogao da “živi bez njih” ti programi nemaju. Photoshop jeste alat za profesionalce, u smislu da ima jako mnogo alata i mogućnosti, ali je i odličan za početnike i amatere jer je “pročišćen” od grešaka, izuzetno je stabilan, ima mnoštvo alata koji omogućavaju editovanje uz minimalna broj klikova mišem. Takođe, to je program za koji postoji neuporedivo bolja podrška nego za bilo koji sličan, u smislu video uputstava, knjiga, foruma i kruseva.

Zabluda #4

Opšte je mišljenje da je editovati fotke u Photoshopu jednostavno.

Istina

Često se kaže da je nešto odrađeno u Photoshopu. To zvuči jednostavno, ali obično nije tako. Ljudi koji rade u Photoshopu koriste dosta dodataka koji se popularno zovu plaginovi (plugins). To su softverski dodaci koji značajno ubrzavaju i olakšavaju brojne tehnike za retuširanje.

Uobičajeni postupak rada sa programom Photoshop je da se kreće od gotovih fotografija i 3D modela. Drugim rečima, da bi se na kraju dobio odličan rezultat od izuzetnog značaja je i da su inicijalni materijali kvalitetni. Ako je inicijalna fotografija loše odrađena, ponekada su potrebni sati rada da bi se ona sredila kako treba.

Zabluda #5

Photoshop je prevashodno program za fotografe.

Istina

U pitanju je najveća zabluda od svih. Pored fotografa, Photoshop koriste i web dizajneri, grafički dizajneri, dizajneri tekstura za 3D modele i pozadina za 3D scene, predavači i prezenteri, arhitekte, pejzažni arhitekte, industrijski dizajneri, deca za potrebe škole i mnogi drugi.

Autor teksta: Saša Živković