VFX Showcase

U organizaciji Crater Studija i Crater VFX Training Centra, 4. jula 2012. u KC “Grad” održan je VFX Showcase

Otvorili smo vrata u magični svet vizuelnih efekata

Događaj je bio namenjen ljubiteljima vizuelnih efekte, kako onima bez prethodnog znanja, tako i onima koji su već napravili neke početne korake u 3D i kompjuterskoj animaciji, sa ciljem da im pružimo priliku da iz prve ruke saznaju kako izgleda posao ljudi koji kreiraju efekte za filmove i televiziju.

 

VFX Showcase je bila live demonstracija uklapanja snimljenog materijala i kompjuterski generisane animacije.

 

Prisutni su mogli da vide kako izgleda snimanje video materijala na “licu mesta”, u KC “Grad” – ili, kako to VFX umetnosti kažu, live footage shooting. Bili je prikazano i slikanje fotografije viskog dinamičkog intenziteta pomoću hrom kugle “na licu mesta” i osvetljavanje 3D scene pomoću nje (live HDR shooting with crome ball for lighting). Posetioci su saznali kako se izračunava kretanje kamere i predmeta iz video materijala i podaci prebacuju u 3D okruženje (3D tracking). Pokazan je i proces ekstrakcija snimljenih elemata sa zelenog platna (green screen & markers removal) i integracija kompjuterski generisanih elemenata sa video materijalom (integrating CG with live plate).

Ovom prilikom otvorili smo i konkurs u okviru koga su VFX stručnjaci iz Cratera birati tri najbolja rada iz oblasti kompjuterske grafike, kompjuterske animacije i 3D-a, a pobednik je dobio besplatni kurs u Crateru (po želji).

Za kraj uživali smo na afterparty uz odličnu muziku po izboru Crater music crew (Phase, Beauras, Toxic – minimal, techno).