Kako do prvog posla u VFX, Gaming i Motion Graphics industriji?

Put do prvog posla u VFX, Gaming ili Motion Graphics industriji je za svakog drugačiji. Mada su situacije individualne, postoje ipak univerzalni saveti i nepisana pravila na koja možete da računate prilikom potrage za prvim poslom.

Iz razgovora sa našim predavačima Bogdanom Amidžićem (Digital Compositing, VFX in Houdini), Branislavom Pavlovićem (3D Essentials, Environment Art, Creating Props for Games) i Vladanom Vasiljevićem Đirijem (After Effects, Motion Graphics 2D, Motion Graphics 3D) na sesiji Shift to Computer Graphics izdvojili smo nekoliko važnih saveta i preporuka za početnike.

1. Nemojte odmah da pravite AAA igru.

Dešava se često da početnici postavljaju previsoka očekivanja kako od sebe, tako i od prvog poslodavca ili projekta na kom rade. Uvek je poželjno imati velike ambicije i postaviti visoke ciljeve, ali ne treba zaboraviti da sam proces ume da bude spor, postepen i treba da bude cilj sam po sebi. Zato je bitno da budete strpljivi i da počnete od jednostavnih stvari, a da svoja očekivanja od prve plate ili prvog projekta svedete ipak na minimum. Novac i status su samo pitanje vremena ukoliko ulažete dovoljno truda u ono što radite.

2. Najbitnije je da imate dobar portfolio.

U vizuelnoj industriji kao što je kompjuterska grafika, vaš portfolio je vaš CV, lična karta i izvod iz matične knjige rođenih u jednom. Dakle, vrlo bitan. Za dobar portfolio je potrebno da ipak prvo utrošite vreme u kreiranje projekata. Jedan od načina na koji možete da izgradite portfolio uključuje i volonterski rad na indie projektima drugih artista. Osim što vam pomaže da izgradite svoj portfolio, saradnja sa drugim artistima vam daje veliko iskustvo i uvid u timski rad koji će vas čekati na poslu.

Samim tim, profili na platformama kao što su Artstation, Behance ili Vimeo su neizostavni, dok je LinkedIn profil poželjan ukoliko želite profesionalno da se predstavite i tražite prilike. S druge strane, Twitch i Discord su odlične platforme za povezivanje i komunikaciju sa mnogim ljudima unutar industrije. Profili na društvenim mrežama (bilo da preferirate Instagram, Facebook ili TikTok) u današnje vreme se jednostavno podrazumevaju, a mogu da budu vrlo koristan način prezentovanja ličnih radova, uvida i procesa. Iskoristite mogućnosti koje vam ove platforme pružaju i ne potcenjujte nikako njihov značaj.

3. Tražite priliku za volontiranje ili praksu.

Dobar način za ulazak u industriju podrazumeva i volontiranje ili praksu. Crater Studio nudi prilike za praksu svima koji su završili pojedine VFX obuke u našem centru (kao što je Compositing), pa ukoliko se dovoljno trudite i ostvarujete rezultate – sigurno nećete proći nezapaženo. Mnoge digitalne agencije su u stalnoj potrazi za mladim talentima u oblasti Motion Graphics, a na platformama kao što su Upwork ili Fiverr možete da se oprobate i kao frilenser. Pomoću SGA pretraživača poslova možete da pronađete priliku za praksu u nekoj od lokalnih gejming kompanija. A jedna od opcija može biti i otvaranje profila na The Rookies gde imate priliku da se takmičite za praksu u najvećim kompanijama širom sveta i povežete se sa zajednicom digitalnih profesionalaca u povoju.

4. Istražite tržište i kompanije za koje se prijavljujete.

Možda vam je cilj da radite u nekoj većoj kompaniji kao što je Nordeus ili Ubisoft, ali ne treba zanemariti ni mogućnosti i prilike koje manje firme pružaju. Zbog toga je dobar savet da popišete sve kompanije na tržištu i istražite ih, pre nego što se prijavite za praksu ili prvi posao. Niko ne voli opšte prijave bez imalo uloženog truda, pa je takođe dobar pokazatelj vaše motivisanosti ako pripremite svoj portfolio posebno za firmu za koju aplicirate, a u skladu sa onime što ste zaključili prilikom istraživanja.

5. Ne budite isključivi.

Ukratko, prihvatite svaku priliku za rad. Svaki početak je trnovit i budite svesni da morate da uložite određeno vreme u rad na projektima koji možda nisu na vašem spisku želja, ali jesu deo puta koji će vas dovesti do toga da jednog dana radite na onome o čemu sanjate.

Ukoliko želite da se profesionalno bavite vizuelnim efektima, uđete u Gaming industriju kao Environment artista ili želite da se specijalizujete za Motion Graphics, odaberite jedan od naših Starter ili Professional paketa kurseva i pohađajte neophodne kurseve po sniženoj ceni.

Shift to Computer Graphics sesiju o ulasku u VFX, Motion Graphics i Gaming industriju možete pogledati ovde.

Autor teksta:
Tamara Milovanović