Virtual Environments Lab

VIRTUAL ENVIRONMENTS LAB:

Nauči kako se kreiraju digitalna okruženja uz Unreal Engine

Ovog leta, Crater Training Center svojim polaznicima, ali i drugim ambicioznim stvaraocima omogućava jedinstveno iskustvo u sferi kreiranja virtuelnih okruženja za video igre, film i televiziju.

CGA 2022: Virtual Environments Lab je edukativni program koji će mladim umetnicima pružiti mogućnost da se upoznaju sa različitim aspektima kreiranja okruženja za tri različita digitalna seta. Program će se u velikoj meri fokusirati na praktičan rad u alatu Unreal Engine i za deo učesnika predstavlja logičan nastavak našeg kursa Environment Art. Višemesečni program Virtual Environments Lab startuje 1. jula u prostorijama Crater Training Centra.

Sve vreme tokom trajanja programa, učesnici će imati kontinuiranu podršku od strane senior artista i eksperata u svojim poljima rada koji nam dolaze iz studija Hexworks, Mad Head Games, kompanije Case 3D i drugih. Na ovaj način, Virtual Environments Lab povezaće junior artiste sa predstavnicima profesionalne zajednice koji jednim oko uvek tragaju za novim mladim talentima.

Program zapravo predstavlja pripremni deo CGA konferencije u organizaciji Crater Training Centra. Šesto izdanje CGA Belgrade očekuje se krajem septembra, a sva tri okruženja koja budu nastala tokom leta u Crateru koristiće se u produkciji konferencije, i to tako što će simulirati level u video igri, filmski set i televizijski studio.

Kao jedni od osnivača CGA, izuzetno smo uzbuđeni što ćemo baš pod našim krovom stvarati nešto potpuno novo i uzbudljivo zajedno sa lokalnom CG zajednicom. U nastavku pročitajte ko će nam se sve pridružiti u ovoj avanturi.

Ko su rukovodioci našeg “virtuelnog gradilišta”

DIREKCIJA

Dane Blačić -
Technical Director
@CGA 2022

Tehnički direktor ovogodišnjeg CGA programa, predavač i glavni mentor Virtual Environments Lab-a je . U pitanju je iskusni XR producent, kreativni broadcast direktor i majstor virtuelne produkcije čija agencija Mogul Digital radi za klijente širom sveta, a od nedavno se pridružio impresivnom timu britanske kuće disguise.

Dimitrije Miljuš
Art Director
@CGA 2022

Dimitrije Miljuš je ilustrator i koncept artista koji se u svom radu fokusira na oblasti kakve su environment design, keyframe concept art, world building i visual development. Veliko iskustvo stekao je u gejmingu, a radio je i za španski game dev studio Hexworks (iz CI Games porodice) u kojem se razvija nastavak igre Lord of the Fallen.

Artstation Portfolio

MENTORI & PREDAVAČI

Uros-Pavlovic_MHG_EA-Lab_2022

Uroš Pavlović
(Mad Head Games)

Uroš je modelingom počeo da se bavi još pre 20 godina i skoro celu karijeru je proveo u industriji video igara. Oblasti koje drži “u malom džepu” su Look Development, Conceptual Art, Texture Painting, and Lighting. Pre dve zime, ulazi u studio Mad Head Games kao Level Artist, a učesnici Laba će od njega moći da nauče kako od razrade ideje doći do krajnjeg nivoa za igru. Tokom leta u Crateru, videćete ga i u ulozi gost predavača.

Marija-Josifovic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Marija Josifović
(Ubisoft Belgrade)

Marija je svoje bogato iskustvo stekla u art departmanima nekoliko domaćih game dev kompanija, a već dve godine je u beogradskom Ubisoftu gde radi kao Level Artist. Učecnicima Lab-a pruža podršku u obastima kao što su 3d modelovanje, teksturisanje, materijalizacija i formiranje okruženja u gejm endžinu.

Artstation portfolio

Vladimiri-Turcan_Ubisoft_EA-Lab_2022

Vladimir Turčan
(Ubisoft Belgrade)

Iskusni 3D artista sa lokalne scene, danas 3D Environment Artist u beogradskom Ubisoftu. Vladimirovo znanje će učesnicima biti od velike koristi kada se budu bavili temama kao što su Game Environment Art, Level Art i Prop Art.

Artstation portfolio

Miroslav-Gajevic_Ubisoft_EA-Lab_2022

Miroslav Gajović
(Ubisoft Belgrade)

Miroslav na Lab dolazi sa velikim iskustvom u dizajniranju okruženja – i to ne samo digitalnih, nego i prostora u koje zapravo možete da zakoračite. Nekadašnji dizajner enterijera, a sada Level Artist biće tu da učesnicima pruži ruku kada je u pitanju Environment Art i 3D modelovanje.

Behance portfolio

nemanja-Jacimovski_Case3D_EA-Lab_2022

Nemanja Jaćimovski
(Case 3D)

Nemanja je Lead Technical Artist u prop-tech kompaniji Case3D. U okviru programa održaće predavanje na temu optmizacije scena i editing alata.

Milan-Licina_CTC_EA-Lab_2022

Milan Ličina
(Crater Training Center)

Na Lab stiže i predavač iz naših redova, i to direktno sa kursa Unreal Engine Essentials. Milan je vizuelni umetnik impresivnog staža stečenog na projekatima koji uključuju TV produkciju, kreiranje VR sadržaja, upotrebu gejm endžina za razvoj interaktivnih instalacija i virtuelni scenski dizajn. Aktivan u kolektivu Galerije 12 i predaje na Univerzitetu Metropoliten.

Zašto pokrećemo ovaj program

Osnovni cilj Virtual Environment Lab-a jeste da, kroz prikaz celog procesa za razvoj okruženja polaznicima i celokupnoj zajednici pokaže ključne sličnosti i razlike u kreiranju scena za potrebe produkcije filmova, televizijskog programa i produkcije igara.
Neke od ključnih stvari koje ćemo obrađivati tokom trajanja programa su:
 • Razvoj scena od ideje do krajnjeg proizvoda;
 • Upoznavanje sa Unreal Engine mogućnostima;
 • Modelovanje elemenata za scene;
 • Level dizajn i set dressing;
 • Kreiranje različitih vizuelnih doživljaja i efekata pomoću post processing-a;
 • Optimizacija scena za film, TV i igre;
 • Testiranje kreiranih okruženja u pravom studiju ispred zelenog ekrana sa kamera trekingom.

Virtual Environments Lab u kratkim crticama

 • Edukativni program iz kreiranja virtuenih okruženja pod okriljem CGA konferencije održavaće se uživo u prostorijama Crater Training Centra u Beogradu od 1. jula do 27. avgusta 2022. Učešće u programu podrazumeva obavezna predavanja, maserklasove, te praktičan rad pod mentorstvom iskusnih profesionalaca.
 • Nakon toga, timovi će testirati svoje završne radove u studijskim uslovima i videti kako njihove kreacije interaktuju sa glumcima i kamerama u produkcijskom procesu. Finalna faza Virtual Environments Lab-a biće organizovana u septembru i planirano je da se završi pred CGA Belgrade konfernciju.
 • Učešće na Virtual Environments Lab-u je besplatno za sve artiste, uz obavezno prisutstvo tokom celokupnog trajanja programa, svakog radnog dana, od 10 do 17h.
 • Okruženja koja budu nastala ovom prilikom doživeće svoju premijeru na šestoj CGA Belgrade konferenciji koja će se održati krajem septembra 2022. Polaznici kao, i svi posetioci CGA Belgrade će imati priliku da ove kreacije vide kroz kameru u realnom vremenu.

Nećemo biti skromni. Planiramo da vas oduševimo.

REKLI SU O KURSU


Summer of Unreal

Summer of Unreal: Edukativni program za evropske animatore

Summer of Unreal je besplatan četvoronedeljni bootcamp održan u leto 2021. godine. Organizovao ga je londonski Escape Studios u saradnji sa kompanijom Epic Games i vodećim evropskim školama u sferi kompjuterske grafike, uključujući našu.

Tokom trajanja programa, skoro 1000 prolaznika je steklo veštine koje će im pomoći da kreiraju kvalitetan interaktivni sadržaj u realnom vremenu. Počevši od osnova, polaznici su tokom leta otkrivali razne zanimljive lekcije, kao što su stilizovanje fotorealističnih predmeta i digitalnih ljudi.

U programu je učestvovalo ukupno sedam vrhunskih evropskih škola za animaciju i vizuelne efekte. To su nosioci projekta Escape Studios (Velika Britanija), zatim The Animation Workshop (Danska), ARTFX (Francuska), LaSalle Barcelona (Španija), Screen Skills Ireland (Irska), HdM Stuttgart (Nemačka), kao i naš centar. Kao partner u projektu za jugoistočnu Evropu, Crater Training Center je obezbedio učešće za oko 200 zainteresovanih polaznika iz više zemalja.

Na Summer of Unreal bili su dobrodošli profesionalni ali i budući animatori, VFX i motion graphics artisti, profesionalci iz filma i televizije, kao i predavači iz pomenutih oblasti. Za program su mogli da se prijavljuju apsolutni početnici u Unrealu, ali je poznavanje osnova 3D softvera, grafike ili animacije bilo neophodno.

 • Kurs je bio fokusiran na upotrebu softvera Unreal Engine u oblastima kao što su previzuelizacija, layout, rigging, animacija, modelovanje, lighting, importovanje u Unreal Engine i rendering.
 • Nastava se održavala svakog radnog dana, a predavanja su držali eksperti za sve ključne aspekte softvera Unreal Engine.
 • Tokom celokupnog trajanja bootcampa, učesnici su imali online podršku asistenata, odnosno predstavnika svake od sedam pomenutih škola.
 • Za komunikaciju vezanu za rad na zajedničkim projektima koristio se Discord kao odličan alat za umrežavanje i koji je, zahvaljujući “armiji” administratora iz cele Evrope funkcionisao savršeno.
 • Predavanja su držali kreativni stvaraoci sa velikim kreativnim iskustvom u virtuelnoj produkciji i UE.
 • Učesnici iz svih krajeva Evrope zajedno su rešavali kreativne izazove tokom učenja.
 • Sveže informacije o novim planovima i događajima vezanim za UE stizali su direktno iz kompanije Epic Games.
 • Tokom trajanja programa održano je nekoliko panela na kojima su stručnjaci raspravljali o tome kako Unreal Engine menja proizvodnju medijskog sadržaja.
 • Učesnici su naučili kako Unreal Engine mogu koriste za potrebe ličnih projekata.
 • Za svaki dan koji provedu na predavanjima, učesnici su dobijali po jedan digitalni bedž. Oni koji su sakupili najmanje 80% od ukupnog broja bedževa, dobili su sertifikat o uspešnom završetku kursa u izdanju Escape Studios, a sa pečatom kompanije Epic Games.

Kurs je targetirao profesionalce koji rade na projektima animacije u bilo kojoj ulozi artiste (uključujući one koji se specijalizuju za rigging, layout, pre-vizualizaciju, koncept art, animaciju, lighting i rendering) sa najmanje dve godine radnog iskustva. Pored njih, kurs su mogli da upišu i profesionalci iz sveta filma ili televizije, fakultetski profesori, ali ne i studenti.

Summer of Unreal je kreiran sa ciljem da obuhvati gotovo sve aspekte animacije. Obuka je bila namenjena onima koji pomažu u stvaranju animiranog sadržaja u profesionalnom svojstvu. Kurs je bio koristan i VFX artistima, kao i motion graphics artistima, producentima i režiserima koje je zanimalo kako bi Unreal Engine mogao da se uklopi u njihov sistem rada.

Prvobitno razvijen za industriju igara, Unreal Engine se sve više koristi u VFX industriji zbog nivoa detalja koji sa njim mogu da se prikažu i kreiraju. Neki od najpopularnijih projekata na kojima se radilo u UE su Game of Thrones i The Mandalorian. Sledeća na redu je industrija animacije i brojne mogućnosti koje ovaj softver nudi za kreiranje sadržaja u realnom vremenu.

Unreal Engine je najotvoreniji i najnapredniji alat za 3D kreiranje u realnom vremenu. Promenio je način na koji su se igre godinama stvarale, ali je nedavno postao moćno sredstvo za animatore i umetnike vizuelnih efekata jer nudi razne mogućnosti pokretanja fotorealnih i složenih 3D scena u realnom vremenu. Otvorio je neverovatne nove mogućnosti za animaciju i 3D CGI industriju.

Kreatorima daje slobodu i kontrolu da pružaju vrhunsku zabavu, upečatljive vizualizacije, pa čak i neverovatne virtuelne svetove. Potražnja za 3D veštinama u realnom vremenu je na vrhuncu i učenje programa Unreal Engine mnogima može da proširi karijerne vidike i poveća potencijal za zaposlenje i rad na novim, uzbudljivim projektima.

Summer of Unreal Timetable

Nedelja 1

 • Uvod u Unreal Engine
 • Materijali
 • Lajting
 • Showcase partnera

Nedelja 2

 • Funkcionalno osvetljenje
 • Animacija u programu Unreal Engine
 • Showcase partnera

Nedelja 3

 • Stvaranje fotorealnih sekvenci pomoću biblioteke Megascan i drugih dodataka
 • Rendering u programu Unreal Engine
 • Motion graphics u sekvenseru
 • Showcase partnera

Nedelja 4

 • Tehničke informacije i dijagnostika
 • Korišćenje Nijagare
 • Showcase partnera
 • Predstavljanje projekata i showcase

Kurs je odigran na engleskom jeziku kroz Zoom i Discord platforme tokom perioda od četiri nedelje. Plan i program kursa bili su podeljeni na učenje, eksperimentisanje i vežbanje. Kurs je nudio fleksibilan nastavni plan, što znači da su učesnici mogli da balansiraju između učenja i slobodnog vremena. Pored svakodnevnih radionica koje su pokrivale sve glavne aspekte UE, učesnicima je bilo omogućeno vreme za vežbe, timski rad, prezentacije i masterklasove koje su držali neki od vodećih evropskih kompanija i artista.

Polaznici kursa bili podeljeni u manje grupe i svaka grupa je na kraju kursa, tokom ”svečane Zoom ceremonije” predstavila svoj originalni projekat.

Potražnja za talentima koji koriste Unreal Engine u kreativnoj industriji brzo raste, te je svakom profesionalcu bitno da svoj set veština ojača znanjem dobijenim upravo na jednom zaokruženom edukativnom projektu kakav je Summer of Unreal. Kurs je učesnicima pomogao da uz Unreal Engine krenu na nadahnuto putovanje kroz animaciju i virtuelnu produkciju i da novostečena znanja kasnije primene u svom sistemu rada. Pored toga, Summer of Unreal je korisnicima omogućio da upoznaju veliki broj istomišljenika i kolega iz različitih delova Evrope kojima bi se putevi drugačije možda nikad ne bi ukrstili.

Veoma smo ponosni na zajednicu koja se okupila oko ove inicijative i nadamo se da ćemo u budućnosti videti plodove njihovih zajedničkih angažmana.

Predavanja u okviru Summer of Unreal bootcampa držali su najpre redovni predavači sa koledža Escape Studios, kao i njihove kolege iz kompanija Framestore i Blue Zoo Animations. Nabrojaćemo samo neke od njih: Simon Fenton, Kevin Nally, Christian Avigni, Michael Davies, Clement Gharini i drugi… Pored njih, gostujuća predavanja držali su predavači i saradnici iz partnerskih škola.

Crater Training Center je u okviru Summer of Unreal organizovao tri gostujuća predavanja. Darko Subotin, profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu ovom je prilikom održao jednodnevnu obuku u renderovanju, dok je tim kompanije 3Lateral/ EpicGames učesnicima bootcampa omogućio “privatnu” premijeru Epicovog tutorijala na temu MetaHuman kreatora. Zanimljivo predavanje održao je i beogradski reditelj Sava Živković koji se ovom prilikom osvrnuo na mogućnosti koje Unreal Engine pruža animatorima.

UTISCI

Partneri


Novosti

BLOG — NOVOSTI — DOGAĐAJI

Akcija povodom 8. marta


Otvorena vrata 2022Kontakt

KONTAKT

Želite da saznate nešto više?

Kontaktirajte nas i odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Naša adresa

Crater Training Center
Knicaninova 3
11000 Beograd
Srbija

Radno vreme

pon-pet: 9-18h

Kontaktirajte nas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam neque ipsum, mollis vel commodo quis, tristique vitae metus risus eros.


Upis

U skladu sa potrebama i trendovima industrije, naš pristup edukaciji se zasniva na principima kontinuiranog učenja i razvoja na poslu. Zbog toga smo osmislili veliki broj kurseva koji su pogodni za polaznike najrazličitijih nivoa, od početnih kurseva za juniore do specijalizacija za seniore.

Modularna struktura naših kurseva sprečava polaznike da naprave početničke greške, izgube vreme u učenju alata koji im kasnije u radu neće biti korisni ili steknu polovično znanje. Naši polaznici stiču potpuni uvid u mogućnosti koje pruža kreativna industrija i dobru osnovu za dalji razvoj njihove umetničke karijere.

Upis u Crater Training Centru otvoren je tokom cele godine, a datum kursa se usklađuje sa brojem zainteresovanih polaznika, te vam preporučujemo da zapratite naš kalendar kurseva.

Svi kursevi iz naše ponude su dostupni na srpskom i engleskom jeziku, i namenjeni su polaznicima iz Srbije i inostranstva.

Kako bismo olakšali pristup edukaciji što većem broju polaznika, kursevi iz ponude Crater Training Centra se mogu pratiti uživo u učionici ili online, a u posebnim slučajevima se mogu i kombinovati ove dve metode

Kursevi se održavaju u grupama od 5 do 12 polaznika, na nedeljnom nivou, prema dogovorenom rasporedu trajanja i učestalosti. U nastavku su opisane specifikacije nastave.

POHAĐANJE KURSA U UČIONICI

Kursevi se održavaju uživo u učionicama naše škole u Beogradu

TEHNIČKI ZAHTEVI

Svu opremu za rad i programe obezbeđuje Crater Training Center. Polaznici koriste opremu tokom predavanja, a takođe im je oprema dostupna za vežbanje radnim danima od 10h do 17h.

POHAĐANJE KURSA ONLINE

Polaznici iz svih krajeva Srbije i Balkana uspešno pohađaju naše kurseve učenjem na daljinu! Nastava je u potpunosti interaktivna i za naše online polaznike koji časove slušaju istovremeno sa polaznicima u učionici. Kurs može da sluša do 5 online polaznika po grupi.

Napomena: Ukoliko ne možete da ispunite tehničke zahteve za instalaciju softvera na svom računaru, nastavu možete slušati tako što ćete se preko aplikacije povezati sa računarom u našoj učionici.

TEHNIČKI ZAHTEVI

Ukoliko se koristi lični računar
• Računar koji poseduje minimalnu specifikaciju za rad u softveru koji je predmet kursa (naći na sajtu softvera)
• Instalirani softver za rad
• Preporučeno dva ekrana – jedan koji se koristi za rad u softveru, a drugi koji se koristi za praćenje predavanja. Može da se koriste dva monitora, lap top/tablet i kompjuter ili da se poveže računar sa TV ekranom koji bi služio kao drugi monitor.
• Stabilna internet konekcija sa minimalnom brzinom 10/3 mb/s
• Mikrofon i slušalice
• Tastatura i miš (i grafička tabla u zavisnosti od kursa)

Ukoliko se pristupa školskom računaru na daljinu
• Preporučeno dva ekrana – jedan koji se koristi za rad u softveru, a drugi koji se koristi za praćenje predavanja. Može da se koriste dva monitora, lap top/tablet i kompjuter ili da se poveže računar sa TV ekranom koji bi služio kao drugi monitor.
• Stabilna internet konekcija sa minimalnom brzinom 10/3 mb/s
• Mikrofon i slušalice
• Tastatura i miš (i grafička tabla u zavisnosti od kursa)

Pročitajte kako izgleda online nastava u Crateru.

CENE KURSEVA

Cene naših kurseva su podeljene u dve kategorije:

Kategorija 1 – za polaznike iz Srbija, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije.
Kategorija 2 – za polaznike iz ostalih zemalja sveta na engleskom jeziku.

Plaćanje se vrši u srpskim dinarima (RSD) prema kursu dinara/evra Narodne Banke Srbije na dan izdavanja uplatnice. Za uplate iz inostranstva izdaje se račun u EUR ili USD.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje kurseva u celosti:

Ukoliko kurs uplatite unapred u celosti, ostvarujete 5% popusta.

Plaćanje u ratama:

Prva rata se uplaćuje pri popunjavanju upisnog lista po dobijenim instrukcijama. Ostale rate se uplaćuju mesečno tokom trajanja kursa.

Dodatni popusti:

Polaznici koji žele da pohađaju više kurseva ostvaruju dodatne popuste i to:
5% na drugi kurs (odnosno 10% za plaćanje u celosti)
10% na treći i svaki sledeći (odnosno 15% za plaćanje u celosti)

Preduslovi za upis naših kurseva su:

 • osnovno poznavanje rada na računaru
 • radno znanje engleskog jezika
 • radno znanje softvera Adobe Photoshop što ćete dokazati tako što ćete nam pri upisu priložiti prethodne radove ili sertifikat (ukoliko ne vladate ovim softverom, možete ga naučiti kod nas na kursu Photoshop)
 • da biste pohađali bilo koji od specijalizovanih VFX i Game Art kurseva iz naše ponude preporučljivo je da prethodno završite kurs 3D Essentials u našem centru; ukoliko smatrate da ste već dovoljno vešti u 3D modelovanju, molili bismo vas da nam pri upisu priložite portfolio sa prethodnim radovima kako bi predavači procenili da li posedujete dovoljno visok nivo predznanja za pohađanje specijalizovanih kurseva.

Za određene kurseve je neophodno napredno znanje i vladanje određenim softverima, što je naznačeno u meniju sa desne strane na stranici kursa.

Za određene kurseve je neophodno napredno znanje i upotreba određenih softvera, što je naznačeno u meniju sa desne strane na stranici kursa.

Ukoliko želite da se prijavite za kurs, neophodno je da popunite Prijavu interesovanja.

Nakon što popunite prijavu, primićete email u kojem ćemo vam pojasniti proceduru upisa i obavestiti vas o datumima početka kursa za narednu grupu. Ukoliko imate bilo kakvih nedomumica, u svakom momentu pre samog upisa možete zakazati konsultaciju sa našim koordinatorima.

Upis u Crater Training Centru otvoren je tokom cele godine, a datum kursa se usklađuje sa brojem zainteresovanih polaznika i školskim kalendarom.

Naša škola ne staje sa radom čak ni tokom leta! Pauzu od kurseva koristimo za organizaciju programa praksi koje se realizuju uz mentorsku podršku partnerskih studija iz VFX i gejming industrije.

Letnja praksa u Crater Training Centru

Svakog leta organizujemo praksu za naše polaznike koja predstavlja simulaciju rada u studiju na jednom projektu. Ovde ćete dobiti priliku da uz mentorsku podršku kolega iz Crater studija dodatno ispečete zanat i upoznate se sa procesima i dinamikom rada u profesionalnom okruženju u industriji vizuelnih efekata.

Nakon uspešno završene prakse u Crateru, najbolji praktikanti često dobiju i prvu ponudu za posao u domaćim studijima za post-produkciju, video igre i dizajn, ali i raznim kreatvnim i advertajzing agencijama. Neretko se dešava da naši bivši polaznici i uspešni praktikanti ostanu da rade u Crater studiju. Pročitajte kako ovo iskustvo izgleda iz prve ruke!

Posebni programi i inicijative u saradnji sa partnerskim kompanijama

Trudimo se da svake godine realizujemo barem jednu edukativnu inicijativu i time podržimo novu generaciju digitalnih artista koji će kroz praktičan rad na jednom multidisciplinarnom projektu uspeti da obogate svoj projekat.

Do sada smo ostvarili uspešne saradnje sa Erasmus+ programom, kao i koledžom Escape Studios iz Londona 2019.godine kada smo ugostili nekolicinu studenata iz Britanije na višemesečnoj praksi. Njihove izjave o ovom iskustvu pogledajte na Craterovom YouTube kanalu.

U saradnji sa kompanijom Nordeus, 2021. godine organizovali smo GameDev Summership koji je iznedrio dve originalne mini igre, kasnije izložene u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

U junu 2022. pokrenuli smo Virtual Environments Lab, edukativni program kreiran u cilju da mladim artistima približi tehnike virtuelne produkcije i dizajna okruženja za potrebe filma, igara i televizije. Okruženja sa Lab-a koristiće se u produkciji šestog izdanja konferencije CGA Belgrade.

Učešće na CGA konferenciji

Jedni smo od organizatora CGA Belgrade, prve međunarodne konferencije kompjuterske grafike u regionu koja okuplja ključne igrače u industriji vizuelnih efekata, video igara, VR/AR i digitalnih umetnosti. Pred toga što nudi sjajne edukacije, konferencija je odlično mesto da ostvarite kontakt sa profesionalcima iz industrije, a naši polaznici prvi dobijaju poziv za volontiranje na lokaciji.

PROGRAM

OBRAZOVANJE ZA VFX I GAME ART

Naši kursevi za vizuelne efekte na filmu, video dizajn i gejm art odgovaraju na zahteve tržišta rada i pripremaju polaznike za atraktivne pozicije u sferi digitalnih umetnosti.
Kurseve možeš upisati samostalno ili u okviru pažljivo osmišljenih obrazovnih programa koji odgovaraju na specifičnosti karijerne role za koju želiš da se specijalizuješ. Naša nastava se obavlja u vodećim softverima u industriji.
__________________________________________
Naša ponuda podrazumeva:

 • Samostalne kurseve
 • Obrazovne programe
 • Program za tinejdžere
 • Programe letnje praksu

____________________________________________
KLIKNI ZA KALENDAR KURSEVA

PRIJAVI SE NA KURS

KURSEVI U SOFTVERIMA LIDERA U INDUSTRIJI


O nama

Svaka dobra avantura počinje sa željom za pomeranjem granica.Tako je počela i naša.

Manifesto

Škola je nastala 2012. godine iz potrebe naše kompanije Crater Studio za edukacijom novih talenata u industriji vizuelnih efekata koja se tada razvijala velikom brzinom. Vremenom je škola postala mesto okupljanja na kom se susreću budući i postojeći profesionalci u želji za učenjem, razmenjivanjem iskustva i napredovanjem. Poput karike koja povezuje formalno obrazovanje i rad u kreativnim vizuelnim industrijama, Crater Training Center nudi specijalizaciju i predstavlja idealnu dopunu znanja neophodnog za tržište rada danas.

Od samog početka posvećeni smo izgradnji profesionalne zajednice. Naša težnja ka hrabrosti i pomeranju granica ostala je nepromenjena. Otvorenost i kvalitet su naše najviše vrednosti, a praktičnost i primenljivost su osnovni sastojci edukacije kojom se bavimo. Vodimo se verom u stvaranje rešenja i proaktivnost, umesto čekanja i izgovora. Upravo zbog toga prepoznajemo moć saradnje koja je dalekosežna i osnažujuća za zajednicu i pojedinca u njoj.

Mi radimo posao koji volimo. I pomažemo vam da budete najbolji u vašem.

Misija

Kroz kurseve, događaje, mentorstvo i praksu razvijamo pojedinačne talente i dajemo neophodne savete budućim i postojećim profesionalcima u VFX, gejming i CG industriji. Olakšavamo ti da postigneš svoje ciljeve i napreduješ u poslu.

Predavači u našem centru su profesionalci iz industrije koji su svoje veštine dugo usavršavali. Deleći svoje iskustvo, štede tvoje vreme i pomažu ti da ne lutaš. Pomoću praktičnog i primenljivog znanja izgradićeš veze sa industrijom i njenim najznačajnijim igračima.

Naša mreža

Za uspeh je bitno šta znaš – ali bitno je i koga znaš!

Kao polaznik Crater Training Centra dobijaš pristup ne samo praktičnom znanju i najsvežijim trendovima, već i našoj mreži lokalnih i internacionalnih partnera koju smo godinama gradili, a koja će ti sada pomoći da uhvatiš korak sa CG industrijom. Uz škole i obrazovne institucije s jedne strane, gejming kompanije i post-produkcijske studije s druge, a vodeće softverske kompanije u sredini, stvaramo CG ekosistem koji funkcioniše po principu povezivanja, podrške i razmene znanja i informacija. Vođeni filozofijom kontinuiranog učenja i rada na sebi, od regrutacije profesionalaca za predavače, do organizovanja okupljanja industrije, uvek smo u potrazi za boljim načinima da premostimo jaz između edukacije i profesionalnog iskustva, teorije i prakse, učionice i produkcijskog okruženja.

CGA BELGRADE

CGA Belgrade je internacionalna konferencija koju organizuju Crater Training Center, portal VFX Serbia i Srpska filmska asocijacija, a koja okuplja umetnike, vodeće profesionalce i inovatore u cilju negovanja povezanosti, izgradnje globalne mreže i predstavljanja najnovijih trendova i razvoja u svetu vizuelnih efekata, gejminga, VR/AR tehologija, dizajna i digitalnih umetnosti. Zahvaljujući domaćim pionirima koji su svojom strašću i posvećenošću doprineli da se lokalna industrija kompjuterske grafike prepozna po kvalitetu na svetskoj mapi, CGA Belgrade predstavlja korak dalje ka građenju i negovanju talentovane CG zajednice.

Kako to tačno izgleda?

Okupljamo svetski poznate profesionalce i istaknute umove. Neumorno tragamo za najnovijim dešavanjima, fascinantnim projektima i izvanrednim znanjima. Organizujemo radionice i prilike za edukaciju. Dovodimo poznate svetske studije koji regrutuju lokalne talente. Dočekujemo predstavnike industrije, vodeće softverske i hardverske kompanije koje razvijaju tehnologiju za novu eru vizuelnog pripovedanja. Od Holivudskih projekata do indie zvezdi, od lokalnih heroja do svetskih faca, od profesionalnih saveta do životnih lekcija, početničkih radionica i masterklasova – CGA Belgrade je mesto na kome se sve povezuje.

Škola je nastala 2012. godine iz potrebe naše kompanije Crater Studio za edukacijom novih talenata u industriji vizuelnih efekata koja se tada razvijala velikom brzinom. Vremenom je škola postala mesto okupljanja na kom se susreću budući i postojeći profesionalci u želji za učenjem, razmenjivanjem iskustva i napredovanjem. Poput karike koja povezuje formalno obrazovanje i rad u kreativnim vizuelnim industrijama, Crater Training Center nudi specijalizaciju i predstavlja idealnu dopunu znanja neophodnog za tržište rada danas.

Od samog početka posvećeni smo izgradnji profesionalne zajednice. Naša težnja ka hrabrosti i pomeranju granica ostala je nepromenjena. Otvorenost i kvalitet su naše najviše vrednosti, a praktičnost i primenljivost su osnovni sastojci edukacije kojom se bavimo. Vodimo se verom u stvaranje rešenja i proaktivnost, umesto čekanja i izgovora. Upravo zbog toga prepoznajemo moć saradnje koja je dalekosežna i osnažujuća za zajednicu i pojedinca u njoj.

Mi radimo posao koji volimo. I pomažemo vam da budete najbolji u vašem.

Kroz kurseve, događaje, mentorstvo i praksu razvijamo pojedinačne talente i dajemo neophodne savete budućim i postojećim profesionalcima u VFX, gejming i CG industriji. Olakšavamo ti da postigneš svoje ciljeve i napreduješ u poslu.

Predavači u našem centru su profesionalci iz industrije koji su svoje veštine dugo usavršavali. Deleći svoje iskustvo, štede tvoje vreme i pomažu ti da ne lutaš. Pomoću praktičnog i primenljivog znanja izgradićeš veze sa industrijom i njenim najznačajnijim igračima.

Za uspeh je bitno šta znaš – ali bitno je i koga znaš!

Kao polaznik Crater Training Centra dobijaš pristup ne samo praktičnom znanju i najsvežijim trendovima, već i našoj mreži lokalnih i internacionalnih partnera koju smo godinama gradili, a koja će ti sada pomoći da uhvatiš korak sa CG industrijom. Uz škole i obrazovne institucije s jedne strane, gejming kompanije i post-produkcijske studije s druge, a vodeće softverske kompanije u sredini, stvaramo CG ekosistem koji funkcioniše po principu povezivanja, podrške i razmene znanja i informacija. Vođeni filozofijom kontinuiranog učenja i rada na sebi, od regrutacije profesionalaca za predavače, do organizovanja okupljanja industrije, uvek smo u potrazi za boljim načinima da premostimo jaz između edukacije i profesionalnog iskustva, teorije i prakse, učionice i produkcijskog okruženja.

CGA BELGRADE

CGA Belgrade je internacionalna konferencija koju organizuje Crater Training Center, portal VFX Serbia i Srpska filmska asocijacija, a koja okuplja umetnike, vodeće profesionalce i inovatore u cilju negovanja povezanosti, izgradnje globalne mreže i predstavljanja najnovijih trendova i razvoja u svetu vizuelnih efekata, gejminga, VR/AR tehologija, dizajna i digitalnih umetnosti. Zahvaljujući domaćim pionirima koji su svojom strašću i posvećenošću doprineli da se lokalna industrija kompjuterske grafike prepozna po kvalitetu na svetskoj mapi, CGA Belgrade predstavlja korak dalje ka građenju i negovanju talentovane CG zajednice.

Kako to tačno izgleda?

Okupljamo svetski poznate profesionalce i istaknute umove. Neumorno tragamo za najnovijim dešavanjima, fascinantnim projektima i izvanrednim znanjima. Organizujemo radionice i prilike za edukaciju. Dovodimo poznate svetske studije koji regrutuju lokalne talente. Dočekujemo predstavnike industrije, vodeće softverske i hardverske kompanije koje razvijaju tehnologiju za novu eru vizuelnog pripovedanja. Od Holivudskih projekata do indie zvezdi, od lokalnih heroja do svetskih faca, od profesionalnih saveta do životnih lekcija, početničkih radionica i masterklasova – CGA Belgrade je mesto na kome se sve povezuje.

about us- crater training center

Stekni potrebne veštine za kratko vreme

Naši kursevi su fokusirani na praktični rad i kreirani su prema industrijskom standardu, što će ti pomoći da naučiš sve što ti je potrebno bez gubljenja vremena.

about us- crater training center

Uči od najboljih ono što je aktuelno

Svi predavači u našem centru su istaknuti profesionalci sa višegodišnjim iskustvom rada u industriji, a u učionicu svakodnevno donose sveža znanja i iskustva, direktno sa projekata na kojima rade.

about us- crater training center

Izaberi svoju putanju usavršavanja

Baziran na modularnom pristupu i mentorskoj podršci, naš program ti dopušta da oblikuješ sopstvenu razvojnu putanju i mapiraš unapred korake koji će te dovesti do tvog cilja.

about us- crater training center

Pripremi se za dobro plaćen posao

Kroz naš program prakse za najbolje polaznike, ali i mrežu partnera koji se oslanjaju na nas za preporuku talenata, olakšaćemo ti dolazak do prvog zaposlenja.

about us- crater training center

Dočekaj opušteno svoj prvi radni dan

Pomoću saveta naših predavača razvićeš potrebne interpersonalne veštine i lakše ćeš premostiti jaz između učionice i realnog produkcijskog okruženja na poslu, bez straha od nepoznatog.

about us- crater training center

Budi deo zajednice koja raste

Spajamo sve što znamo kroz organizaciju najznačajnijih profesionalnih događaja kao što je CGA Belgrade. Na ovaj način podržavamo tvoju kreativnu vatru i stvaramo nove prilike za razvoj.

Naš tim

Naš tim se sastoji iz entuzijasta u oblasti edukacije koji se vode željom za stalnim usavršavanjem i učenjem. Pojedinačne veštine i znanja nas čine dobrim timom dok radimo na tome da obezbedimo najkvalitetniju obuku i besprekornu podršku svim polaznicima. Uvek se trudimo da odemo korak dalje i pružimo više kako pojedincu tako i celokupnoj zajednici.

Crater Training Center timska slika

Mi vodimo računa o podacima koje prikupljamo od vas.

Data Protection Officer: dpo@craterstudio.com