Šta radi i kojim veštinama vlada jedan Lighting Artist

Baš kao što i najmanje filmske i televizijske produkcije uvek imaju barem jednog člana zaduženog za direkciju svetla na setu, tako u digitalnom svetu uverljivost određene scene u dobroj meri zavisi od umeća Lighting Artiste.

Lighting Artist je specijalista za dizajn osvetljenja u digitalnoj grafici koji kreira atmosferu i štimung ključnih scena.

Iako ovu profesiju prvenstveno vezujemo za industrije filmova i video igara, postoji čitav spektar oblasti gde ova profesija može biti od te kako važna. Na primer, osvetljenje u advertajzingu igra ogromnu ulogu zato što upečatljive scene na vizuelnim i video reklamama imaju tu moć da prodaju proizvod. Isto važi i za arhitekturu, posebno u slučajima kada arhitektonski studio fokus stavlja na fotorealistične vizualizacije, kako u digitalnom formatu, tako i u VR okruženju

Dusan Kovic - Eye Cam - Lighting
Dusan Kovic - Eye Cam

Umetnik specijalizovan za digitalno osvetljenje je obično član većeg tima 3D artista koji se bave finalnim fazama projekta, odnosno, osvetljavanjem scena i renderovanjem. Kada jedan projekat naraste toliko da je potrebno unajmiti više stručnjaka u različitim oblastima 3D grafike, a to se radi kako bi se zadati rokovi i očekivani nivo kvaliteta ispoštovali, učinak svakog od njih posebno dolazi do izražaja. Ovi specijalisti obično se bave oblastima kao što su modelovanje, riging, animacija, teksturalizacija i osvetljenje, mada u praksi, pri raspodeli zadataka često dolazi i do preklapanja.

Tako dolazimo do pitanja šta sve jedan Lighting Artist može da očekuje da će raditi na budućem poslu. Kao što smo videli, ova pozicija obuhvata znanje iz širokog spektra oblasti, kao i visok nivo stručnosti u određenim rendererima. Upravo zbog toga se pitamo da li ova pozicija može da stoji nezavisno ilii se očekuje da digital lighting bude samo deo nekog šireg obima posla koji, na primer, uključuje i modelovanje, renderovanje i animaciju?

Miloš Mrđenović - 2019

Ovim pitanjem se nedavno pozabavio i Dušan Ković, nagrađivani CG artista i beta tester Autodesk softvera Maya i Arnold. Tokom predavanja posvećenom kursu Digital Lighting, Shading and Rendering koji uskoro počinje u našoj školi, a koji drži upravo on, Dušan je ispričao kako rad u ovoj oblasti izgleda iz njegovog iskustva:

“Sve zavisi od nivoa produkcije, odnosno od toga šta sve jedan studio traži. Postoji mnogo faktora koji utiču na to, i mnogo zavisi od trenutka i veličine projekta na kojem se radi. Ja sam radio i kao generalista i kao specijalista, i savetujem svima da probaju da rade kao generalisti jer će tako uspeti da shvate šta im se sviđa. U suprotnom se može desiti da potrošite godine radeći na konkretnim stvarima koje zapravo ne volite.”

Dušan takođe ističe da su veliki projekti na kojima se striktno pazi na podelu poslova uglavnom vezani za film:

“U svetu filma su male šanse da ćete raditi sve. Naravno, postoje generalisti, ali oni su izuzetni slućajevi i jako su dobri. Specijalisti uglavnom rade određene zadatke i mislim da je to dobro jer je nemoguće da neko masterira toliko stvari. Ovo polje je toliko široko da je to jezivo.”

Dusan Kovic - VW Beetle Up

Kompletan javni čas možete pogledati na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da izdvojite vreme da ga pogledate, posebno ako želite da čujete još konkretnih saveta od Dušana i saznate da li ovaj digitalni zanat možete da kujete kod kuće kao freelancer ili je bolje da odaberete studio.

Prijave za naredni ciklus kursa Digital Lighting, Shading and Rendering su sada otvorene.

Autor teksta:
Branka Malenica