Koji softver treba da naučim? Najbolji programi za ulazak u VFX, Gaming i Motion Graphics

Dešava se često da mnogi koji žele da uđu u VFX, Gaming ili Motion Graphics industriju ne znaju šta ih tačno zanima, susreću se sa ogromnim brojem najrazličitijih informacija na internetu i jednostavno ne znaju odakle da počnu sa učenjem. Ukoliko se pronalazite u ovom opisu, možda prvo pitanje koje treba da postavite sebi jeste – da li me više zanima 2D ili 3D?

Nedavno smo u okviru sesije Shift to Computer Graphics razgovarali sa našim predavačima Bogdanom Amidžićem (Digital Compositing, VFX in Houdini), Branislavom Pavlovićem (3D Essentials, Environment Art, Creating Props for Games) i Vladanom Vasiljevićem Đirijem (After Effects, Motion Graphics 2D, Motion Graphics 3D) o ulasku u VFX, Gaming i Motion Graphics. U nastavku ističemo njihove najbitnije preporuke i savete za sve koji se otisnu u industriju kompjuterske grafike.

Vizuelni efekti – VFX

Kada su u pitanju vizuelni efekti za film, pod terminom 3D se podrazumeva sve što ima veze sa 3D grafikom, odnosno, 3D modelima koje možete da gledate iz različitih uglova. S druge strane, iako su Disney ili japanski Anime tradicionalna asocijacija na 2D animaciju, pod 2D grafikom u okviru vizuelnih efekata se najčešće podrazumeva obrada slike. Kada već postoji gotova slika tj. render iz nekog 3D programa, sledeći korak je obrada tog rendera u programima kao što su Photoshop, After Effects (ukoliko postoji vremenska dimenzija) ili Nuke (ukoliko je to obrada za film). Pod 2D efektima se takođe podrazumeva i teksturisanje, kao proces koji je između 2D i 3D.

Ukoliko više naginjete ka 3D grafici, onda je najbolje da odaberete jedan od programa kao što su Maya, Blender, 3DS Max ili Cinema 4D.

Ako vas više privlači 2D, onda je svakako prvi korak Photoshop – program koji je baza i često preduslov za zanimanja poput Compositinga. Međutim, ukoliko više naginjete ka 3D grafici, onda je najbolje da naučite da radite u jednom od 3D programa kao što su Maya, Blender, 3DS Max, Cinema 4D koji pružaju zaista širok spektar mogućnosti. Na taj način možete takođe da isprobate razne stvari, od modelovanja i teksturisanja do riginga i animacije. Vremenom ćete imati ideju šta vas najviše od svega toga interesuje, tako da je najbolji i najpraktičniji savet da se počne od osnova (kao što je modelovanje), a da se kasnije specijalizujete za ono što vas najviše interesuje. Najbitnije je da ne preskačete osnove, jer ukoliko savladate samo Substance na primer, a ne znate ništa drugo, nećete moći da se uklopite u studijski pipeline i lanac poslova.

“Najbitnije je da ne preskačete osnove, jer ukoliko savladate samo Substance a ne znate ništa drugo, nećete moći da se uklopite u studijski pipeline i lanac poslova”, savetuje Bogdan Amidžić, predavač na kursevima VFX in Houdini i Digital Compositing.

Gaming

Branislav Pavlović, predavač na gaming kursevima 3D Essentials, Environment Art i Creating Props for Games ističe da je 2D grafika prilično zastupljena u igrama, pogotovo u mobilnim igrama i 2.5D igrama u kojima se često koristi 2D kada je u pitanju stilizovana grafika. Međutim, odabir između toga da li učiti 2D ili 3D je individualan i zavisiće od krajnjeg cilja kojem težite. Ukoliko jednog dana želite da radite na AAA naslovima, onda je 3D put ka tome. S druge strane, ako želite da radite više kao Concept artista, onda je 2D dobar odabir iako se često dešava da Concept artisti rade u 3D kako bi olakšali proces modelovanja svojim kolegama.

Kada odaberete neki od programa poput 3DS Max, Maya ili Blender, najbitnije je ipak da ostanete u tom programu i da budete istrajni. Najbolji savet je da krenete od osnova kao što su modelovanje i UV mapiranje, pa da se kasnije fokusirate na kompleksnije poduhvate poput teksturisanja.

Motion design

“Svako ko je na početku treba temeljno da preispita svoja interesovanja, istraži i eksperimentiše”, navodi Motion Graphics predavač Vladan Điri Vasiljević.

U ovoj oblasti se često prepliću 2D i 3D, pa je možda najvažnije da se u početku ne ograničavate previše i da podjednako istražujete 3D grafiku. Osim što je korisno za Motion Graphics, poznavanje 3D grafike pruža mogućnost i da se lakše prekvalifikujete u tom smeru ukoliko otkrijete da vas više zanima. U okviru Motion Graphics kurseva u Crater Training centru ćete se upoznati sa različitim stvarima i steći ćete neophodnu širinu na samom početku.

Ukoliko želite da se profesionalno bavite vizuelnim efektima, uđete u Gaming industriju kao Environment artista ili želite da se specijalizujete za Motion Graphics, odaberite jedan od naših prazničnih paketa kurseva do 20. januara i pohađajte neophodne kurseve po sniženoj ceni.

Shift to Computer Graphics sesiju o ulasku u VFX, Motion Graphics i Gaming industriju možete pogledati ovde.

Autor teksta:
Tamara Milovanović