5 razloga zašto treba da naučiš Photoshop

Ako razmišljate o tome da li da upišete kurs Photoshopa, naučite Photoshop uz pomoć tutorijala ili se samo pitate da li se isplati uopšte učiti ovaj program danas pored svih dostupnih i brzih alata, predstavljamo vam 5 razloga zbog kojih vam znanje Photoshopa može doneti ogromnu prednost u životu i poslu.

Usled pandemije sve više vremena provodimo kod kuće, a mnogi su to vreme iskoristili za učenje i lični ili profesionalni razvoj. S dobrim razlogom, jer velike promene zahtevaju da smo spremni da idemo u korak sa njima. Kreiranje vizuelnog sadržaja postala je naša svakodnevica i dok se borimo za pažnju svakog online korisnika u moru internet sadržaja, bez dobrog vizuala teško da ćete isplivati u online svetu kojim dominiraju Google i društvene mreže poput Facebooka i Instagrama. Ako dodamo tome i činjenicu da je Covid-19 pandemija drastično ubrzala digitalizaciju i prelazak mnogih poslova u online prostor, shvatićete da bez alata za online svet jednostavno više ne možete. Uz prelazak na online, skače i potreba za sve većim brojem kvalitetnog vizuelnog sadržaja, a u moru raznih online aplikacija kao što su Canva, Pixlr ili Stencil, Photoshop je bio i ostao standard za tehničko i vizuelno opismenjavanje.

1. Photoshop je program koji se koristi u mnogim najaktuelnijim industrijama

Industrije kao što su fotografija, štampa, grafički dizajn, web dizajn, motion graphics, advertajzing, ali i digitalni marketing, digitalna produkcija, vođenje društvenih mreža i mnogi drugi online poslovi koji zahtevaju plasiranje i rad sa vizualima oslanjaju se na Photoshop. Tako ćete često u oglasima za posao primetiti da je za mnoge poslove poznavanje Photoshopa sve više istaknuto kao neophodna kvalifikacija. Čak i onda kad ne konkurišete za poziciju grafičkog dizajnera.

2. Uz Photoshop možete da napredujete u karijeri i u poslu kojim se već bavite

Pored industrija u kojima je Photoshop uveliko već zastupljen, znanje Photoshopa može vam otvoriti vrata i ka unapređenju na trenutnom poslu ili pak omogućiti da radite na raznovrsnim projektima na kojima ćete imati bolji pregled nad procesima kao što su product dizajn ili koordinacija sadržaja na sajtu. I obična prezentacija na poslu može dobiti poseban izgled zahvaljujući Photoshopu.

3. Photoshop je osnova za ulazak u industriju kompjuterske grafike

Bilo da želite da postanete 3D artista, compositing artista za film ili dizajner okruženja za video igre, za sve kurseve u našem trening centru je neophodno znanje Photoshopa – i to nije slučajno. Osim što učenje interfejsa i samog načina rada u Photoshopu pomaže da lakše savladate i druge Adobe programe ili kompleksnije softvere poput Maya, Zbrush ili Nuke, artisti se često služe i Photoshopom za razne izmene ili prilagođavanja. Pa tako za napredni Motion Graphics je neophodno kombinovati rad u programima među kojima je Photoshop, a za neke od zanimanja kao što je Matte Painting je isključivo potreban Photoshop jer se ovaj softver najčešće koristi za taj proces.

4. Photoshop možete da koristite za lične potrebe ili da se kreativno izrazite u slobodno vreme

Vrlo je široka primena Photoshopa kada su u pitanju lične potrebe – od retuširanja sopstvenih fotografija, pravljenja sopstvenih plakata do kreiranja CV-a koji će se vizuelno istaći. Osim što vam Photoshop pomaže da naučite mnogo o kompoziciji i razlikama koje čine dobru fotografiju, vaša percepcija dobrog ili lošeg vizuelnog narativa će se menjati što više znate. Pored toga, uvek je dobro naći način da se kreativno izrazite i posvetite nekoj aktivnosti koja vas ne troši, već ispunjava.

5. Uz Photoshop možete da dođete do dodatne zarade

I naravno, jedan od najkonkretnijih benefita poznavanja Photoshopa je taj što pomoću njega možete lakše da dođete do dodatnog posla i zarade. “To je tebi pet minuta” se začas može pretvoriti u stalni izvor prihoda sa strane. A pored novčane satisfakcije, imaćete i satisfakciju stvaranja opipljivog kreativnog rada. Nije loše, zar ne?

Ako okrećete novi list u novoj godini i spremate se za uzbudljivi skok u industriju kao 3D generalista, Motion graphics artista ili Environment artista za video igre, naš Photoshop kurs možete pohađati u okviru Starter ili Professional prazničnih paketa kurseva po sniženoj ceni ukoliko se prijavite do 20. januara 2021.

Autori teksta:
Tamara Milovanović
Saša Živković