Kako smo se proveli na prošlom teen kampu multimedije

Prjave za novi ciklus teen kampa u našem centru su krenule, pa hajde da se podsetimo kako su se mali i veliki kreativci proveli - i šta su sve naučili na prethodnom kampu održanom u leto 2021.

Letnji kamp multimedije za decu i tinejdžere održan je tokom poslednje dve nedelje jula. Za to vreme, naša mala grupa kreativaca je radila na dva originalna video projekta i pritom se upoznala sa osnovama rada u nekim od najpopularnijih softvera za kompjutersku grafiku kao što su Adobe Photoshop i Adobe After Effects.

Naime, aktivnosti u okviru kampa osmišljene su tako da polaznici iz prve ruke steknu uvid u to kako se stvara atraktivan vizuelan sadržaj, počevši od kreiranja idejnog koncepta, pa sve do završnih obrada u postprodukciji. Tako su oni za samo dve nedelje zajedničkim trudom iznedrili nekoliko kompletnih projekata – a to su originalna pesma “Jump”, video spot za istu numeru, kao i kratki završni video koji su u potpunosti napravili u softverima za postprodukciju.

Rad učesnika Letnjeg teen kampa multimedije 2021 -Muzički spot za pesmu "Jump"

U ovim aktvnostima, polaznicima su podšku pružili naši redovni predavači Boris Đurić i Vladan Djiri Vasiljević. Pored njih, sve vreme tokom trajanja kampa, mladima je društvo pravila profesorica slikanja Milka Ostojić, a njene lekcije su im umnogome pomogle da svoje dosadašnje iskustvo u crtanju i slikanju “prebace” u digitalni format.

Tokom kampa polaznici su obilazili razne gradske institucije kao što je Jugoslovenska kinoteka, a redovno su se održavale i likovne radionice i predavanja o istoriji umetnosti, stripa i filma.

Rad učesnika Letnjeg teen kampa multimedije 2021 -Reklama za teen kamp

Utisci su zaista prelepi, upoznali smo nove drugare i stekli puno opštih znanja za ono što će nam možda trebati kasnije, za neki zanat li posao”, priča nam jedna od polaznica, Milica Đukić, učenica osnovne škole koja već uveliko radi na tome da postane glumica. Ons je na kamp došla sa željom da se upozna sa celokupnim procesom video produkcije, budući da je Crater jedno od retkih mesta u gradu gde sa ovom temom možete da se upoznate iz prve ruke – od A do Š.

“Bilo mi je jako zabavno kada smo snimali audio verziju pesme, zaista smo se mnogo smejali. Na neki način smo, da kažem, vodili taj profesionalni život umetnika, a u isto vreme smo se i družili. A i pre toga, tokom prve nedelje dok smo radili za kompjuterima, dosta smo stvari naučili. Moj zadatak je bio da u Photoshopu napravim kolaž od naših imena za špicu. Nikada ranije to nisam radila, ali sam ovde naučila i sad to mogu dalje da primenjujem.”

Milica Đukić - polaznica Teen kampa multimedije

Milicina priča sa Craterom zapravo je i dobila profesionalni nastavak u septembru kada se oprobala kao voditeljka programa naših Otvorenih vrata. Njen kolega sa tada održanog panela o teen kampu, Pavle Šanović Čehranov takođe se odlično proveo letos, iako je njega prvenstveno zanima programiranje i za jednog srednjoškolca ima i te kako mnogo iskustva u ovoj oblasti:

“Interesuje me uglavnom programiranje, ali i 3D dizajn i fotomontaža, kao i video efekti. Programiranje učim sam, ali i u jednoj privatnoj školi, i umem da radim u više programskih jezika. Na kampu sam naučio dosta stvari, uglavnom kako da koristim After Effects, i to me je najviše zanima, mada mi je zanimljivo bilo i na snimanju.”

Zaviri u Teen kamp multimedije - Otvorena vrata 2021

O tome koliko joj je iskustvo sa teen kampa pomoglo da razmisli o narednim koracima u školovanju pričala nam je još jedna od naših polaznica, Dorotea Korać:

“Idem u gimnaziju i, iako ću sada tek u drugi razred, uveliko razmišljam o tome šta ću dalje da upišem. Jedna od ideja je ahitektura, a kreativna industrija je druga opcija. Samim tim, meni je ovaj kamp bio odlična smernica da vidim da li se meni ovo uopšte sviđa, da li se u ovom pronalazim, da li ću ovo za pet godina da radim ili mi se otvaraju neka nova vrata. Konkrento, privlači me digitalni dizajn i animacija, a najviše kreiranje u 3D-u, odnosno rad u programu Maya za koji pre kampa nisam ni znala, ali sam videla šta rade ljudi koji su ovde bili na praksi ii svidelo mi se.”

“Svako od nas je došao da upije neko znanje specifično po onome što ga zanima. Mene realno sve zanima jer nisam već odredila čime bih kasnije volela da se bavim. Hoću sve da probam i da vidim šta mi najbolje leži. Na kampu sam naučila mnogo toga, čula sam zanimljive priče i upoznala odlične predavače koji su i mimo posla zaista zanimljivi ljudi”, zaključuje Dorotea.

Više o programu i temi predstojećeg teen kampa koji će se u našoj školi održati tokom zimskog raspusta, od 10. do 21. januara 2022. pročitajte OVDE.