Zašto treba da počneš da se baviš videografijom što pre

 

Dok traje polemika da li treba uopšte da prihvatimo “novu realnost”, odnosno “novu normalnost” kao termin, neminovnost je da se ta realnost svima događa. Pandemija koronavirusa je ostavila posledice i to je svakako realnost, a jedna od važnijih promena je socijalna i fizička distanciranost koja se u ime zdravlja promoviše. Kao rezultat, poslovne živote smo preselili u online prostor maksimalno koliko je moguće.

 

Zašto je ovaj uvod važan u domenu videografije? Zato što je za online život potreban sadržaj. Što bolji sadržaj, to bolji efekat u odnosu na ciljnu grupu, a slika govori hiljadu reči, zar ne?

 

Ako jedna slika govori hiljadu reči, a jedna standardna video sekunda se sastoji od 25 slika, onda je jasno koliko video prenosi više informacija u odnosu na statičnu sliku, a samim tim je jasno zašto je ionako ogromna potražnja za video klipovima porasla puta milion u doba korone.

 

Naravno, dobra slika će uvek objasniti bolje nego loš video, zato i postoji kurs za videografere, odnosno način kako da naučite da pravite dobre video klipove. Ali prvo da odgovorimo na pitanje šta je videografija i ko su videograferi? Ako znate šta je fotografija i ko su fotografi, onda je lako pogoditi ko su videograferi. Međutim, stvar je malo složenija. Kao videografer morate razumeti, ne samo tehniku kojom se realizuje produkcija od smart telefona i dnevnog svetla do sofisticiranih kamera, rasvete i audio snimača, već treba da razumete kadriranje, režiju, storytelling, montažu, postprodukciju, audio i video formate…

Zvuči komplikovano? Da, ima dosta toga. Postoji razlog zašto se za svaku navedenu profesiju posebno studira fakultet. Međutim, često je zahtev takav da umesto tima ljudi samo jedna osoba je dovoljna da produkuje video sadržaj.

 

Osoba koja ume sama da snimi, režira, montira i plasira video kao gotov sadržaj zove se videografer, a proces proizvodnje takvog sadržaja naziva se videografija. Neki “lakši” termin koji se koristi je filmmaking i filmmakers, ali film je samo jedna karika u bogatom lancu videograferskih kreacija. Neko će od vas tražiti da mu nešto snimite ili da montirate snimljen materijal, da napravite animiranu sekvencu ili sve to zajedno, a vi možete to da uradite zato što ste videografer.

Logično pitanje koje se nameće je kako je moguće da sve te veštine stanu u jedan kurs? Nije moguće. Potrebno je dosta vremena i rada da sve veštine dovedete na ekspertski nivo, ali dobra vest je što je dovoljno svega mesec dana intenzivnog kursa da naučite dovoljno da možete da napravite profesionalni video i plasirate na tržište. Tehnologija je dovoljno napredovala da sa minimum investicija imate ozbiljan profit od koga je moguće fino živeti. Na kursu ćete naučiti i kako da nađete klijenta, kako da realizujete traženo i koliko da naplatite svoj rad.

 

Kada položite vožnju, sposobni ste da upravljate vozilom i bezbedno da se odvezete od tačke A do tačke B, ali vremenom postajete baš dobar vozač. Isto je i sa kursom za videografere. Nakon položenog ispita moći ćete da kreirate video sadržaj, ali vremenom ćete usavršiti veštine i postati ekspert. Zato treba početi što pre!

 

Boris Đurić
Predavač na kursu Filmmaking/Videography