unreal engine 5 train the professionals

Subvencionisana obuka za profesionalce - Train the Professionals

000 days 00 hours 00 minutes 00 seconds

Konkurs je završen. Hvala na prijavi!

Train the Professionals: Unreal Engine Essentials
- subvencionisana obuka za profesionalce

Pozivamo vas na Unreal Engine Essentials, prvu obuku u okviru inicijative Train the Professionals uz podršku kompanije koja je osmislila najpopularniji gejm endžin na svetu – Unreal Engine 5.

Ako radite u oblasti vizuelnih umetnosti, imate najmanje dve godine radnog iskustva (bilo da ste ga stekli u 3D modelovanju i vizualizaciji, kreiranju vizuelnih efekata, gejm artu, ili drugim inovativnim sferama) i dolazite iz Srbije ili regiona, onda je obuka u alatu Unreal Engine 5 namenjena baš vama.
Inicijativu Train the Professionals pokrenuli smo u ciju da podržimo ambicije i karijerni razvoj regionalnih artista tako što ćemo ih upoznati s mogućnostima koje nudi ovaj alat i njegovim praktičnim primenama u produkcionim okvirima. U ovome su nas podržali partneri iz Unreal Engine Educations i studija 3Lateral (Epic Games). Tokom obuke, polaznici će ovladati specifičnostima ovog alata kada se radi o dizajnu okruženja i interakcije u realnom vremenu.

Napravite svoje prve korake u industriji zabave kakvu još nismo videli uz Train the Professionals!

unreal engine 5 train the professionals

OSNOVNE INFORMACIJE

Naziv programa: Unreal Engine Essentials
Cena: 70 evra (komercijalna vrednost obuke iznosi 530 evra)

Trajanje: Osam nedelja (60 školskih časova)

Termini:
PRVA GRUPA – svakog ponedeljka i četvrtka u 19 časova, od 3. oktobra do 21. novembra 2022.
DRUGA GRUPA – svake srede i subote u 19 časova, od 5 oktobra do 23. novembra 2022.

Rok za predaju završnog rada: 23. februar 2023.

Nakon obuke moći ćete da:

 • samouvereno koristite okruženje Unreal Editora,
 • samostalno kreirate virtuelna okruženja koristeći ugrađene alate za generaciju terena,
 • primenite gotova rešenja za vegetaciju ili dizajnirate sopstvena,
 • uspešno projektujete produkcionu liniju za manipulaciju 3D sadržajem kreiranim u specijalizovanim softverima (Autodesk Maya, Houdini, Cinema 4D) i njihovu primenu u UE5,
 • razumete i kreirate sopstvene materijale direktno iz endžina,
 • naučite preporučene prakse za osvetljivanje scena u realnom vremenu,
 • dizajnirate osnovne interakcije pomoću Blueprint sistema,
 • kreirate animirane sekvence kamere,
 • koristite ugrađeni modul za dizajniranje interfejsa,
 • dodajete efekte kamere,
 • koristite Niagara sistem čestica,
 • Implementirate Quixel i Marketplace sadržaje,
 • objavite gotovo virtuelno iskustvo.

Nakon glavnog dela obuke, očekuju vas specijalizovana predavanja eksperata iz industrije koji će vam približiti procese rada u njihovim studijima. Kompletnu listu saradnika objavljujemo uskoro.

USLOVI KONKURSA

Poziv je otvoren za vas ukoliko:
 • radite u oblasti vizuelnih umetnosti;
 • imate minimum dve godine radnog iskustva (bez obzira na trenutni radni status);
 • možete da pratite nastavu na srpskom jeziku;
 • vladate nekim od vodećih 3D softvera (Autodesk Maya, 3ds Max ili Blender);
 • pokažete da ste izuzetno motivisani da pohađate nastavu.

Broj mesta na obuci je ograničen, a selekciju kandidata vršićemo na osnovu tehničkog iskustva, kvaliteta dosadašnjih radova i motivacije koju nam iskažete prilikom prijave. Do tri mesta na obuci dobiće i nedavno svršeni studenti koji tek traže profesionalno iskustvo i koji nas oduševe svojim radovima.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta 2022. u ponoć.

POPUNI PRIJAVU

Šta sve može Unreal Engine 5?

Unreal Engine 5 se sve više koristi za izradu linearnog i interaktivnog sadržaja u realnom vremenu za potrebe filma, video igara ili VR/AR aplikacija. Sve je prisutniji u arhitekstonskoj vizualizaciji i advertajzingu, a posebno u studijima za virtuelnu produkciju na filmu i televiziji.
Jedan od skorašnjih projekata koji su uspešno probili granice tradicionalnih formata zahvaljujući ovom endžinu je The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience, na kojem je radio novosadski studio 3Lateral. Naime, kreativnim timovima UE nudi mnogo više mogućnosti, budući da doslovno proširuje prostor u realnom vremenu, a da pritom pojednostavljuje produkcijski pipeline i, samim tim, omogućava jaču kontrolu nad kreativnim procesom.
Pored navedenog, UE je primenu našao u svetu automobilizma, posebno za potrebe simuliranja vožnji i testiranja novih modela automobila. Zbog mogućnosti kreiranja realističnih simulacija, sve češće se koristi u nauci, što potvrđuje i projekat “oživljavanja” praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira koji je srpska delegacija izložila na svetskoj izložbi u Dubaiju prošle godine.

matrix awakening: the unreal engine 5 experience

Zašto Unreal Engine 5 treba da učite u Crateru

Za Crater Training Center, obuka je logičan nastavak inicijative Train the Trainers: Game Development with Unreal Engine iz 2021. godine za koju nam je dodeljen Epic MegaGrant. Tokom ove obuke, 45 univerzitetskih profesora iz Srbije steklo je znanja neophodna da u svoje studijske programe uključe i Unreal Engine, a neki od njih uspešno su ih implementirali u studijski kurikulum na matičnim fakultetima.
Kasnije iste godine, rame uz rame sa vodećim evropskim školama za animaciju i digitalnu grafiku, učestvujemo u velikom edukativnom poduhvatu Summer of Unreal u okviru kojeg smo regrutovali i podržali 150 animatora iz Istočne Evrope.
Osim toga, naš obrazovni program Technical Art in Unreal Engine zasnovan na zahtevima sve traženijeg zanimanja u kreativnim industrijama, akreditovala je Agencija za kvalifikacije pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Predavač

Milan Ličina

Vizuelni umetnik i docent na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, ujedno i predavač na kursu Unreal Engine Essentials.

milan licina, unreal engine 5 predavac

Kao specijalista za audio-vizuelne tehnologije u studiju Galerija 12, radio je na velikom broju domaćih i međunarodnih projekata. Kroz svoj rad, spaja umetnost, dizajn i nove tehnologije za stvaranje imerzivnih sadržaja što uključuje TV produkciju, kreiranje VR sadržaja i upotrebu gejm endžina za razvoj interaktivnih umetničkih instalacija i virtuelni scenski dizajn.

Unreal Engine Essentials - Aftermovie 2022

unreal engine 5 train the professionals

Virtual Environments Lab

VIRTUAL ENVIRONMENTS LAB

Izgradili smo digitalna okruženja CGA konferencije

Crater Training Center je tokom leta 2022. organizovao jedinstveno iskustvo kreiranja digitalnih okruženja za video igre, film i televiziju u alatu Unreal Engine 5.

Kroz ovaj višemesečni program smo mladim umetnicima pružili mogućnost da se upoznaju sa raznolikim aspektima kreiranja digitalnih okruženja za različite medijske formate. U programu su učestvovali polaznici naših kurseva 3D Essentials, Unreal Engine Essentials i Environment Art, a deo učesnika se pridružio ekipi kroz javni konkurs. Učešće u programu podrazumevao je obavezna predavanja, masterklasove, te praktičan rad pod mentorstvom iskusnih artista.

Sve vreme tokom trajanja programa, učesnici su imali kontinuiranu podršku od strane eksperata iz vodećih kreativnih kuća u zemlji kakve su Mad Head Games, Case 3D, Una Televizija i Crater Studio, a veliku podršku dali su nam partneri iz kompanije 3Lateral (Epic Games). Na ovaj način smo povezali junior artiste sa predstavnicima profesionalne zajednice koji jednim okom uvek tragaju za novim mladim talentima.

Virtual Environments Lab u kratkim crticama

Virtual Environments Lab predstavljao je svojevrsnu pripremu za šesto izdanje konferencije CGA Belgrade koja je u hibridnom formatu održana krajem septembra 2022. Tokom leta u Crateru, dvanestoro “Labovaca” radilo je na četiri originalna okruženja od kojih je jedno simuliralo filmski set, zatim nivo u igri i televizijski studio, a kreirano je i jedno “tematsko” okruženje koje je pratilo vizuelni identitet ovogodišnje konferenciije za koje je zaslužan dizajner Stefan Knežević.

Sve sesije emitovane tokom virtuelnog dana konferencije prethodno su bile snimljene pred zelenim platnom u studiju Atomic Visual Support kada je Dane Blačić, tehnički direktor CGA programa, zajedno sa učesnicima u realnom vremenu testirao i optimizovao okruženja

Kao jednima od osnivača CGA platforme, izuzetno nam je drago što se baš pod našim krovom stvaralo nešto potpuno novo i uzbudljivo, i što smo u celu ovu avanturu ušli zajedno sa domaćom CG zajednicom.

Šta su učesnici naučili tokom programa

Osnovni cilj ovog programa bio je da, kroz prikaz celog procesa za razvoj okruženja polaznicima i celokupnoj zajednici ukažemo na sličnosti i razlike u kreiranju scena za potrebe virtuelne produkcije, odnosno savremen produkcije filmova, televizijskog programa i video igara.

Neke od ključnih tema koje smo dotakli tokom trajanja programa su

 • razvoj scena od ideje do krajnjeg proizvoda;
 • upoznavanje sa Unreal Engine mogućnostima;
 • modelovanje elemenata za scene;
 • level dizajn i set dressing;
 • kreiranje različitih vizuelnih doživljaja i efekata pomoću post processing-a;
 • optimizacija scena za film, TV i igre;
 • testiranje kreiranih okruženja u pravom studiju ispred zelenog ekrana sa kamera trekingom.

Učesnici

Film Studio

Lazar Mijatović
Nemanja Ivanišević
Saša Vujičić

Game Level

Anđelija Ranđelović
Aleksa Vučković
Nikola Praskić

Broadcast Studio

Marko Marinković
Kosta Đurišić
Anja Pilipović

General Environment

Adam Pavlović
Marija Stevković
Tamara Vidanović

Ko je rukovodio našim “virtuelnim gradilištem”

Dane Blačić
Technical Director @CGA 2022

Tehnički direktor ovogodišnjeg CGA programa, predavač i glavni mentor Virtual Environments Lab je . U pitanju je iskusni XR producent, kreativni broadcast direktor i majstor virtuelne produkcije čija agencija Mogul Digital radi za klijente širom sveta, a od nedavno se pridružio impresivnom timu britanske kuće disguise.

Dimitrije Miljuš
Art Director @CGA 2022

Dimitrije Miljuš je ilustrator i koncept artista koji se u svom radu fokusira na oblasti kakve su environment design, keyframe concept art, world building i visual development. Veliko iskustvo stekao je u gejmingu, a radio je i za španski game dev studio Hexworks (iz CI Games porodice) u kojem se razvija nastavak igre Lord of the Fallen.

Mentori & predavači:

Uroš Pavlović (Mad Head Games), Nemanja Jaćimovski (Case 3D), Milan Ličina (Crater Training Center), Dušan Marinković (Una TV), Marija Josifović, Vladimir Turčan i Miroslav Gajović (Ubisoft Belgrade).

Asistenti:

Miloš Petrović
Aleksandar Paskaš

REKLI SU O LABU

Pogledajte kako je sve izgledalo!


Summer of Unreal

Summer of Unreal: Edukativni program za evropske animatore

Summer of Unreal je besplatan četvoronedeljni bootcamp održan u leto 2021. godine. Organizovao ga je londonski Escape Studios u saradnji sa kompanijom Epic Games i vodećim evropskim školama u sferi kompjuterske grafike, uključujući našu.

Tokom trajanja programa, skoro 1000 prolaznika je steklo veštine koje će im pomoći da kreiraju kvalitetan interaktivni sadržaj u realnom vremenu. Počevši od osnova, polaznici su tokom leta otkrivali razne zanimljive lekcije, kao što su stilizovanje fotorealističnih predmeta i digitalnih ljudi.

U programu je učestvovalo ukupno sedam vrhunskih evropskih škola za animaciju i vizuelne efekte. To su nosioci projekta Escape Studios (Velika Britanija), zatim The Animation Workshop (Danska), ARTFX (Francuska), LaSalle Barcelona (Španija), Screen Skills Ireland (Irska), HdM Stuttgart (Nemačka), kao i naš centar. Kao partner u projektu za jugoistočnu Evropu, Crater Training Center je obezbedio učešće za oko 200 zainteresovanih polaznika iz više zemalja.

Na Summer of Unreal bili su dobrodošli profesionalni ali i budući animatori, VFX i motion graphics artisti, profesionalci iz filma i televizije, kao i predavači iz pomenutih oblasti. Za program su mogli da se prijavljuju apsolutni početnici u Unrealu, ali je poznavanje osnova 3D softvera, grafike ili animacije bilo neophodno.

 • Kurs je bio fokusiran na upotrebu softvera Unreal Engine u oblastima kao što su previzuelizacija, layout, rigging, animacija, modelovanje, lighting, importovanje u Unreal Engine i rendering.
 • Nastava se održavala svakog radnog dana, a predavanja su držali eksperti za sve ključne aspekte softvera Unreal Engine.
 • Tokom celokupnog trajanja bootcampa, učesnici su imali online podršku asistenata, odnosno predstavnika svake od sedam pomenutih škola.
 • Za komunikaciju vezanu za rad na zajedničkim projektima koristio se Discord kao odličan alat za umrežavanje i koji je, zahvaljujući “armiji” administratora iz cele Evrope funkcionisao savršeno.
 • Predavanja su držali kreativni stvaraoci sa velikim kreativnim iskustvom u virtuelnoj produkciji i UE.
 • Učesnici iz svih krajeva Evrope zajedno su rešavali kreativne izazove tokom učenja.
 • Sveže informacije o novim planovima i događajima vezanim za UE stizali su direktno iz kompanije Epic Games.
 • Tokom trajanja programa održano je nekoliko panela na kojima su stručnjaci raspravljali o tome kako Unreal Engine menja proizvodnju medijskog sadržaja.
 • Učesnici su naučili kako Unreal Engine mogu koriste za potrebe ličnih projekata.
 • Za svaki dan koji provedu na predavanjima, učesnici su dobijali po jedan digitalni bedž. Oni koji su sakupili najmanje 80% od ukupnog broja bedževa, dobili su sertifikat o uspešnom završetku kursa u izdanju Escape Studios, a sa pečatom kompanije Epic Games.

Kurs je targetirao profesionalce koji rade na projektima animacije u bilo kojoj ulozi artiste (uključujući one koji se specijalizuju za rigging, layout, pre-vizualizaciju, koncept art, animaciju, lighting i rendering) sa najmanje dve godine radnog iskustva. Pored njih, kurs su mogli da upišu i profesionalci iz sveta filma ili televizije, fakultetski profesori, ali ne i studenti.

Summer of Unreal je kreiran sa ciljem da obuhvati gotovo sve aspekte animacije. Obuka je bila namenjena onima koji pomažu u stvaranju animiranog sadržaja u profesionalnom svojstvu. Kurs je bio koristan i VFX artistima, kao i motion graphics artistima, producentima i režiserima koje je zanimalo kako bi Unreal Engine mogao da se uklopi u njihov sistem rada.

Prvobitno razvijen za industriju igara, Unreal Engine se sve više koristi u VFX industriji zbog nivoa detalja koji sa njim mogu da se prikažu i kreiraju. Neki od najpopularnijih projekata na kojima se radilo u UE su Game of Thrones i The Mandalorian. Sledeća na redu je industrija animacije i brojne mogućnosti koje ovaj softver nudi za kreiranje sadržaja u realnom vremenu.

Unreal Engine je najotvoreniji i najnapredniji alat za 3D kreiranje u realnom vremenu. Promenio je način na koji su se igre godinama stvarale, ali je nedavno postao moćno sredstvo za animatore i umetnike vizuelnih efekata jer nudi razne mogućnosti pokretanja fotorealnih i složenih 3D scena u realnom vremenu. Otvorio je neverovatne nove mogućnosti za animaciju i 3D CGI industriju.

Kreatorima daje slobodu i kontrolu da pružaju vrhunsku zabavu, upečatljive vizualizacije, pa čak i neverovatne virtuelne svetove. Potražnja za 3D veštinama u realnom vremenu je na vrhuncu i učenje programa Unreal Engine mnogima može da proširi karijerne vidike i poveća potencijal za zaposlenje i rad na novim, uzbudljivim projektima.

Summer of Unreal Timetable

Nedelja 1

 • Uvod u Unreal Engine
 • Materijali
 • Lajting
 • Showcase partnera

Nedelja 2

 • Funkcionalno osvetljenje
 • Animacija u programu Unreal Engine
 • Showcase partnera

Nedelja 3

 • Stvaranje fotorealnih sekvenci pomoću biblioteke Megascan i drugih dodataka
 • Rendering u programu Unreal Engine
 • Motion graphics u sekvenseru
 • Showcase partnera

Nedelja 4

 • Tehničke informacije i dijagnostika
 • Korišćenje Nijagare
 • Showcase partnera
 • Predstavljanje projekata i showcase

Kurs je odigran na engleskom jeziku kroz Zoom i Discord platforme tokom perioda od četiri nedelje. Plan i program kursa bili su podeljeni na učenje, eksperimentisanje i vežbanje. Kurs je nudio fleksibilan nastavni plan, što znači da su učesnici mogli da balansiraju između učenja i slobodnog vremena. Pored svakodnevnih radionica koje su pokrivale sve glavne aspekte UE, učesnicima je bilo omogućeno vreme za vežbe, timski rad, prezentacije i masterklasove koje su držali neki od vodećih evropskih kompanija i artista.

Polaznici kursa bili podeljeni u manje grupe i svaka grupa je na kraju kursa, tokom ”svečane Zoom ceremonije” predstavila svoj originalni projekat.

Potražnja za talentima koji koriste Unreal Engine u kreativnoj industriji brzo raste, te je svakom profesionalcu bitno da svoj set veština ojača znanjem dobijenim upravo na jednom zaokruženom edukativnom projektu kakav je Summer of Unreal. Kurs je učesnicima pomogao da uz Unreal Engine krenu na nadahnuto putovanje kroz animaciju i virtuelnu produkciju i da novostečena znanja kasnije primene u svom sistemu rada. Pored toga, Summer of Unreal je korisnicima omogućio da upoznaju veliki broj istomišljenika i kolega iz različitih delova Evrope kojima bi se putevi drugačije možda nikad ne bi ukrstili.

Veoma smo ponosni na zajednicu koja se okupila oko ove inicijative i nadamo se da ćemo u budućnosti videti plodove njihovih zajedničkih angažmana.

Predavanja u okviru Summer of Unreal bootcampa držali su najpre redovni predavači sa koledža Escape Studios, kao i njihove kolege iz kompanija Framestore i Blue Zoo Animations. Nabrojaćemo samo neke od njih: Simon Fenton, Kevin Nally, Christian Avigni, Michael Davies, Clement Gharini i drugi… Pored njih, gostujuća predavanja držali su predavači i saradnici iz partnerskih škola.

Crater Training Center je u okviru Summer of Unreal organizovao tri gostujuća predavanja. Darko Subotin, profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu ovom je prilikom održao jednodnevnu obuku u renderovanju, dok je tim kompanije 3Lateral/ EpicGames učesnicima bootcampa omogućio “privatnu” premijeru Epicovog tutorijala na temu MetaHuman kreatora. Zanimljivo predavanje održao je i beogradski reditelj Sava Živković koji se ovom prilikom osvrnuo na mogućnosti koje Unreal Engine pruža animatorima.

UTISCI

Partneri