Završili smo nadrealno dobar program edukacija za animatore

Četiri nedelje, sedam škola, 26 predavanja, 40 timova, skoro 1000 studenata, i manje-više trillion poruka na Discordu. Ovako u brojkama opisujemo iskustvo zvano Summer of Unreal.

Ovaj besplatan četvoronedeljni bootcamp organizovao je britanski koledž Escape Studios u saradnji sa kompanijom Epic Games sa ciljem da profesionalne animatore i 3D modelare edukuje za rad u Unreal Enginu i što plastičnije pokaže načine na koje se ovaj moćni softver može koristiti u procesu animacije.

Kao partner za jugoistočnu Evropu (u praksi i mnogo šire od toga) na ovom projektu smo sarađivali rame uz rame sa najvećim evropskim školama u oblasti kompjuterske grafike, a to su Art FX (Monpelje, Francuska), The Animation Workshop (Viborg, Danska), Hochschule der Medien (Štutgart, Nemačka), La Salle (Barselona, Španija) i Screen Skills Ireland (Dablin, Irska).

Zanimljivo je da je ova online nastava bila organizvana tako da su se tokom radnih sati svakog dana tokom četiri nedelje držale online lekcije na Zoom platformi. Sve vreme je tokom boot campa bio aktivan i interni Summer of Unreal Discord server kako bi polaznici kursa koji dolaze sa različitih strana sveta uspeli što brže da komuniciraju. Oni su se ovim putem i dogovarali oko timskog rada na zajedničkim projektima, a vredni “studijski asisteti” redovno su ih obaveštavali o svim novostima i aktivnostima. Ovakva organizacija je u tehničkom smislu tekla besprekorno, te je na ovaj način skoro 1000 učesnika svakodnevno pratilo nastavu.

Bilo je to, kao što smo i najavljivali, zaista nadrealno dobro iskustvo!

Summer-of-Unreal--baner-970x250

Bojana Simić, koordinator programskih aktivnost u našoj školi se u ovom projektu obrela baš u ulozi “studio asistenta”. Ona je bila konstantnoj komunikaciji sa našim regrutima i pazila da njihova očekivanja od kursa budu opravdana, spremna da im priskoči u pomoć u svakom trenutku. Sada, nakon što su joj se utisci nakon kursa polako slegli, Bojana kaže:

“Kurs je prevazišao svakako sva očekivanja, kako polaznika tako i nas kao organizatora. Zaista veliku zahvalnost dugujemo Escape Studiju za pozivnicu da se pridružimo kao partneri zajedno sa evropskim trening centarima koji su u samom vrhu kada je u pitanju edukacija u oblasti kompjuterske grafike. Učršće na ovakvom projektu je velika zaslužena privilegija.

Sa strane organizacije je paradoksalno najteži deo bio ubediti studije da je ovo zaista besplatan kurs, da nema skrivenih troškova ili agendi i da će kurikulum biti baš takav kao što smo naveli. Više od 200 ljudi je prošlo kroz našu inicijalnu selekciju, na kraju smo regrutovali oko 150 polaznika iz različitih zemalja. Ceo kurs je imao približno 1000 polaznika, što je briga sama po sebi, ali ceo proces je iznenađujuće mirno prošao. Polaznici su se međusobno podržavali, savetovali i asistirali jedni drugima, svi su bili krajnje profesionalni. Po mom ličnom mišljenju, jedan od najvećih rezultata jeste to jedinstvo koje se stvorilo zahvaljujući ovim kursom. Sada deluje kao da se svi međusobno poznaju – i to jako dugo i jako dobro.”

Milan Antić, slikar i profesor na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti redovan je polaznik naših specijalizovanih kurseva. On je letos pohađao program Summer of Unreal, a koji mesec pre toga, učestvovao je i na kursu Train the Trainers, pri kojem smo, uz pomoć kolega iz kompanije 3Lateral/Epic Games, edukovali 45 profesora sa domaćih fakulteta u softveru Unreal Engine.

“Veoma sam zadovoljan kursom, bilo je intenzivno i sadržajno. Organizacija je bila izvanredna, a posebno mi se dopala komunikacija na Discordu gde sam mogao da pratim kako učesnici kursa razmenjuju informacije o temama koje su bile aktuelne na prezentacijama. Informacije koje smo dobijali na predavanjima bile su podržane obimnim materijalom koji je redovno bio skladišten na Google Drive-u, što je takođe sjajno”, kaže Milan i dodaje:

“Predavači i medijatori su bili veoma otvoreni i šarmantni tako da je svaka sesija bila koliko korisna, toliko i zabavna. Sve u svemu odlično! Nadam se da ce biti još ovakvih događaja.”

Kada smo kod predavača, evo ko je sve od evropskih eksperata u UE “uzeo mikrofon” tokom SoU programa: Phil Stewart (Blue Zoo Animations), Mark Flanagan (Epic Games), Carlos Ulloa (Epic Games), Luis Cataldi (Quixel/Epic Games), Greg Richardson (Epic Games, Nicky Gogan )Pirahna Bar) i, naravno, mnogi drugi.

Posebno nam je drago što smo na ovaj program doveli i našeg profesora Darka Subotina, koji je održao jednodnevnu obuku u rendoerovanju u UE. Pored njega, Summer of Unreal je posetio tim kompanije 3Lateral/EpicGames zahvaljujući kojima su učesnici boot campa mogli pre svih premijerno pogledali novi Epicov tutorijal na temu MetaHuman kreatora. Zanimljivo predavanje “iz naših redova” održao je i reditelj Sava Živković iz studija Axis. On se ovom prilikom osvrnuo na mogućnosti koje Unreal Engine pruža animatorima, budući da je nedavno objavio svoj novi kratki film “Irradiation”, koji je dobrim delom napravljen baš u ovom softveru.

Sudeći po porukama koje ovih dana dobijamo u inbox od naših polaznika, čini nam se da bi svi (i to ne samo naši regruti) voleli da organizujemo i Winter of Unreal. Uostalom, kako kaže naša Bojana – ovako sjajnim učenicima ni celogodišnja edukacija ne bi uopšte teško pala.