unreal engine 5 train the professionals

Train the Professionals - subvencionisana obuka za profesionalce

Train the Professionals: Unreal Engine Essentials
- subvencionisana obuka za profesionalce

Pozivamo vas na Unreal Engine Essentials, prvu obuku u okviru inicijative Train the Professionals uz podršku kompanije koja je osmislila najpopularniji gejm endžin na svetu – Unreal Engine 5.

Ako radite u oblasti vizuelnih umetnosti, imate najmanje dve godine radnog iskustva (bilo da ste ga stekli u 3D modelovanju i vizualizaciji, kreiranju vizuelnih efekata, gejm artu, ili drugim inovativnim sferama) i dolazite iz Srbije ili regiona, onda je obuka u alatu Unreal Engine 5 namenjena baš vama.
Inicijativu Train the Professionals pokrenuli smo u ciju da podržimo ambicije i karijerni razvoj regionalnih artista tako što ćemo ih upoznati s mogućnostima koje nudi ovaj alat i njegovim praktičnim primenama u produkcionim okvirima. U ovome su nas podržali partneri iz Unreal Engine Educations i studija 3Lateral (Epic Games). Tokom obuke, polaznici će ovladati specifičnostima ovog alata kada se radi o dizajnu okruženja i interakcije u realnom vremenu.

Napravite svoje prve korake u industriji zabave kakvu još nismo videli uz Train the Professionals!

unreal engine 5 train the professionals

OSNOVNE INFORMACIJE

Naziv programa: Unreal Engine Essentials
Cena: 70 evra (komercijalna vrednost obuke iznosi 530 evra)

Trajanje: Osam nedelja (60 školskih časova)

Termini:
PRVA GRUPA – svakog ponedeljka i četvrtka u 19 časova, od 3. oktobra do 21. novembra 2022.
DRUGA GRUPA – svake srede i subote u 19 časova, od 5 oktobra do 23. novembra 2022.

Rok za predaju završnog rada: 23. februar 2023.

Nakon obuke moći ćete da:

 • samouvereno koristite okruženje Unreal Editora,
 • samostalno kreirate virtuelna okruženja koristeći ugrađene alate za generaciju terena,
 • primenite gotova rešenja za vegetaciju ili dizajnirate sopstvena,
 • uspešno projektujete produkcionu liniju za manipulaciju 3D sadržajem kreiranim u specijalizovanim softverima (Autodesk Maya, Houdini, Cinema 4D) i njihovu primenu u UE5,
 • razumete i kreirate sopstvene materijale direktno iz endžina,
 • naučite preporučene prakse za osvetljivanje scena u realnom vremenu,
 • dizajnirate osnovne interakcije pomoću Blueprint sistema,
 • kreirate animirane sekvence kamere,
 • koristite ugrađeni modul za dizajniranje interfejsa,
 • dodajete efekte kamere,
 • koristite Niagara sistem čestica,
 • Implementirate Quixel i Marketplace sadržaje,
 • objavite gotovo virtuelno iskustvo.

Nakon glavnog dela obuke, očekuju vas specijalizovana predavanja eksperata iz industrije koji će vam približiti procese rada u njihovim studijima. Kompletnu listu saradnika objavljujemo uskoro.

USLOVI KONKURSA

Poziv je otvoren za vas ukoliko:
 • radite u oblasti vizuelnih umetnosti;
 • imate minimum dve godine radnog iskustva (bez obzira na trenutni radni status);
 • možete da pratite nastavu na srpskom jeziku;
 • vladate nekim od vodećih 3D softvera (Autodesk Maya, 3ds Max ili Blender);
 • pokažete da ste izuzetno motivisani da pohađate nastavu.

Broj mesta na obuci je ograničen, a selekciju kandidata vršićemo na osnovu tehničkog iskustva, kvaliteta dosadašnjih radova i motivacije koju nam iskažete prilikom prijave. Do tri mesta na obuci dobiće i nedavno svršeni studenti koji tek traže profesionalno iskustvo i koji nas oduševe svojim radovima.

Konkurs je otvoren do 14. avgusta 2022. u ponoć.

POPUNI PRIJAVU

Šta sve može Unreal Engine 5?

Unreal Engine 5 se sve više koristi za izradu linearnog i interaktivnog sadržaja u realnom vremenu za potrebe filma, video igara ili VR/AR aplikacija. Sve je prisutniji u arhitekstonskoj vizualizaciji i advertajzingu, a posebno u studijima za virtuelnu produkciju na filmu i televiziji.
Jedan od skorašnjih projekata koji su uspešno probili granice tradicionalnih formata zahvaljujući ovom endžinu je The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience, na kojem je radio novosadski studio 3Lateral. Naime, kreativnim timovima UE nudi mnogo više mogućnosti, budući da doslovno proširuje prostor u realnom vremenu, a da pritom pojednostavljuje produkcijski pipeline i, samim tim, omogućava jaču kontrolu nad kreativnim procesom.
Pored navedenog, UE je primenu našao u svetu automobilizma, posebno za potrebe simuliranja vožnji i testiranja novih modela automobila. Zbog mogućnosti kreiranja realističnih simulacija, sve češće se koristi u nauci, što potvrđuje i projekat “oživljavanja” praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira koji je srpska delegacija izložila na svetskoj izložbi u Dubaiju prošle godine.

matrix awakening: the unreal engine 5 experience

Zašto Unreal Engine 5 treba da učite u Crateru

Za Crater Training Center, obuka je logičan nastavak inicijative Train the Trainers: Game Development with Unreal Engine iz 2021. godine za koju nam je dodeljen Epic MegaGrant. Tokom ove obuke, 45 univerzitetskih profesora iz Srbije steklo je znanja neophodna da u svoje studijske programe uključe i Unreal Engine, a neki od njih uspešno su ih implementirali u studijski kurikulum na matičnim fakultetima.
Kasnije iste godine, rame uz rame sa vodećim evropskim školama za animaciju i digitalnu grafiku, učestvujemo u velikom edukativnom poduhvatu Summer of Unreal u okviru kojeg smo regrutovali i podržali 150 animatora iz Istočne Evrope.
Osim toga, naš obrazovni program Technical Art in Unreal Engine zasnovan na zahtevima sve traženijeg zanimanja u kreativnim industrijama, akreditovala je Agencija za kvalifikacije pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Predavač

Milan Ličina

Vizuelni umetnik i docent na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, ujedno i predavač na kursu Unreal Engine Essentials.

milan licina, unreal engine 5 predavac

Kao specijalista za audio-vizuelne tehnologije u studiju Galerija 12, radio je na velikom broju domaćih i međunarodnih projekata. Kroz svoj rad, spaja umetnost, dizajn i nove tehnologije za stvaranje imerzivnih sadržaja što uključuje TV produkciju, kreiranje VR sadržaja i upotrebu gejm endžina za razvoj interaktivnih umetničkih instalacija i virtuelni scenski dizajn.

unreal engine 5 train the professionals

Virtual Environments Lab

VIRTUAL ENVIRONMENTS LAB:

Nauči kako se kreiraju digitalna okruženja uz Unreal Engine

Ovog leta, Crater Training Center svojim polaznicima, ali i drugim ambicioznim stvaraocima omogućava jedinstveno iskustvo u sferi kreiranja virtuelnih okruženja za video igre, film i televiziju.

CGA 2022: Virtual Environments Lab je edukativni program koji će mladim umetnicima pružiti mogućnost da se upoznaju sa različitim aspektima kreiranja okruženja za tri različita digitalna seta. Program će se u velikoj meri fokusirati na praktičan rad u alatu Unreal Engine i za deo učesnika predstavlja logičan nastavak našeg kursa Environment Art. Višemesečni program Virtual Environments Lab startuje 1. jula u prostorijama Crater Training Centra.

Sve vreme tokom trajanja programa, učesnici će imati kontinuiranu podršku od strane senior artista i eksperata u svojim poljima rada koji nam dolaze iz studija Hexworks, Mad Head Games, kompanije Case 3D i drugih. Na ovaj način, Virtual Environments Lab povezaće junior artiste sa predstavnicima profesionalne zajednice koji jednim oko uvek tragaju za novim mladim talentima.

Program zapravo predstavlja pripremni deo CGA konferencije u organizaciji Crater Training Centra. Šesto izdanje CGA Belgrade očekuje se krajem septembra, a sva tri okruženja koja budu nastala tokom leta u Crateru koristiće se u produkciji konferencije, i to tako što će simulirati level u video igri, filmski set i televizijski studio.

Kao jedni od osnivača CGA, izuzetno smo uzbuđeni što ćemo baš pod našim krovom stvarati nešto potpuno novo i uzbudljivo zajedno sa lokalnom CG zajednicom. U nastavku pročitajte ko će nam se sve pridružiti u ovoj avanturi.

Ko su rukovodioci našeg “virtuelnog gradilišta”

DIREKCIJA

Dane Blačić -
Technical Director
@CGA 2022

Tehnički direktor ovogodišnjeg CGA programa, predavač i glavni mentor Virtual Environments Lab-a je . U pitanju je iskusni XR producent, kreativni broadcast direktor i majstor virtuelne produkcije čija agencija Mogul Digital radi za klijente širom sveta, a od nedavno se pridružio impresivnom timu britanske kuće disguise.

Dimitrije Miljuš
Art Director
@CGA 2022

Dimitrije Miljuš je ilustrator i koncept artista koji se u svom radu fokusira na oblasti kakve su environment design, keyframe concept art, world building i visual development. Veliko iskustvo stekao je u gejmingu, a radio je i za španski game dev studio Hexworks (iz CI Games porodice) u kojem se razvija nastavak igre Lord of the Fallen.

Artstation Portfolio

MENTORI & PREDAVAČI

Uros-Pavlovic_MHG_EA-Lab_2022

Uroš Pavlović
(Mad Head Games)

Uroš je modelingom počeo da se bavi još pre 20 godina i skoro celu karijeru je proveo u industriji video igara. Oblasti koje drži “u malom džepu” su Look Development, Conceptual Art, Texture Painting, and Lighting. Pre dve zime, ulazi u studio Mad Head Games kao Level Artist, a učesnici Laba će od njega moći da nauče kako od razrade ideje doći do krajnjeg nivoa za igru. Tokom leta u Crateru, videćete ga i u ulozi gost predavača.

Marija-Josifovic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Marija Josifović
(Ubisoft Belgrade)

Marija je svoje bogato iskustvo stekla u art departmanima nekoliko domaćih game dev kompanija, a već dve godine je u beogradskom Ubisoftu gde radi kao Level Artist. Učecnicima Lab-a pruža podršku u obastima kao što su 3d modelovanje, teksturisanje, materijalizacija i formiranje okruženja u gejm endžinu.

Artstation portfolio

Vladimiri-Turcan_Ubisoft_EA-Lab_2022

Vladimir Turčan
(Ubisoft Belgrade)

Iskusni 3D artista sa lokalne scene, danas 3D Environment Artist u beogradskom Ubisoftu. Vladimirovo znanje će učesnicima biti od velike koristi kada se budu bavili temama kao što su Game Environment Art, Level Art i Prop Art.

Artstation portfolio

Miroslav-Gajevic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Miroslav Gajović
(Ubisoft Belgrade)

Miroslav na Lab dolazi sa velikim iskustvom u dizajniranju okruženja – i to ne samo digitalnih, nego i prostora u koje zapravo možete da zakoračite. Nekadašnji dizajner enterijera, a sada Level Artist biće tu da učesnicima pruži ruku kada je u pitanju Environment Art i 3D modelovanje.

Behance portfolio

nemanja-Jacimovski_Case3D_EA-Lab_2022

Nemanja Jaćimovski
(Case 3D)

Nemanja je Lead Technical Artist u prop-tech kompaniji Case3D. U okviru programa održaće predavanje na temu optmizacije scena i editing alata.

Milan-Licina_CTC_EA-Lab_2022

Milan Ličina
(Crater Training Center)

Na Lab stiže i predavač iz naših redova, i to direktno sa kursa Unreal Engine Essentials. Milan je vizuelni umetnik impresivnog staža stečenog na projekatima koji uključuju TV produkciju, kreiranje VR sadržaja, upotrebu gejm endžina za razvoj interaktivnih instalacija i virtuelni scenski dizajn. Aktivan u kolektivu Galerije 12 i predaje na Univerzitetu Metropoliten.

Zašto pokrećemo ovaj program

Osnovni cilj Virtual Environment Lab-a jeste da, kroz prikaz celog procesa za razvoj okruženja polaznicima i celokupnoj zajednici pokaže ključne sličnosti i razlike u kreiranju scena za potrebe produkcije filmova, televizijskog programa i produkcije igara.
Neke od ključnih stvari koje ćemo obrađivati tokom trajanja programa su:
 • Razvoj scena od ideje do krajnjeg proizvoda;
 • Upoznavanje sa Unreal Engine mogućnostima;
 • Modelovanje elemenata za scene;
 • Level dizajn i set dressing;
 • Kreiranje različitih vizuelnih doživljaja i efekata pomoću post processing-a;
 • Optimizacija scena za film, TV i igre;
 • Testiranje kreiranih okruženja u pravom studiju ispred zelenog ekrana sa kamera trekingom.

Virtual Environments Lab u kratkim crticama

 • Edukativni program iz kreiranja virtuenih okruženja pod okriljem CGA konferencije održavaće se uživo u prostorijama Crater Training Centra u Beogradu od 1. jula do 27. avgusta 2022. Učešće u programu podrazumeva obavezna predavanja, maserklasove, te praktičan rad pod mentorstvom iskusnih profesionalaca.
 • Nakon toga, timovi će testirati svoje završne radove u studijskim uslovima i videti kako njihove kreacije interaktuju sa glumcima i kamerama u produkcijskom procesu. Finalna faza Virtual Environments Lab-a biće organizovana u septembru i planirano je da se završi pred CGA Belgrade konfernciju.
 • Učešće na Virtual Environments Lab-u je besplatno za sve artiste, uz obavezno prisutstvo tokom celokupnog trajanja programa, svakog radnog dana, od 10 do 17h.
 • Okruženja koja budu nastala ovom prilikom doživeće svoju premijeru na šestoj CGA Belgrade konferenciji koja će se održati krajem septembra 2022. Polaznici kao, i svi posetioci CGA Belgrade će imati priliku da ove kreacije vide kroz kameru u realnom vremenu.

Nećemo biti skromni. Planiramo da vas oduševimo.

REKLI SU O KURSU