Kako je nastao naš najpopularniji kurs za 3D umetnike

Sledi kratka priča o tome kako smo za 10 godina ojačali mišiće domaće industrije u saradnji sa Autodeskom.

Godina za nama je našoj školi donela niz novih uzbudljivih projekata, saradnji i iskustava. Njeno finale, pak, obeležiće jedan značajan jubilej: čitava decenija poslovanja sa kompanijom Autodesk, našim stalnim partnerima kroz brojne edukativne, ali i poslovne avanture.

Naša saradnja krenula je praktično od samog osnivanja škole, a celu priču podižemo na još viši nivo u januaru 2012. kada postajemo sertifikovani Autodesk trening centar. Iste godine krećemo sa obukama za umetnike vizuelnih efekata i ponudu kurseva dopunjujemo njihovim programskim paketima. Velika potražnja za talentima, a posledično i kursevima baziranim na veštinama u programu kakav je Autodesk Maya, pokazuje nam da smo odabrali pravi put. Nekoliko godina kasnije (a i zvanično 2019.) u ponudu uvodimo i specijalizovane game art kurseve na kojima se polaznici usavršavaju u oblasti umetnosti i dizajna video igara, dok Autodesk programski paketi ostaju standard u našoj nastavi.

Tokom 10 godina, preko 1500 polaznika slušalo je naše sertifikovane kurseve i njihov broj raste dok ovo čitate, a najviše smo ponosni zbog toga što većina ovih fantastičnih ljudi i danas deluje u kreativnim industrijama. Naravno, ovaj uspeh ne bi bio moguć bez male, ali jake “armije” predavača iz Crater Studija, ali i ostalih velikih kompanija, inače vrhunskih profesionalaca u oblastima koje izučavaju sa minimum pet godina aktivnog radnog iskustva u kreativnim industrijama.

Vreme je pokazalo da Autodeskovi softveri privlače najveći broj digitalnih umetnika željnih da usavrše svoje veštine u, rigovanju, animaciji, osvetljavanju scena i renderovanju. Kurs 3D Essentials se svakako izdvojio kao favorit među polaznicima, te ne treba da vas čudi što ga interno zovemo “naš best seller”. Ovaj kurs karakterističan je po tome što nudi odličnu bazu za dalje specijalizacije u oblasti kompjuterske grafike, a pored tehničkih veština, polaznici na njemu dobijaju detaljan uvid i savete iz pre ruke kada je u pitanju izgradnja karijere u industrijama kompjuterske grafike.

Jedan od završnih radova sa kursa 3D Essentials. Autor: Nenad Nenadič

– Veoma sam zadovoljan kursom i stečenim znanjiem i veštinom na istom. Naučio sam dosta toga ne samo o modelovanju, već i o samom poslu i funkcionisanju same industrije. Predavači su bili u potpunosti posvećeni svakome od nas i veoma su se trudili da nam prenesu znanje i odgovore na svako naše pitanje – kaže polaznik Nenad Nenadić o svom iskustvu u našoj školi.

Nakon što uspešno završe 3D Essentials, naši polaznici se obično odlučuju za dalje kurseve koji će ih specijalizovati za radna mesta u oblasti umetnosti video igara i vizuelnih efekata, a neki od njih se okreću i video dizajnu. Upravo iz ovih razloga, Crater Training Center je proširio svoju ponudu ne samo brojem kurseva, nego i kroz programe karijernog savetovanja, mentorstva, prakse i specijalnih edukativnih inicijativa.

Zahvaljujući podršci naših partnera kakav je Autodesk, danas imamo tu mogućnost da prilagodimo program svakog našeg kursa shodno potrebama kompanija zainteresovanih da svojim zaposlenima pruže kvalitetnu edukaciju. Uvek smo otvoreni za predloge i saradnje sa novim klijentima, bilo da se radi o specijalizovanoj edukaciji za game art i VFX ili softverskoj obuci.

Pored navedenog, Autodesk nam je pružio veliku, kontinuiranu podršku u organizaciji CGA konferencije posvećene kompjuterskoj grafici. Naredna epizoda ovog poglavlja nas očekuje već sledećeg meseca, te vas pozivamo da pripremite svoje kalendare i zaokružite datume 18. i 19. novembar 2021. kada će se održati najnovije izdanje konferencije CGA Belgrade pod sloganom Embracing Metaversity.

Naslovna ilustracija: Aleksandar Mišić, 3D Essentials generacija 2017

 

Crater Training Center, 2021.